Ga naar de inhoud

Frankrijk: Blokkades op weg naar algemene staking

De Franse opstand tegen de arbeidswethervorming houdt aan. Er wordt toegewerkt naar nieuwe landelijke stakings/actiedagen en het land dreigt zonder benzine te komen te zitten omdat de helft van de raffinaderijen geblokkeerd worden.

3 min leestijd

Zie vorige berichten op globalinfo over de Franse protesten hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en de vorige hier)

Het blokkeren van de raffinaderijen gebeurt nadat het personeel daar tot staking heeft besloten (daarin gesteund door twee van de grotere bonden, CGT en FO). Het Zuid-westen van het land zit al gedeeltelijk zonder benzine en in het hele land staan lange rijen auto’s bij de pompen om snel te hamsteren. Afgelopen weekend begon de Franse regering met ontruimingen van dergelijke blokkades, waarbij het er soms hard aan toeging. Nu.nl schrijft er zowaar over!

Zie hier een (helaas facebook)filmpje van de ontruiming van de raffinaderij in Lorient

en Rubis (vimeo, yeah!)

Een van die blokkades, bij Donges (bij Saint Nazaire), dreigt nu ook elk moment door politie ontruimt te worden, en er wordt opgeroepen om erheen te gaan om de stakers te steunen. (zie de fedbook Émeute Nantaise) Nantes en Rennes bij Bretagne zijn twee van de steden waar de opstandige beweging momenteel zeer strerk is, en er wordt daar nu opgeroepen voor een ‘algemene staking’ op 24 mei (FB-link)

Volgens de berichten van Taranis liggen nu zes raffinaderijen stil, van de acht die het land er heeft.

De regering heeft haar verdeel-en-heersstrategie uit het vet moeten halen door de vrachtwagenchauffeurs, die aan de stakingen en acties mee wilden gaan doen, een kluif toe te werpen. Maar activisten en syndicalisten zien dit als het bewijs dat de acties vruchten afwerpen. CGT, SUD en FO blijven daarom mobiliseren, al is het in de vakbondswarboel die Frankrijk altijd is moeilijk om te ontwarren wie precies waarvoor oproept. In ieder geval lijkt een nieuwe datum voor massale demonstraties en acties de 14e juni te worden.

Zie (voor de Franstaligen onder ons) een beschrijving van het syndicale landschap in dagblad Liberation en Le Monde (die de 14e juni van achtergrond voorziet)

Vorige week was er ook een verheugende stijging te zien van het aantal demonstranten en actievoerders, terwijl sommige media en vakbonden er juist vanuit waren gegaan dat het af zou nemen, ten opzichte van de topdag 31 maart toen meer dan een miljoen mensen de straat opgingen.

Zie bijvoorbeeld de registratie van Taranis van de 17e Mei in Parijs

{youtube}Y-jQ0G3IRYI{/youtube}

Minder smakelijk was de confrontatie die er toen te zien was tussen de ordediensten van de vakbonden en een deel van de demonstranten

De spanningen tussen de gematigde vakbonden en de radikalinski’s die zich in Frankrijk ook wel ‘antagonisten’ noemen, neemt dus ook flink toe. Ook op theoretisch niveau vindt er een forse discussie plaats, en er verschijnen mooie teksten (als er wat meer donateurs voor globalinfo komen, heb ik tijd ze te vertalen, hint)

zoals ook deze die oproepen om de stakingen en acties te steunen maar dan wel om een hele systeemverandering af te dwingen: Basculer!

En dit prachtige fotoverslag van de 18e mei, toen de politie notabe een poging deed om te demonstreren (tegen het geweld van de demonstranten, hetgeen een uitgebrande politie-auto opleverde die dermate goed in beeld kwam dat velen een opzetje vermoedden): Prachtig fotoverslag Parijs 18 mei (tegen politiegeweld)

Voorlopig dus nog lang niet rustig, bij de Galliers, en met nieuwe dagen in het verschiet, waar je (het is maar een idee) vanuit Nederland steun voor zou kunnen leveren.

Tenslotte is het een strijd die ons ook aangaat. Of zoals in dit stuk uit Duitsland wordt geschreven: de hervormingen waar ze in Frankrijk zo fel tegen knokken, zijn er in andere Europese landen vaak al naadloos ingevoerd.