Ga naar de inhoud

Felle strijd tegen nieuwe Franse arbeidswet

Na een wat aarzelend begin, zijn er nu overal in Frankrijk demonstraties en relletjes uit protest tegen de door de Franse regering aangekondigde hervorming van de arbeidswetgeving.

3 min leestijd

Op 9 maart was er een eerste dag van stakingen, waar alle grote vakbonden aan deelnamen. (Engelstalig verslag van Reuters). Vervolgens bleken vooral de scholieren en studenten de strijdbijl te willen oppakken. Net als in 2010, toen het om hervormingen van de pensioenen ging, zorgen zij  voor de continuiteit in de protesten. Op veel universiteiten en lycea worden bezettingen of andere acties gehouden.

Ophefmakend was bijvoorbeeld de inval van een groep relpolitie in de universiteit van Tolbiac in Parijs op 17 maart.
(foto’s op fedbook) Franstalig artikel in de Nouvel Obs Filmpje van streetpress.com. {youtube}i9ekcuJ6IAs{/youtube}

Waar het bij de ‘Loi El Khomri’ (naar de staatssecretaris voor Arbeid) om gaat vat Thom Holterman kort samen op zijn website :

Dit betekent: makkelijker ontslagrecht, verlaging van uitkering bij werkloosheid, etc. Dit alles om de werkgevers te plezieren. De Franse regering heeft ermee tot doel de werkloosheid te bestrijden. Maar net zo min als de werkloosheid is teruggedrongen met de vele miljarden, die de Franse socialistische regering in het bedrijfsleven heeft gepompt, net zo min zal de voorgestelde arbeidswetsherziening aan dat terugdringen een bijdrage leveren. Het enige wat gebeurt, is dat de top van het bedrijfsleven en de aandeelhouders ruimer in de slappe was komen te zitten en dat de onderkant van de maatschappij verder verpaupert. Het roept een herinnering op: de tijden van het begin van de industriële revolutie breken aan. Men is ‘klaar voor de slachting’ zoals op de voorpagina van het nieuwe nummer van Siné Mensuel te lezen is. (zie plaatje bij dit artikel)

Zie hier een filmpje van vakverbond Force Ouvriere dat in 4 minuten uitlegt wat het probleem van de nieuwe arbeidswetgeving is.

Onder druk van de (re)acties heeft Hollande (of eigenlijk, premier Manuel Valls) ondertussen wat van de plannen ingetrokken (zie bijv. Financial Times: Valls waters down labour reform amid socialist opposition, 14 maart 2016) Maar dat mocht geen indruk maken. Op 17 maart gingen in heel Frankrijk zo’n 150.000 mensen, vooral jongeren, de straat op, waarvan 80.000 in Parijs.

De volgende landelijke stakingsdag staat voor 24 maart gepland voor studenten/scholieren
En op 31 maart “la grande journée de grève intersyndicale”. Alle vakbonden roepen dan op tot staking…
Nieuws in het Frans oa. hier
Of bij de afzonderlijke vakbonden.

handig voor Hollande en zijn knuppelgarde is ondertussen dat de noodtoestand die ingesteld werd na de aanslagen vorig jaar, tot in mei verlengd is…