Ga naar de inhoud

Balans 31 maart in Frankrijk

Honderdduizenden mensen kwamen in de stromende regen in heel Frankrijk de straat op om zich te verzetten tegen de dreigende nieuwe arbeidswet. ontelbare scholen en universiteiten werden bezet en na de manifestaties bleven veel demonstranten de hele nacht bijeen. Volgende actiedagen zijn 5 en 9 april.

2 min leestijd

Zie eerder bericht over de ‘Loi Khomri’ hier

Volgens een van de vakbonden waren er meer dan een miljoen mensen op de been, volgens de politie zo’n 300.000. Hoe dan ook waren er (volgens dit overzicht) op 266 plekken in het land manifestaties. In Toulouse waren 20.000 mensen op de been. In Parijs ‘meerdere tienduizenden’ en eigenlijk overal in het hele land. 30.000 mensen in Lyon, 12.000 in Nantes, 6000 in Rennes en ga zo maar door.

Op veel plekken waren confrontaties met de politie, die vaak het onderspit moest delven en zich terug moest trekken. Typerend voor de sfeer is dat de demonstranten voor een groot deel jongeren/scholieren zijn die zich niet makkelijk laten intimideren door de angstaanjagend ogende (en agerende) relpolitie. Veel traangas, pepperspray, en knalgranaten.

Zie dit videoverslag van de dag

{youtube}-DQIPCPbWYg{/youtube}

En de prachtige film van het onvolprezen taranis.

De Eiffeltoren ging op slot door stakend personeel, evenals het kasteel van Versailles.

Zie voor films en berichten van allerhande acties op deze dag dit Engelstalige overzicht

En meer in het Frans:

Op veel plekken was opgeroepen om na de demonstraties “op de been te blijven” voor de nacht (volgend de oproep #NuitDebout), wat dan ook gebeurde, al dan niet vergezeld van muziek of vertoning van de populaire film Merci Patron (bedankt, Baas). Ook werd in meerdere steden het arbeidsbureau bezet.

“Balans van de repressie (om 18:00 uur op 31 maart): tussen de twintig en dertig arrestaties in Parijs (meer dan honderd in heel Frankrijk) waarvan vijf voor lycée Condorcet, arrestatie en knuppelinzet voor station Lyon, vele gewonden door knalgranaten van de politie, waaronder een arbeider van de Goodyear fabriek, etc…” (bron)

En veel middelbare scholen zijn ook nu nog geblokkeerd of bezet.

Volgende actiedagen zijn dinsdag 5 april en zaterdag 9.

(Uw reporter vertrekt nu naar de Galliërs)