Ga naar de inhoud

‘Trein uit de Hel’ naar Gorleben op punt te vertrekken

De trein met elf wagons hoogradioactief afval dat in het bos bij Gorleben onder de grond moet verdwijnen, staat in La Hague te trappelen om te vertrekken. Als de tegenstanders gelijk krijgen, komt die deze keer niet aan op zijn bestemming, en wordt Merkels atoomprogramma daarmee in z’n achilleshiel geraakt.

 

6 min leestijd
schotternbanner

 

Er zijn al de nodige berichten over verschenen op indymedia.nl, voor een deel van de Duitse antikernenergiebeweging of de Engelstalige overzichten van Diet Simon (zoals deze laatste hier). Twee overzichtberichten met veel links en filmpjes zijn hier te vinden en update.

Volgens het schema vertrekt de trein op vrijdagmiddag uit La Hague. Ook in Frankrijk zijn blokkades gepland.
Volgens dat schema zou de trein op zaterdagochtend de grens met Duitsland oversteken bij Karlsruhe, waar de ‘Sudblockade‘ georganiseerd wordt.
Er zijn demonstranten die vervolgens in de bus springen en naar het Wendland rijden om zich bij de blokkades daar te voegen. Ook op veel andere plekken langs de route zijn acties gepland.
Als het transport vaart kan houden, kan die ergens in de loop van de zondag in Luneburg aankomen (om de laatste 50 kilometer naar Dannenberg af te leggen). In Dannenberg aangekomen zal er zo’n 12 uur nodig zijn om de lading op vrachtwagens over te zetten. Grote kans dus dat het wegtransport op maandag 8 november plaats zal vinden.

In het Wendland zelf – aan de Elbe onder Hamburg – zal op zaterdag om 13.00 in Dannenberg een grote startdemonstratie zijn.
Vervolgens zijn er 8 camps waar demonstranten zich voor directe actie kunnen vervoegen (zie voor meer details eerdere updates)

gorleben3Maar ook voor die tijd zijn er al acties en demonstraties. Bijvoorbeeld op vrijdagavond 5 november in Lunenburg . In verzetskamp Metzingen start op vrijdag om 14:00 de traditionele Ralley Monte Gohrde http://www.castor-camps.net/l/widerstands-nest-metzingen en in veel dorpen zijn des avonds optochten of gaan ouderen ‘hun stoel testen’ (Dannenberg, bij de omlaadkraan, deze traditie ontstond zo’n tien jaar geleden toen een oudere vrouw een paar dagen voor een gepland transport op een stoel op de weg zat en toen de politie verbaasd vroeg wat ze daar zat te doen, antwoordde ze dat ze slecht ter been was en daarom een stoel in de blokkade nodig had, ze was vast aan het uittesten of deze goed zat. Sindsdien is het een groeiend jaarlijks ritueel dat ouderen alvast laten zien dat ze er (ook) zijn. Er is ook een speciale ‘bejaardenmobilizatieclip‘).

Ook circuleren er oproepen om het treinverkeer al op zaterdag lam te leggen door het spoor te bezetten  of aan de noodrem te trekken.

Nieuwe actievorm dit jaar, naast de gebruikelijke blokkades van rails en verkeersweg die ook dit jaar op het repertoire staan, is het Schottern. (clip en nog een). Het laatste stuk treinrails van Luneburg naar Dannenberg zal daar doelwit van zijn. Een groep autonomen heeft een stuk geschreven waarin de nodige vraagtekens bij dit concept gezet worden, vooral omdat er niet nagedacht lijkt te zijn over de reactie van de politie, die zal hard zijn en als je de actievorm door wilt kunnen zetten, moet je daar op voorbereid zijn. Ook vraagt de groep zich af of het dan niet distancieringen zal regenen onder de filmsterren en politici die nu tot de actie oproepen (zie voor discussie en veel meer info de draad op indymedia duitsland)

Er worden naar schatting 18.000 politieagenten ingezet, al geeft de politiechef Niehorster toe dat de operatie ook bij de beambten erg onpopulair is „Dies ist der unbeliebteste Einsatz bei den Polizeibeamten. Es ist eine in Anführungszeichen ätzende Aufgabe, die die Polizei zu erfüllen hat. Aber wir werden sie erfüllen.“

De politie klaagt dat ze veel te hard moeten werken met al die demonstraties.

Veel ophef heeft een interview in de Hamburgse krant Hamburger Abendblat opgeleverd, met een kritische politieagent die geen zin heeft om ingezet te worden om mislukt beleid door te drukken waar iedereen tegen is. In zijn interview verklaarde hij er genoeg van te hebben om te zien dat speciale eenheden “als opgehitste vechthonden” op onschuldige scholieren losgelaten worden, zoals in Stuttgart. Maar ook verklaarde hij dat het bekend is dat provokateurs ingezet worden om op strategische momenten geweld tegen de politie in scene te zetten, zodat deze vervolgens tekeer kan gaan. Kritische politieagenten in Duitsland die inzet in Gorleben weigeren, hebben een eigen organisatie en website met meer informatie . Als voorbeeld wordt een filmpje getoond dat door de politie en autoriteiten in Stuttgart veel opgevoerd is om het geweld van de politie te vergoelijken en waarin een zogenaamde demonstranten pepperspray op de ME sproeit. In werkelijkheid zou het een politieprovokateur zijn, die vervolgens niet gearresteerd wordt maar vriendelijk naar achteren geleid.
Er is ook een speciale website voor politieagenten over de atoomtransporten (vanuit de anti-atoombeweging) waarin ze geadviseerd wordt om zich ziek te melden.

De politie heeft een noodverordening voor het gebied afgekondigd, waardoor het automatisch verboden is om je met een groep op de spoorrails of de wegen te bevinden, en op een strook van 50 meter aan weerszijden. Je kunt daarvoor dus gearresteerd worden en tot een boete van 500 euro veroordeeld worden. Door parlementsvragen is ook bekend geworden dat er (niet nader genoemde) militaire bijstand zal zijn. De Burgerinitiatieve (BI) heeft dit aangeklaagd en opgeroepen het atoomtransport af te gelasten “inplaats van voor burgeroorlogachtige taferelen te zorgen” .

Zoals eerder al gemeld is er een juridisch vooronderzoek gestart naar personen en organisaties de de oproep voor het ‘Schottern’ ondertekend hebben. Het aantal ondertekenaars is vervolgens alleen maar gestegen, tot 1700 (stand donderdag 4 november). Het schottern begint op zondag, tijdstip afhankelijk van de vorderingen van de trein. Die zijn op de minuut te volgen via de ticker.
Twitter.

Volgens opiniepeilingen zou zo’n 80 procent van de Duitse bevolking ‘begrip hebben’ voor de demonstranten in Gorleben (waaronder 65 procent van de CDU-stemmers).

Clip.
Culturele ondersteuning.
Ook in Bielefeld zijn ze nu wakker.

gorleben3aOrganisatoren van de blokkades en protesten (zoals de Burgerinitiatieve en de lokale boeren noodbond)
nodigen nadrukkelijk iedereen uit om de protesten te komen versterken. Ze bieden van alles aan om het dat te bevorderen (zelfs begeleiding voor ouderen of gezinnen met kinderen, bedden voor wie moeilijk ter been is en 8 camps met gaarkeukens en cultureel programma, zie eerdere updates). Door de sterke opleving van de antikernenergiebeweging in Duitsland wordt er gerekend op een recorddeelname van demonstranten en actievoerders dit jaar. Woordvoerders van de acties hebben openlijk verklaard te rekenen op minstens 30.000 demonstranten. Er zijn al meer dan 200 volgeboekte passagiersbussen bekend. Opgeroepen is ook om verder zoveel mogelijk met personenauto’s te komen, omdat de camps ver uit elkaar liggen en ‘snelle verplaatsing’ handig kan zijn. Zou de strijdkreet ‘No Pasaran!’ dan deze keer meer dan een hardgrondige wens worden? filmpje

Meer info:
www.castor2010.de
www.castor-schottern.org
www.ausgestrahlt.de
www.x-tausendmalquer.de
www.contratom.de/