Ga naar de inhoud

G20 in Cannes/Nice

Nadat eerste de G8-top in Deauville (Normandië) gehouden werd, begint over enkele dagen de G20-top in Cannes, Zuid-Frankrijk. Een tegengebeuren begint vandaag in Nice, en duurt tot 3 november. De twee steden liggen zo’n 30 kilometer van elkaar af. De g20-top zelf is op donderdag en vrijdag (3 en 4 november).

3 min leestijd
g20nice

Website demonstranten

Programma

Filmpje

Nog een mobilisatiefilmpje

 

Een van de NGO’s die aan de tegentop deelneemt is de Duitse WEED.

 

Filmpje over G20 van WEED: {youtube}TLdX6rTeOw8{/youtube}

 

WEED komt met een set eisen naar de conferentie toe:

*) Minimum kapitaaleisen van minstens 12 % voor instellingen die zich met krediethandel bezig houden (zoals hedgefunds)

*) Opsplitsen van systeemrelevante instituten tot schalen die beheersbaar zijn

*) Verbieden van schaduwbanking en derivatenhandel buiten de beurs, en andere handelsvormen met veel risico en ‘raidings’

*) Verbieden van landenratings door private ratingbureaus en de oprichting van een internationale openbare ratinginstelling

*) Inperking van speculatie met voedsel en grondstoffen door markttoegangsbeperkingen voor banken, hedgefunds en dergelijke. Alleen handelaars met een licentie (zgn. commercial traders) krijgen daar toestemming voor.

*) Snelle invoering van een belasting op internationale financiële transacties van 0,1% bij alle vermogensklassen en sterkere progressieve heffing van belasting op kapitaalsinkomsten.

 

Hier de eisen van de Franse anti-G8/G20-mobilisatie:

Kort samengevat:

*) Tegen groeiende ongelijkheid en bezuinigingen

*) Weg met de overheersing door kapitaal: belast de winsten, weg met de belastingparadijzen, beperk de ruimte voor banken

*) Doe wat aan klimaatverandering en andere ecologische rampen, verdedig de gemeenschappelijke ‘commons’, hervorming van de economie op alle niveaus zodat ze mens en milieu gaan dienen, in plaats van winst.

*) Stop met spelen met voedsel: voedselveiligheid voor allen, landbouwbeleid gebaseerd op kleine boeren en tegengaan van honger en armoede, verbieden van ‘landgrabbing’ door landen en bedrijven.

*) Stop met steunen dictaturen, en vrijheid van beweging van iedereen (in het bijzonder tussen landen om de Middellandse Zee)

*) Opheffing van de G8 en G20 en vervanging door internationale instellingen onder hoede van de VN die participatie en transparantie serieus nemen, waarbij de VN zelf ook drastisch hervormd moet worden en de inspraak van mensen gegarandeerd moet zijn.

 

Op de G20-conferentie zal naar verwachting besloten worden over een sterkere rol van het IMF in crisisbestrijdingsplannen. Ook over de bijdrage van het IMF aan het Europese ‘reddingsplan’ van afgelopen woensdag (zie uitvoerige update daarover hier). Ook zal daar geprobeerd worden China in het Europese noodfonds te betrekken. India, een van de deelnemers, hoopt overeenstemming te bereiken over het tegengaan van belastingvlucht door bedrijven.

Sarkozy hoopt een leuke show te kunnen neerzetten als voorzitter van de top om zijn herverkiezing volgend jaar te bevorderen.

 

Eerder in mei was de G8-top al in Frankrijk, in Deauville aan de Normandische kust. Demonstraties waren daar zo goed als onmogelijk.

 

Officiële G20 website

Wikipedia

 

Guardian over de G20-top en de dreiging van een disastrous 2012

 

Voor zover bekend zal er geen poging gedaan worden georganiseerd vanuit Nice naar Cannes te trekken, dat ook in het gebruikelijk militaire roversnest omgetoverd is en bewaakt wordt door 12.000 ‘security forces’. Nieuwssite voor buitenlanders in Frankrijk expatica weet ook te melden dat ‘anarchisten’ hebben opgeroepen “overal heen te gaan behalve naar Cannes, omdat nu elders veel minder politie zal zijn”.

 

Misschien doelt expatica op de activisten die in plaats van naar de G8-top in Deauville te gaan, besloten de protesten tegen de aanleg van een nieuw vliegveld bij Nantes te gaan ondersteunen.

 

Website protesten Nice