Ga naar de inhoud

Eurocrisis Update (maandag 31/10): Tijd gekocht

Het belangrijkste moment in de Euro-crisis was uiteraard de enkele keren uitgestelde ‘mega-EU-top’ van afgelopen woensdag, waarna een stel nieuwe maatregelen werd afgekondigd die de economische crisis zou moeten beteugelen. Of ze gaan werken of niet, en zo ja hoe, wordt in commentaren hieronder uitgelegd.

7 min leestijd
caa01768

 

Een opgemaakte versie is hier te vinden

Zie vorige crisis-update hier

Afzonderlijke ‘occupy’-updates zijn hier te vinden

 

Meteen nadat ze er in Brussel uit waren gekomen, werden we bestookt met analyses en oordelen door deskundigen van alle kanten. Over het algemeen waren de oordelen koel, zo niet zuurtjes. Wie wel blij waren, volgens het FD, waren ‘de bankiers’ (FD vrijdag 28 oktober, papieren versie: Bankiers Positief Verrast Over Akkoord Eurocrisis”. Het had veel slechter voor ze kunnen uitpakken, en er staat ook genoeg vage taal in het akkoord die nog alle kanten op gelobbyd kan worden. De Beurzen reageerden de volgende dag ook opgewekt, maar tekenend was dat dat maar een dag duurde. Op vrijdag zakten de koersen alweer, mede doordat Italië er niet in slaagde om goedkoop geld te lenen, wat een duidelijk teken was dat de crisis weer op oude voet verder zou gaan.

 

Wat de Eurolanden vooral bereikt hebben, is dat ze wederom (tegen gigantische kosten) tijd hebben gekocht zonder dat ze ingrijpende maatregelen hebben hoeven nemen. De hoop is dan dat de economie in die tijd aantrekt en gaat groeien, zodat de problemen als door een wonder vanzelf opgelost zullen worden. Zo werd het ook gesteld door Larry Elliot in the Guardian (“The equation is simple: with growth, Europe will stumble towards a resolution of its crisis. Without growth, the crisis will re-emerge in 2012). dit beleid gaat alleen werken als er groei optreedt, als dat niet gebeurt, en veel tekenen wijzen erop dat dat zo zal zijn, komt er weer echte recessie. Ook Der Spiegel heeft het (vooraf) over tijd kopen als strategie.

 

 

Maar waar de banken gespaard werden, werden er wel harde maatregelen geëist van de Griekse, Italiaanse en Spaanse regering (lees extra bezuinigingen en privatiseringen). Daar zal het besluit van Brussel dus wel degelijk directe gevolgen hebben. Het Financieele Dagblad vatte de maatregelen onder ‘vijf hoofdpunten’ samen:

1) Herkapitalisatie van banken: banken moeten een duidelijker voorraad eigen kapitaal hebben, ten opzichte van wat ze lenen, namelijk 9 % en ze krijgen daarvoor tot 30 juni volgend jaar de tijd. Wat precies de voorwaarden zijn, is niet omschreven.

2) Sterkere centrale begrotingscontrole door Europese Commissie en Eurolanden. Wederom zijn veel details niet beschreven.

3) Banken en beleggers moeten (vrijwillig, dus hoef je dan niet te zeggen dat Griekenland failliet is) de helft van de waarde van de door hen gekochte Griekse obligaties schrappen. Griekenland moet daarbij nog eens 15 miljard extra privatiseren (alsof er nog iets over is…). In ruil wordt dan door IMF en EU het eerder beloofde bedrag van 100 miljard euro aan Griekenland (of eigenlijke via Griekenland aan diens schuldeisers) betaald. Wederom geen details

4) Italië en Spanje moeten bezuinigen en staatsschuld verkleinen. Pensioenleeftijd in Italië moet naar 67 jaar.

5) Er komt een Noodfonds met 1000 mrd aan garanties voor beleggers in obligaties van zwakke landen. Het is wederom vaag omschreven hoe dat noodfonds gevuld wordt; IMF en China en Rusland worden ervoor uitgenodigd.

 

tot zover in vogelvlucht. Hier de uitleg erbij van van Rompuy (pdf). Commentaren en analyses te over dus, maar hierbij enkele die wat zinnigs kunnen toevoegen:

 

Onze huiseconoom Yanis Varoufakis vat samen hoe de deal tot stand is gekomen: “Here is our offer: Accept a 50% haircut on your Greek bonds. If you choose not to consent, and it is your prerogative not to, we shall give the green light to Greece to declare a 100% default.” This was in essence the deal that Mr Dallara accepted in the wee hours of the morning on 27th October on behalf of bankers that had lent to Greece prior to the May 2010 ‘bailout’. In Hollywood parlance they might as well have told him: “we shall make you an offer you cannot refuse!” (CDS buyers, feminists and Marx: Odd bedfellows in the era of the euro crisis)

 

Op Sargasso deed AB een poging (De Achileshiel) en concludeerde Dimitri Tokmetzis dat Europa impotent is (Arm Europa)

 

Overzicht eerste reacties partijen in Nederland bij Joop.nl

 

Econoom Arnoud Boot in NRC: Zonder duidelijke rol IMF is dit een ‘mooi weer akkoord’

 

Spiegel (Duits): Europa der 2 Klassen

 

EU Financial Reforms Newsletter October van SOMO

 

Geen Bazooka, maar een waterpistool gericht op de hel (goeie kop in ieder geval)

 

{youtube}tAiY125lnYM{/youtube}

 

Econoom PvdA is tegen (dat kan natuurlijk ook nog, niet ratificeren)

 

ILO (VN Arbeidsorganisatie) voorziet problemen

 

Shah Gilani vindt in Forbes dat het beestje bij de naam genoemd moet worden.Het Europees Noodfonds EFSF is in feite gewoon een CDO (collateralized debt obligation, een van de vehikels die aan de creditcrunch ten grondslag lag)

Ook belegger Stuart Staines beschouwt de constructie vergelijkbaar met een CDO en voorspelt daarom een ‘endgame voor de Euro’

 

Jurgen Habermas, in Le Monde (maar hier vertaald naar het Nederlands): Politici zetten met de economie de democratie op het spel door geen ogen te hebben voor het beschermen van de burgers.

 

In het Verenigd Koninkrijk, dat natuurlijk niet in de Euro zit (maar wel in de crisis) eisen 100 ‘leidinggevende economen’ (een groep met twijfelachtige reputatie dus) dat Cameron/Osborne ‘Plan B’ uit de kast haalt (= de slinger van Keynes) om te voorkomen dat de economie in een fatale tweede dip terecht komt.

 

In België, is de groei in ieder geval al weg (als u het stuk niet kunt lezen zonder te betalen volstaat de kop wellicht).

 

Vanuit Dhaka gezien hebben (volgens Farooque Chowdhury) de Duitsers gewonnen.

————-

 

Overigen:


Dit was vooraf: Willem Buiter heeft samen met Ebrahim Rahbari een ‘derde weg’ uit de crisis bedach: Een Europa waarin de rekening van falende overheden wordt geregeld tussen de belastingbetalers van de overheid en de crediteuren van het land in kwestie, zonder enige financiële hulp van andere overheden. Wie faalt betaalt. Je maakt mij niet wijs dat in dat geval Griekenland wel binnen de eurozone zou blijven, maar wie ben ik? Gebaseerd op een veel uitvoeriger rapport dat onderaan het stuk gelinkt staat.

 

Ook vooraf: NY Times legt uit hoe het zit (mooie grafieken)

Niet de schulden vormen probleem, maar komende inflatie, volgens de Belgische Standaard.

 

Is het toeval, of weten ze bij Shell iets dat wij nog niet weten? Hun kasgeld wordt in ieder geval naar buiten de EU verplaatst.

 

Topmanagers zijn topcriminelen. (Duits)

 

Ondertussen in Griekenland.

 

Iemand vraagt zich af wat er nog ‘socialistisch’ is aan zo’n partij als die van Papandreou.

 

Handelsblatt-redacteur Gabor Steingart beschrijft zijn bezoek, met een heel redactieteam, aan Griekenland en hoe deprimerend dat was: “If I were from Greece I would sue my helpers for malicious injury. And at dusk, I would be there at Syntagma Square with all the others, in front of the Parliament, in order to demonstrate my disapproval of a policy of crisis which only intensifies the crisis.” (Met de mooie ondertitel: Greece has to take the responsibility for his debts, but the real depression comes from Brussel, Berlin and Paris)

 

En dan hebben we ook nog de kans dat de Chinese vastgoedbel knapt.

 

En natuurlijk de Nederlandse

Nederland heeft in relatieve zin de grootste hypotheekschuld van de wereld. We weten wat voor risico’s dat heeft, maar er wordt niets aan gedaan

 

Nog een wat optimistischer afsluiting dan: Tim Jackson over Economie voor een Eindige Planeet

 

{youtube}0L9k_pKips4{/youtube}

 

Trichet’s optreden in Berlijn werd door Grieken gepunkt

 

—————–

 

Voor ‘occupy’ nieuws zijn dus aparte updates

 

Globalinfo.nl houdt zich aanbevolen voor financiële steun om tijd vrij te kunnen maken voor het verzorgen van dit soort informatie. Andere vormen van input zijn ook welkom!