Ga naar de inhoud

Update castor/Gorleben

Massale blokkade atoomafvaltrein naar Gorleben nadert, autoriteiten raken over hun toeren.

 

 

3 min leestijd
schotternbanner

Ter aanvulling van eerder overzichtsbericht.

Het is nu welhaast zeker dat de trein met atoomafval, dat in het bos bij Gorleben in een ’tussenopslag’ gestald moet worden, op vrijdag 5 november zal vertrekken uit het Franse La Hague. Volgens planning zal die dan de volgende dag rond het middaguur de Frans/Duitse grens (bij Karlsruhe/Strassbourg) oversteken. Als er onderweg geen oponthoud is, is die dan ergens op zondag 7 november in Dannenberg aangekomen waar de 11 containers met atoomafval op vrachtwagens overgeladen worden, die dan de laatst 20 kilometer door platteland en bos naar de opslagplaats in Gorleben moeten afleggen.

In Dannenberg vindt op zaterdag om 13:00 de grote startdemonstratie plaats. Er wordt gerekend op zo’n 30.000 mensen en verwacht wordt dat een flink deel daarvan ook zal blijven om aan de blokkades en acties deel te nemen. Er worden 7 camps opgebouwd waar actievoerders terecht kunnen, daarnaast zijn er op sommige plekken permanente infopunten waar je de laatste details kunt krijgen en ook zijn er zaken ingesteld als een ‘beddenbeurs’ voor mensen die fysiek of anderszins niet kunnen winterkamperen.

Ondertussen heeft de politie aangekondigd een noodverordening voor het gebied rond Dannenberg/Gorleben in te zullen stellen, wat betekent dat de spoorlijn en de wegen verboden gebied worden (en een strook van 50 meter aan weerszijde ervan) en dat het daar elke bijeenkomst van een groepje mensen verboden is. Dat is natuurlijk een belachelijk verbod waar ook niemand zich door tegen laat houden en dat in het verleden ook steeds afgekondigd werd, maar het maakt het de politie wel makkelijker mensen naar believen te arresteren (en je kunt vervolgens ook makkelijk veroordeeld worden tot een boete van 500 euro).

Volgens tv-zender NDR zijn er inmiddels ook 500 ‘Ermittlungsverfahren’ ingesteld tegen mensen die de oproep hebben ondertekend om te gaan ‘schottern’ (= de kiezels waar de bielzen en het spoor in liggen weg te halen). Dat betekent dat deze mensen een proces kunnen verwachten, waarschijnlijk wegens het ‘oproepen tot het plegen van strafbare feiten’.

De campagne Castor Schottern laat zich hierdoor niet intimideren: meer dan 1200 organisaties en personen ondertekenen nu de oproep om openlijk te gaan ‘Schottern’.
Daarnaast is er ook nog een solidariteitsverklaring met de actie.
Inbeslagname van posters voor de actie is afgelopen weekend mislukt.

Een website van een groep in het zuiden van Duitsland is op last van justitie uit de lucht gehaald (ze hebben natuurlijk wel weer een kopie ingesteld)

In het vorige bericht werd al gelinkt naar een heel stel mobilisatievideo’s, hier nog wat nieuwe.

 

En de nieuwe uit de populaire serie: {youtube}8pq_NQGuzW4{/youtube}

ZDF-grapje.
Nog wat uit de oude doos.
En in 2008.

Politie vreest rellen.

In Berlijn-Kreuzberg is het transport al geblokkeerd.
Dat was onderdeel van een landelijke actiedag op 23 oktober waarbij op meer dan 100 plekken acties waren.
filmverslag.
Fotos.

Oproep tot decentrale acties na passeren trein.

Zo ziet Gorleben er vanuit de lucht uit (filmpje).

Eerder dit jaar Voor-blokkades.

Overzichtsfeature bij indymedia Duitsland.

Route van de trein.

Alle actieinfo op handige ‘castor guide’ (pdf)

(Aansluitend in Hamburg: IMK Versenken)

Meer info:

www.castor2010.de
www.castor-schottern.org
www.ausgestrahlt.de
www.x-tausendmalquer.de