Ga naar de inhoud

Frankrijk: paragraaf 49.3 gooit olie op het vuur

Het besluit van de Franse regering om z’n omstreden arbeidswethervormings-wet niet voor te leggen aan het parlement, zorgt voor nieuwe woede. De protesten gaan door. 15 mei is een nieuw streefmoment.

2 min leestijd

Zie eerdere berichten over deze kwestie op globalinfo hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en de vorige hier)

Artikel 49.3 is handig artikel uit de grondwet dat de regering Vals heeft benut om een pijnlijk debat in het parlement (en in de media en op straat) te proberen te omzeilen. Het werd vorig jaar ook al ingezet om de Wet Macron door te voeren, een ander onderdeel van het economische herstructureringspakket’. (zie hierover: Politieke hoogspanning en Protest in Frankrijk en France forces through labour bill without lawmakers vote – The Local (via: krapuul ).

Acties gaan ondertussen op verschillende plekken in Frankrijk door, zoals deze op dinsdag 10 mei.

Ondertussen wordt er gepoogd om de nachtelijke oploop op Place de la Republique in Parijs de kop in te drukken door die te verbieden.

Op verschillende plekken zijn nu gebouwen bezet, zodat er een permanente plek voor vergaderingen en actievoorbereidingen opgebouwd wordt, zoals het Maison du Peuple in Rennes.

{youtube}S7S_GV_nh0k{/youtube}

Ook populair bij demonstraties en relletjes is het camera’s punken.

Er is al een tijd een oproep gaande om op 15 mei (niet geheel toevallig de dag dat de Spaanse Indignados in 2011 hun golf pleinbezettingen begonnen) een internationale pleinenbezettingsgolf te houden. Naar verluidt zal ook in Nederland een en ander bijeenkomen.

Over de zin hiervan blijven de meningen uiteenlopen. In de Franse bewegingen duiken hierover mooie teksten op, zoals deze over dat je niet teveel moet lullen over revolutie enzo, maar die wel met hart en ziel moet voeren.

Wat de revolutie betreft: hier is de handleiding.

Een stel internationale prominenten heeft ondertussen een manifest voor de Nuit Debout-mensen opgesteld, die in de prestigieuze Le Monde afgedrukt werd: « Nuit debout peut être porteur d’une transformation sociale de grande ampleur » (binnenkort volgt hier een vertaling)

De Franse politie is ook de vlucht naar voren begonnen omdat ze de hele tijd letterlijk en figuurlijk onder vuur ligt (artikel hierover in The Guardian) en heeft zelf een manifestatie afgekondigd, op 18 mei, notabene op het nuitdebout-plein Place de la Republique. Wat we ons dan afvragen, bij globalinfo, is of ze dan ook aan een arrestantennummer en dat soort zaken doen of niet?

Oproep verbod traangas