Ga naar de inhoud

Frankrijk: Een drankje doen met Premier Valls

Deze week begon tumultueus in Frankrijk rond het fenomeen Nuit Debout, die het zelfs tot in de Süddeutsche Zeitung bracht (Duitse kwaliteitskrant, vert.), en met algemene desinteresse in degenen die niet zo behept zijn met het vermogen tot discursieve hoogstandjes, maar die over het algemeen meer te leiden hebben van de geplande hervormingen van de Arbeidswetgeving als die Citoyen op het (bezette) Plein van de Republiek.

6 min leestijd

(vertaling van oartikel van Johhny op indymedia linksunten)

(Eerdere stukken op globalinfo over deze kwestie zijn hier en hier en hier en hier en hier te vinden).

Laten we met dat laatste beginnen, omdat ze wellicht niet alleen een aangenamer arbeidscontract wensen en ook nog andere problemen hebben dan hoe je het asfalt van de binnenstad openbreekt om daar wat struiken in te planten. De afgelopen weken kwam het al elke donderdag in meerdere westelijk buitenwijken van de Franse hoofdstad tot blokkades van middelbare scholen die “overliepen”. Vuilniscontainers werden in brand gestoken, aanrukkende politie-eenheden met stenen en andere zaken bekogeld. De politie heeft daarop rijkelijk middelen ingezet en ging gedeeltelijk met traangas tekeer tegen de jongeren. Deze acties werden vrijdag voortgezet en sprongen over naar andere buitenwijken van Parijs. Meer dan zeventig mensen werden op die twee dagen door de politie opgepakt, een aantal dat veel groter is dan wat er aan arrestaties viel bij de nogal rellerig verlopen demonstratiedagen in de afgelopen weken in de binnenstad van Parijs. (Als je de tijdelijke omsingeling van het frontblok op de scholierendemonstratie afgelopen dinsdag niet meetelt.)

Nadat het weekeinde met z’n talloze demonstraties en confrontaties in de Parijse binnenstad voorbij was, kwam het vandaag (maandag 11 april, vert.) tot nieuwe botsingen voor de scholen in de buitenwijken. Er waren incidenten bij de schoolblokkades in onder ander Clichy en in Bois-Colombes, waar de smeris vanuit een menigte van 150 scholieren zou zijn uitgescholden en aangevallen. Maar ook voor andere scholen in het departement Hauts-de-Seine brandden vandaag vuilcontainers en auto’s, nadat de politie zoals gebruikelijk in de buitenwijken uitermate hard tegen de scholieren tekeer was gegaan. Er waren weer meer dan een dozijn arrestaties. En ook in Montpellier kwam het vandaag bij meerdere scholen tot nieuw acties door de scholieren, die de politie  op de been bracht, nadat er ook vorige week al confrontaties waren geweest.

Degenen die niet snel aangetroffen zullen worden op deze oorden van sociaal verval in de banlieus van Parijs, hadden vandaag in de binnenstad van Parijs een onderonsje met de Franse premier Manuel Valls

Na afloop verklaarden de zelfbenoemde vertegenwoordigers van de jeugd, namelijk de vertegenwoordigers van de sociaaldemocratische “studentenbond” UNEF (vergelijkbaar met de LSVB in Nederland, vert.) uitermate verheugd te zijn dat meneer de  minister-president de zorgen en noden van de jeugd serieus neemt en zelfs een paar snoepjes aan ze uit wil delen, wat allemaal geweldig zou zijn, maar natuurlijk roept men de jeugd ook op om gemobiliseerd te blijven, want anders zou het wel eens kunnen rieken naar collaboratie. En ook meneer de Minister-president toonde zich ontroerd door de bespreking met de “vertegenwoordigers der jongeren’, maar helaas is niet bekend gemaakt of men na de bijeenkomst ook nog een drankje heeft gedaan. (Radicalere groepen riepen daar immers toe op).

Filmpje van de poging om te borrelen met de premier:

https://www.youtube.com/watch?v=m3vmYTW1YWU

{youtube}m3vmYTW1YWU{/youtube}

Een ander filmpje vind je hier.

Op de Place de la Republique kwamen vanavond weer enige duizenden mensen bijeen voor een Nuit debout (Nacht op de been), nadat het plein vroeg in de morgen door de politie was ontruimd. Op dat moment waren er nog maar weinig mensen die ook geen verzet boden. Aansluitend op de ontruiming werd door medewerkers van de gemeentereiniging van Parijs verschillende hutten afgebroken, en tenten en overige infrastructuur die was ontstaan.

In de loop van de dag bleek dat de autoriteiten de “pleinbezetting” verder zouden dulden, mits daar geen infrastructuur bij zou verschijnen en om middernacht zou het afgelopen moeten zijn.
Om duidelijk te maken dat deze voorwaarden echt gehandhaafd zouden worden, zijn er honderden manschappen relpolitie rond het plein neergezet en de politiebussen vormen een soort openluchtgevangenis met strenge controles op de plekken waar mensen doorgelaten worden, zodat er geen ongeoorloofde spullen op het plein terecht kunnen komen.

Weinig verrassend hebben de vele Citoyen zich bij hun lot neergelegd en bespraken de dingen van de wereld omsingeld door smerissen. Je hoeft niet geniaal te zijn om in te zien dat bijeenkomsten die onder zulke omstandigheden plaatsvinden, binnen een paar dagen verlopen zullen zijn, als ze er niet in slagen om andere omstandigheden te creëren. Om nog maar te zwijgen over het feit dat het in de toekomst onmogelijk zal zijn om vanaf het bezette plein spontane demonstraties te houden, als dit door smerissen omsingeld is.
Zich tegen de repressie te kanten is wederom een zaak van de scholieren, die zich georganiseerd hebben in de Mouvement Inter Luttes Indépendant.

Nadat de politie het antagonistische scholierenblok de afgelopen week ondanks hevig verzet flink uit elkaar geramd had  en bij die gebeurtenis 130 mensen achter de tralies verdwenen zijn, zal er komende donderdag bij de eerstvolgende actiedag wellicht geen aparte scholierendemonstratie zijn. De mensen van MILI roepen op om in plaats daarvan de kop van de demonstratie in Parijs over te nemen na eerst ‘smorgens de scholen te hebben geblokkeerd.

Er kan dus gevreesd worden dat deze demonstratie komende donderdag niet heel groot uit zal vallen. Ook de laatste demonstratie in Parijs zonder grootschalige mobilisatie van de vakbonden telde veel minder dan 10.000 mensen. En daardoor kon de politie ook hier met alle geweld tegen een mogelijk antagonistisch blok tekeer gaan, nadat ze zich op zaterdag tijdens de grote demonstraties enigszins op de achtergrond hadden gehouden, en het pas op het plein van de slotbijeenkomst tot hevige confrontaties kwam. Waarvan veel mensen op de demonstratie niets af hebben geweten, omdat de CGT haar hele blok niet eens tot het eindpunt op het Place de la Nation liet gaan, toen de politie begon met haar interventies aldaar.

Maar hoe dan ook dreigt er momenteel een impasse voor de nieuw ontstane beweging, en anders de omsingeling, in politieke zin maar ook in heel praktische zin. Het zal de vraag zijn, of ze er in slagen om nieuwe accenten te leggen en zich niet laten opslokken, door welke partij dan ook.

——————-

Aanvulling globalinfo:

Radicale jongerenorganisaties hebben opgeroepen tot ‘blokkadedagen’ voor donderdag aanstaande, 14 april. Naar verluidt heeft de overheid (of is het de staat?) alle gemeentebesturen opdracht gegeven om die dag te proberen radicale protesten de kop in te drukken, door de lokale vakbondsafdelingen op die dag bijeen te roepen om van hen te eisen dat ze actief afstand nemen van ‘geweld’. Het voorgestelde devies als antwoord: Pas de négociations, retrait total de la loi travail !  (Geen onderhandelingen, totale intrekking van de arbeidswet!) Of ook wel, zoals een spandoek luidde: “Staken tot aan ons pensioen!”

Aanvulling twee:
Reactie van radicalere groepen op de pleinbezettingen: (tekst in het Frans): De pleinbezettingen hebben alleen zin als ze uit de klauwen lopen/ontsporen. Zowel in tijd als in ruimte.
https://lundi.am/Nuits-en-marche-multiplions-les-debordements

Aanvulling drie:
Bij de politieaanval op het eindpunt van de demonstratie afgelopen zaterdag raakten verschillende demonstranten gewond door door de politie afgeschoten percussiegranaten (de flash-ball). Zo’n ding heeft elders in het land bij demonstraties al mensen het leven gekost. Ook werden er traangasgranaten vanuit een politiehelikopter gegooid (of geschoten) en was er een drone in de lucht. (bron)