Ga naar de inhoud

‘World Economic Fiasco’: Duizenden demonstranten aan vooravond bezoek Trump Davos

Een snelle vertaling van een bericht van de linkse Amerikaanse nieuwssite commondreams. “Er zou geen plaats moeten zijn in Zwitserland voor discussies tussen de rijkste een procent van de wereld en een man die een agressieve atmosfeer naar vrouwen en minderheden voedt,”

3 min leestijd

Door Jessica Corbett, commmondreams vertaling globalinfo.nl. Foto: Anti-kapitalistische en anti-Trump-demonstranten gingen de straat op in Zwitserland, vooruitlopend op de verwachte aankomst van de Amerikaanse president op vrijdag. (foto: Tasnim NewsAgency / cc)

(Zie ook eerder bericht over het WEF van dit jaar en het bezoek van Trump hier . En please steun deze website)

Vooruitlopend op de aankomst van de Amerikaanse president Donald Trump op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in Davos, trokken duizenden anti-Trump-demonstranten de straat op in heel Zwitserland en wezen racisme, seksisme, kapitalisme en beleid voor smerige energieproductie van de hand.

“We protesteren tegen zowel Trump als het WEF”, zei Tamara Funiciello, voorzitter van de Jonge Socialisten van Zwitserland, tegen The Local, die zowel de Amerikaanse president als de bijeenkomst verwerpt, waarin zakenlieden en wereldleiders van over de hele wereld samenkomen.
“De discussies tussen de rijkste procent van de wereld en een man die een agressieve atmosfeer voedt naar vrouwen en minderheden,” voegde Funiciello eraan toe, “heeft geen plaats in Zwitserland.”

    Right now: Thousands rally against Donald Trump in Zürich, Switzerland. #WEF18 pic.twitter.com/7QRSs02CBz

    — Fabian Eberhard (@FabianEberhard) January 23, 2018

Duizenden mensen demonstreerden in Zürich terwijl honderden de straat opgingen in Genève, Lausanne en Fribourg. Hun borden verklaarden: “Trump Not Welcome”; “Switzerland Is Hosting Nazis”; “World Economic Fiasco”; “Racistische seksistische kapitalist”; “Handen af van vrouwenrechten”; “Er is geen planeet B”; en “Geen Trump, geen kolen, geen gas, geen fossiele brandstoffen.”

Ondanks patrouilles door duizenden Zwitserse soldaten en een verbod om te protesteren in Davos, waar de vergadering wordt gehouden, meldt Reuters dat op dinsdag “ongeveer 20 demonstranten de beveiliging doorbraken om het congrescentrum van Davos te bereiken, spandoeken omhoog hielden en schreeuwden Wipe out WEF’ voordat ze zonder geweld door de politie weggestuurd werden.’

    Swiss marchers protest against Trump, break through Davos security cordon: https://t.co/2nkMju4FMB More from #WEF18: https://t.co/p0M8jBb2I0 pic.twitter.com/N9dyKVmLdA

    — Reuters Top News (@Reuters) January 23, 2018

“Trump is slechts een van de andere mensen met wie we het oneens zijn. We protesteren elk jaar tegen het World Economic Forum en of Trump er is of niet, maakt het ons niet uit,” vertelde een demonstrant in Davos, Alex Hedinger, aan Reuters. “Trump is gewoon, misschien is hij gewoon het beste symbool van deze wereld.”
De president van de VS en een aantal van zijn kabinetsleden zullen naar verwachting vrijdag aankomen, de laatste dag van de WEF-bijeenkomst, en Trump is gepland om een toespraak te houden die volgens Kellyanne Conway, adviseur van het Witte Huis, de boodschap “America First” op het wereldtoneel brengt. .