Ga naar de inhoud

Gorleben atoomtransport komt eind november

De beruchte trein met atoomafval gaat weer een poging doen om de opslagplaats bij Gorleben, in het Wendland onder Hamburg te bereiken. Er zal weer alles aan gedaan worden door bewoners en demonstranten om dat ding er niet door te laten komen. Iedereen wordt opgeroepen en uitgenodigd om mee te komen helpen blokkeren/saboteren.

3 min leestijd
castorplaatje

Nu is defintief bekend geworden dat de rit in het laatste weekend van november gepland is. De trein vertrekt op donderdag 24 november uit de opwerkingsfabriek in La Hague in Frankrijk (waar in de buurt voor het eerst ook een aktiekamp voor blokkadeacties komt) en rijdt dan via Zuid-Duitsland dwars door het land naar Gorleben waar de wagons met hoogradioactief afval waarschijnlijk op z’n vroegst zondag in Dannenberg aankomen. Het laatste stuk (van Luneburg tot Dannenberg van 50 kilometer is de rails alleen voor de atoomtrein). In Dannenberg wordt de boel op vrachtwagens overgeladen om de laatste 20 kilometer over B-weggetjes naar de ’tussenopslagplaats’ in Gorleben gereden te worden. Vorig jaar werd door acties en blokkades de trein meer dan een dag vertraagd en kon slechts met bruut politiegeweld doorgedrukt worden.

 

Het zal voorlopig het laatste transport zijn, want dan zit de bovengrondse opslaghal vol. Maar waar de slag ook om gaat, is te voorkomen dat er een ‘definitieve’ opslag in de zoutlagen onder de grond aangelegd zal worden. De aanleg daarvan is begonnen, maar tijdelijk stilgelegd. Wordt die afgemaakt dan is het einde zoek en kan er nog veel meer afval ingestopt worden. Oorspronkelijk was er ook een WAA (opwerkingsfabriek) gepland, maar die hebben ze lang geleden ingetrokken om de protesten te proberen te dempen.

 

Zoals elk jaar, zal er weer breed verzet zijn. Er wordt opgeroepen om te komen blokkeren. Ook op andere plekken in Duitsland langs de route zal geblokkeerd worden. Er wordt opgeroepen voor een Sudblockade in de buurt van de grens met Frankrijk.

 

Overal in de omgeving van Gorleben zullen grote en kleine actiekampen en informatieposten ingericht worden en vele boeren en andere omwonenden hun huizen en trekkers inzetten om de acties te ondersteunen.

 

Op zaterdag 26 november zal de gebruikelijk massale opstartmanifestatie bij Dannenberg gehouden worden, waarna de blokkades en andere acties in de omgeving beginnen. de dag ervoor wordt de even gebruikelijke Rally Monte Gohrde gehouden, handig als je met de auto komt; je leert de toegangswegen in de omgeving kennen en krijgt punten voor elke keer dat je door de politie doorzocht wordt of als je erin slaagt actiemateriaal het gebied binnen te voeren.

 

Hier een kluster aan info en links naar allerlei sites op indymedia Duitsland.

 

Demonstranten ‘van buiten’ worden zeer verwelkomd in hetWendland. Er is een indrukwekkende infrastructuur aan kampen en infopunten in alle dorpen om Gorleben heen. Overal waar de gele X hangt of in de tuin staat, kun je bij wijze van spreken aankloppen en veel schuren en boerderijen staan als slaapplek ter beschikking. Voor mensen die slecht ter been zijn is een speciale ‘beddenbeurs’.

 

Voornaamste Duitse nieuwssite van anti-atoomactivisten:https://www.gorleben-castor.de/index.php en http://www.castor.de/

 

Overzichten vorig jaar met allerlei links en mobilisatiefilms:

https://www.globalinfo.nl/Nieuws/trein-uit-de-hel-naar-gorleben-op-punt-te-vertrekken.html

https://www.globalinfo.nl/Nieuws/update-castorgorleben.html

https://www.globalinfo.nl/Achtergrond/daar-broeit-wat-in-gorleben.html

Blokkadehandboekje vorig jaar (pdf).

 

Docu van NDR over geschiedenis Gorleben.

 

Geschiedenis in korte beelden. Overizcht repressie

 

En er wordt ook weer opgeroepen te komen Schottern, hetgeen vorig jaar duizenden op de been bracht om de trainrails te bestormen (filmpje)

 

Schrijf geschiedenis (nog een filmpje)

Nog eentje dan

 

Een laatste

 

Nog wat illustraties van actiemiddelen:

dingoprails

Politie vindt mysterieus ding op rails

 

straatkapot2

straat kapot

 

straat_kapot

Straat kapot 2 (waterleidinglek spoelt zand onder de weg weg, komt opvallend vaak voor in buurt van Gorleben)

 

schottern

Hier is goed geschottert