Ga naar de inhoud

Frankrijk: opstand houdt aan…

De commotie die eind maart begon met verzet tegen de nieuwe arbeidswet, en al snel oversloeg naar zo’n beetje alle steden van het land, neemt niet af. In tegendeel. 28 april wordt de volgende stakingsdag.

2 min leestijd

(Eerdere berichten over de Franse opstand op globalinfo vind je  hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier foto van fotoverslag Marin Driguez, taranis)

Nog steeds is in de hoofdstad de Place de La Republique elke avond toneel van door duizenden bijgewoonde vergaderingen. Een deel van de mensen laat het daar niet bij zitten en vertrekt ’s nachts in groepen voor ‘wilde demonstraties’ en valt banken en bedrijven aan. Er is daardoor een voorspelbaar debat in de media over ‘geweld’, dat helaas meestal niet over het geweld van de staat/politie gaat.

Het onvolprezen mediacollectief Taranis heeft een snel beeldverslag gemaakt van dat politiegeweld in de laatste weken:

{youtube}bgUePjHDBmE{/youtube}

Een van de spektakels op dat plein was de opvoering door amateurmusici van de ‘Symfonie voor een Nieuwe Wereld’van Dvorzak

Maar naast die pleinvergaderingen worden er ook dagelijks demonstraties en acties uitgevoerd.

Belangrijk nieuws is verder dat de grote sociaaldemocratische vakbond CGT, momenteel in driedaags jaarcongres bijeen, een meerderheid van de afgevaardigden heeft zien ageren voor verdergaande acties, en zelfs algemene stakingen, gericht op volledige intrekking van de verfoeide arbeidswet.

Nu al is duidelijk dat donderdag 28 april een landelijke stakingsdag zal worden. Of die vervolgens uitmondt in een (oproep tot een) ‘algemene’ is nog niet duidelijk.

Hoe dan ook zijn radicalere groepen al in de weer om op te roepen om van 28 april in ieder geval door te trekken naar 1 mei. (fedbook) Het zal er in ieder geval niet rustiger op worden…

Hier een fotoverslag van de straattaferelen in Nantes gisteren.

Hier het kantoor van de anarchosynidicalistische CNT in Lille, na politiebezoek. https://paris-luttes.info/communique-de-l-union-des-5449?lang=fr

Het eiland Mayotte (onderdeel van de Franse republiek) in de Indische Oceaan (ik had het in een eerder bericht abusievelijk in de Stille Oceaan gezet…) is na twee maanden van algemene stakingen en blokkades (vanwege dezelfde arbeidswet) tot een overeenkomst gekomen waardoor men vooreerst weer aan het werk gaat en de wegbarricades die in het hele land lagen opgeruimd kunnen worden.

Meer nieuws is te volgen op blogs/websites als:

https://paris-luttes.info/?lang=fr

http://mediaslibres.org/

Maar 28 april wordt een ‘cruciale datum’ voor de nieuwe opstandige bewegingen.

Ook in Nederland worden trouwens pogingen ondernomen om bij de Franse opstand aan te haken.