Ga naar de inhoud

WEF: Trump in Davos

Van 23 – 26 januari zullen de rijksten der aarde en hun politiek vriendjes/uitvoerders weer bijeenkomen rond het knappend haarduur bovenop de berg in Davos. Grootste zorg dit keer zijn niet de militante demonstranten van vroeger, maar het oranje orakel uit Washington.

5 min leestijd

Sinds 1972 is er in het begin van het kalenderjaar een bijeenkomst van ondernemers en heersende politici in de sneeuw van Davos. Dat is tegenwoordig uitgegroeid tot een massa-spektakel van ondernemers en hun plannen (dit jaar komen er ook weer de nodige hollywood-sterren met hun goede doelen). Er werd ook al jarenlang een tegenconferentie georganiseerd (‘het andere Davos’). Maar toen de globaliseringsbeweging ontsproot was het enkele jaren lang toneel van hevige confrontaties.

Globalisering en Davos

Dat Davos plotseling doelwit van actievoerders werd, kwam doordat de multinationals hun hand hadden overspeeld op het moment dat er een woedende wereldwijde beweging opkwam, of eigenlijk een los netwerk van bewegingen. Eerder was hun woede gewekt door het MAI-verdrag voor ‘rechten van investeerders’, de vorming van de ondemocratische en neoliberale Europese Unie, en de millenniumplannen van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Lokale antikapitalisten in Zwitserland kwamen toen samen met woedende postautonomen uit Italië (zie: Tute Bianchi) en alternatieve militante boeren uit Frankrijk (Confederation Paysanne). Ze hadden gezien dat al de mannen-in-pakken waar ze het op gemunt hadden in Davos bij elkaar zaten.

De eerste manifestatie in Davos in 1999 verrastte de Zwitserse autoriteiten nogal waardoor veel demonstranten midden in het stadje terecht kwamen en daar slaags raakten met relpolitie en het traangas door de sjieke hotels sijpelde. Daarna werd (en wordt nog steeds) het stadje met militaire middelen van de buitenwereld afgesloten, u m oet denken aan rollen scheermesdraad en militaire checkpoints en dat soort dingen. Demonstranten die in groepen met de bus of trein kwamen, werden steevast beneden in het dal al tegengehouden, waardoor de gevechten daar plaatsvonden.

Toch lukte het jarenlang steeds ook demonstranten om het stadje binnen te komen (vaak door dagen van tevoren al aan te reizen, voor de veiligheid opgeschroefd werd). Hier ziet u bijvoorbeeld beelden van 2001, toen ze het waterkanon op de demonstranten gingen zetten bij temperaturen van minus 10. Als u goed kijkt kunt u uw razende reporter ook nog achter het spandoek ontwaren.

Nadat we zo een tijd belaagd werden, zijn we met z’n allen naar beneden gegaan om ons te voegen bij de duizenden demonstranten die daar tegengehouden werden. Eenmaal terug in de meest nabije grote stad Zurich, stond de ME ons daar ook weer op te wachten met traangas, rubberkogels en arrestatieteams. Kortom: saai was het niet, demonstreren tegen de WEF…

Overigens is het WSF, Wereld Sociaal Forum, ontstaan als een soort tegenhanger van het WEF, maar ook omdat NGO’s een alternatief wilden organiseren voor de militante confrontaties en daarom aan de ander kant van de wereldbol in Brazilië gingen zitten vergaderen.

U kunt ander verslagen van acties, verklaringen etc tegen de WEF vinden op globalinfo.nl die toen net in de lucht ging om dat soort zaken te verslaan.

Demonstratie tegen WEF in Geneve uit elkaar gemept

2008

2007

2005 en ook deze

2004 en ook

2018

In 2018 is er geen sprake meer van massale demonstraties. Wel worden er de gebruikelijke tegenactiviteiten georganiseerd.  De grootste dreiging, als we de mainstream pers moeten geloven, is de komst van Donald Trump. Hij heeft aangekondigd dat hij echt gaat komen, en in het programma staat hij ook vermeld als een van de belangrijke gasten.

Nu wordt er plotseling weer opgeroepen om naar Davos te komen om te demonstreren. Maar ook het hotelwezen vreest de boel niet aan te kunnen. Als er zo’n Amerikaanse president komt, komt ook zijn gevolg en bewaking met een paar honderd man extra. En Trump neemt dan ook nog zijn halve familie mee. En acht ministers!

Bron: Suddeutsche

Kosten voor drie dagen Trump: 3,6 miljoen

Het is ook de vraag hoe de nationalistische economische plannen van Trump gaan botsen met die van de rest van de ondernemers en politici aldaar, en wie hij nu weer allemaal gaat schofferen. Zo schijnt nu al verklaard te zijn dat May niet op een onderhoud hoeft te rekenen.

Website Politici noemt het een stinkbom Ze snappen ook dat Davos ‘precies het soort feestje is waar Trump graag binnenstormt’: “Lots of very rich people. Lots of media. Lots of fevered what-is-he-really-up-to speculation. At the psychological level, the appeal of Davos for Trump is obvious.”

Amerikanen in Zwitserland gaan al op 20 januari tegen hem protesteren in Zurich om bij voorbaat excuses te vragen voor zijn optreden in Davos

In Bern was een demonstratie met 500 mensen (volgens newsweek) tegen Trump.

Volgens tv-zender TeleBaern waren het er 1500 (beeld)

Er is overigens al bijna twintig jaar geen Amerikaanse president in Davos geweest. Clinton was de laatste, in 2000. Wel was meestal hun minister van handel er, en andere hoge functionarissen.

Typisch is dat alle linkse websites die een paar jaar geleden over activiteiten tegen het WEF berichtten, inmiddels niet meer doen.

Wel is er weekblad WOZ, met een stuk over het WEF maar de stukken over aangekondigde protesten staan daar achter een paywall.

Deze doet het nog wel: Deze doet het wel: http://revolutionär.ch/

Op 23 januari is er in Zurich een brede demonstratie tegen het WEF:

Trump not welcome!
Smash WEF!

Wann: Dienstag, 23. Januar 2018, 18:30 Uhr
Wo: Helvetiaplatz Zürich (Bewilligung erteilt)

Unterstützende Organisationen:

1. Mai-Komitee Zürich | aktivistin.ch | Bewegung für den Sozialismus (BFS/MPS) | Der Funke | Direkte Solidarität mit Chiapas | Föderation der ArbeiterInnen aus der Türkei in der Schweiz (ITIF) | fossil-free.ch | Industrial Workers of the World – JuraAlpenMittelland (IWW JAM) | JUSO Schweiz | Partei der Arbeit (PdA) | Sozialistische Zeitung Vorwärts | Verband des Personals öffentlicher Dienste (VPOD) Zürich

facebook cover trump 03