Ga naar de inhoud

‘Nee’ is niet genoeg: Naomi Klein schrijft anti-Trump handboek voor ‘Shock-afweer’.

‘Als we ons willen verdedigen tegen types als Donald Trump […] moeten we dringend de strijd aangaan met racisme en vrouwenhaat in onze cultuur, in onze bewegingen, en binnen onszelf’.

4 min leestijd

(Door Andrea Germanos, commondreams.org) vertaling globalinfo.nl)

Hoe is het zo gekomen dat een man als Trump president is geworden. En hoe kan zijn gevaarlijke agenda  in hemelsnaam bestreden worden?

Voor die brandende vragen zou een binnenkort verschijnend boek dat omschreven wordt als “de gereedschapskist voor shock-afweer” wel eens een onmisbare bron kunnen zijn.

Het boek is geschreven door de gerenommeerde auteur en onderzoeksjournalist Naomi Klein en zal onder de titel No Is Not Enough: Resisting Trump’s Shock Politics and Winning the World We Need op 13 juni 2017 verschijnen in de VS.

“Trump is extreem, maar het is geen marsmannetje,” schrijft Klein. “In tegendeel, hij is het logische resultaat van veel van de meest gevaarlijke trends van de afgelopen halve eeuw. Hij is de personificatie van het samensmelten van mensen en bedrijven – een eenmans mega-merk, met vrouw en kinderen als “spin-off brands.”

Een website voor No Is Not Enough schrijft dat het boek

Onder andere onthult hoe de verkiezing van Trump geen vreedzame overgang was, maar een machtsgreep van het bedrijfsleven, eentje die bewust shock-tactieken (zie daarover haar vorige boek, vert.) gebruikt om steeds nieuwe crises te veroorzaken en daardoor ruimte te maken voor radicaal beleid dat mensen zal vernietigen, en het milieu en de economie en binnenlandse veiligheid. Dit boek is een gereedschapskist voor weerstand tegen shock, dat ons allen laat zien hoe we de betovering van Trump kunnen doorbreken en de wereld kunnen krijgen die we nodig hebben.

In het kielzog van Trump’s verkiezing gaf Klein, terwijl ze de 2016 Sydney Peace Prize in ontvangst nam, ook haar mening over de zaken die ervoor gezorgd hebben dat de vastgoedmagnaat aan de macht kon komen en de strategieën die nodig zouden zijn voor een beweging om in het geweer te komen tegen Trump (en figuren als hij).

“Als er een enkele overkoepelende les is die we kunnen trekken uit de overwinning van Trump, dan is het misschien deze: Overschat nooit, maar dan ook nooit, de kracht van de haat, van directe aanspraken van macht over de ‘ander’… met name in tijden van economische ontberingen,” zij ze.

Wat ook duidelijk is, vervolgde ze, is dat “veertig jaar van neoliberaal bedrijfsleven-beleid en privatiseringen, deregulering, vrijhandel en bezuinigingen” hebben gezorgd voor voortdurende economische ellende en in ruil zorgden voor de opkomst van nep-populisten als Trump.

Een bijkomende les is dat “alleen een verstrekkende en werkelijk op herverdeling gerichte agenda de kans maakt om de gevoelde ellende echt aan te kaarten en die te richten op waar het werkelijk om gaat: de elites die politici opkopen en die zo buitensporig hebben geprofiteerd van de uitverkoop van publieke voorzieningen, het plunderen van onze voorraad aan land, water en lucht en de deregulering van ons financiële systeem.”

Als we onszelf willen verdedigen tegen figuren als Donald Trump – en elk land heeft zijn eigen Trumps – dan moeten we dringen de strijd aanbinden met racisme en vrouwenhaat in onze cultuur, in onze bewegingen, en binnen onszelf. Dit mag geen bijzaak zijn, niet iets dat je er even aan toevoegt. Het vormt de kern van de reden dat iemand als Trump aan de macht kan komen.”

Klein, die eerder boeken schreef als No Logo, This Changes Everything, en The Shock Doctrine, is onlangs ook toegetreden  tot The Intercept als senior correspondent. Ze heeft daar als taak om de “shocks van het tijdperk Trump” te volgen. Enkele dagen nadat Trump werd ingehuldigd, schreef ze dat zijn regering

Goed zal zijn voor een tsunami van crises en shocks: economische shocks, als er bellen op de markt ploffen; veiligheids-shocks, als de reactie op oorlogszucht in het buitenland terug komt stuiteren; weer-shocks, als ons klimaat verder ontwricht zal worden; en industriële shocks, als pijpleidingen voor olie lekken en boorplatforms omkiepen, wat ze altijd al doen maar helemaal als de regelgeving teruggeschroefd wordt.

Dit is allemaal al gevaarlijk genoeg. Maar wat zelfs nog erger is, is de manier waarop de regering Trump er toe over zal gaan om deze shocks politiek en economisch uit te buiten.

Het is de eerste keer dat een van Klein’s boeken uitgebracht zal worden bij de onafhankelijke in Chicago gevestigde Haymarket Books, dat eerder werken publiceerde van gerenommeerde auteurs als Noam Chomksy, Howard Zinn, Keeanga-Yamahtta Taylor en Winona LaDuke.

No Is Not Enough. New from @NaomiAKlein. June 13, 2017. #NoIsNotEnough https://t.co/6P3xaGMFtH pic.twitter.com/D77MknI6xq — Haymarket Books (@haymarketbooks) April 5, 2017

Dave Zirin, sportredacteur bij The Nation, tweeted over de combinatie van Klein en Haymarket: “Een radicaal sprookjes-huwelijk”.