Ga naar de inhoud

Daar broeit wat in Gorleben

Gorleben is de atoomafvalopslagplaats in het Wendland, tussen Hamburg en Berlijn waar de lokale bevolking zich met hand en tand tegen verzet. Ze doen dit al – met steun van anti-kernenergieactivisten uit het hele land en daarbuiten – vanaf het moment dat de eerste plannen in 1977 bekend werden gemaakt om in de zoutlagen onder de grond een ’tussenopslag met mogelijke permanente opslag‘ aan te leggen. Begin november komt er een transport van atoomafval naartoe dat met alle mogelijk middelen tegengehouden gaat worden. Door steun van de in de rest van het land opgebloeide antikernenergiebeweging beloven de blokkades dit keer ongekend massaal te worden.

3 min leestijd
gorleben

 

In 1980 werd de bouwplek voor het bovengrondse ‘Zwischenlager’ midden in het bos massaal bezet en werd er een huttendorp opgericht en de ‘Republiek Vrij Wendland’ uitgeroepen (foto-serie). Het dorp werd na een maand hardhandig ontruimd. Toen met de bouw begonnen werd, begon er een ware guerrilla tegen bedrijven die bij de bouw betrokken waren. Sinds 1995 wordt er geprobeerd atoomafval naar Gorleben te transporteren- dat per trein aangevoerd wordt vanuit de opwerkingsfabriek in het Noord-Franse La Hague. De laatste twintig kilometer moeten de stralende en kokend hete containers (‘castors’) met afval per vrachtwagen vervoerd worden, via een b-weggetje door het bos. Door het even massale als militante verzet tegen die transporten moet er een waar leger aan politie gemobiliseerd worden om het te beschermen (gemiddeld zo’n 20.000 man). De transporten (tag X, X-2, etc) konden alleen plaatsvinden doordat politie met veel geweld het pad vrijmaakte voor de trein en vrachtwagens. Er vonden legendarische – al dan niet geweldloze – blokkades plaats, ware veldslagen in het bos en in 1997 werd een van de twee toegangswegen dermate toegetakeld door boeren (m/v) met scheppen dat die niet meer gebruikt kon worden voor autoverkeer. Op het spoor vonden vele blokkade-acties plaats, ook in Frankrijk. In 2004 werd een Franse activist, Sebastian Briat, gedood toen de trein, die veel te hard reed en waarschuwingen negeerde, over hem heen reed terwijl hij met een groep het spoor blokkeerde bij Avricourt.

Ondertussen is de anti-atoombeweging in Duitsland weer danig opgeleefd. Zo demonstreerden op 18 september zo’n 100.000 mensen in Berlijn tegen kernenergie.
Dit jaar wordt weer grootschalig gemobiliseerd om de transporten zoveel mogelijk te verhinderen

Trailer

Nog een trailer.

deze is ook geweldig.
(hier embedded:) {youtube}ygavGzdOjs8{/youtube}

Nog een

Oude Doos: Demo Gorleben 2008.

Mooi clipje

Nederlands.

Verwacht wordt dat de trein op 5 november zal vertrekken uit La Hague
Op zaterdag 6 November is er een ‘opstartdemonstratie‘ in Dannenberg

castor-zugDaar moet de trein dat weekend aankomen waarna de lading wordt bij de overslagkraan aan de rand van het dorp overgeladen wordt op vrachtwagens. Dat is de theorie. Want er wordt van alles georganiseerd om te voorkomen dat het ook zo zal verlopen. Niet alleen rond Gorleben zelf, maar ook al in Zuidelijker regionen waar de trein de grens oversteekt, zoals bij Karlsruhe/Strassbourg. Overige blokkades worden georganiseerd door verschillende verbanden zoals http://www.x-tausendmalquer.de (strikt geweldloos) Bürgerinitiative Lüchow-Dannenberg, Boerenverzetskomitee Wendland. En nieuw dit jaar, de Schottern-Kampagne. Dat is de oproep om massaal het spoor onklaar te maken. door de kiezelstenen (Schottersteinen) tussen de rails weg te halen. Hiertoe wordt openlijk opgeroepen door inmiddels meer dan 150 organisaties en honderden personen (waaronder bekende zangers, wetenschappers en linkse politici)
De autoriteiten onderzoeken nu of deze oproep niet strafbaar beschouwd moet worden.

Volgens een verklaring van de Bürgerinitiative Lüchow-Dannenberg vinden op dit moment in heel Duitsland voorbereidindingsbijeenkomsten van activisten plaats. Er wordt verwacht dat er tussen de 25.000 en 30.000 mensen op 6 november naar de demonstratie komen, en misschien wel veel meer. Maar ook de politie en de bestuurders van Niedersachsen zitten niet stil en zijn al druk met voorbereidingen bezig en kriminaliseren van het verzet. “Er wordt gerekend op de inzet van meer dan 25.000 zwaarbewapende politie-agenten. met al hun wapenarsenaal en voertuigen, waterkanonnen, ‘raumpantser’ en dergelijke.

gorlebenbannermeer info op
www.castor2010.de
www.castor-schottern.org
www.ausgestrahlt.de
www.x-tausendmalquer.de
(Nederland: www.laka.org/)

Blokkadehandboekje (pdf)