Ga naar de inhoud

Sanders: Trap niet in opeisen winst door Trump

‘Niemand zou er in moeten trappen’: Sanders veroordeelt het plan van Trump om op de verkiezingsavond valselijk de overwinning op te eisen. ‘Dat laten we niet gebeuren. Elke stem moet en zal worden geteld.’

4 min leestijd

(Door Jake Johnson, staff writer common dreams , vertaling globalinfo.nl, die dol is op donateurs)

(Zie ook eerder stuk op globalinfo Trump Zal Woensdag Overwinning Opeisen en Chaos Oproepen)

In de nasleep van nieuwe berichten die aangeven dat president Donald Trump van plan is om voortijdig de overwinning te claimen als hij dinsdagavond een voorsprong heeft en stembiljetten die na 3 november geteld worden voor illegaal verklaart, typeerde senator Bernie Sanders zondag laat het nieuws als ‘geen verrassing’ gezien de herhaalde verwijzingen in de richting van zo’n truc van de kant van de president, Sanders spoorde het publiek aan om voorbereid te zijn op de valse verklaring.

“Dat is al maanden zijn strategie, en niemand zou erin moeten trappen”, zei de senator van Vermont, die in interviews, de alarmbel luidde over dit mogelijke “nachtmerriescenario” in interviews, toespraken en bij campagneactiviteiten. ‘Daarom demoniseert hij stembiljetten die per post zijn verstuurd, en saboteert hij het postbedrijf.’

‘Dat is al maanden zijn strategie en niemand zou erin moeten trappen. Daarom demoniseert hij stembiljetten die per post zijn verstuurd, en saboteert hij het postbedrijf.’
—Sen. Bernie Sander

Axios meldde zondag dat Trump in de weken voorafgaand aan de verkiezingen van dinsdag “dit scenario tot in detail heeft besproken … en plannen heeft beschreven om op de verkiezingsnacht het podium op te lopen en te verklaren dat hij heeft gewonnen.”

“Het team van Trump bereidt zich voor om ten onrechte te beweren dat de post-stembiljetten die zijn geteld na 3 november – een legitieme telling die naar verwachting de Democraten zal bevoordelen – bewijs zijn van verkiezingsfraude”, aldus Axios . “Veel waarnemers zeggen dat Trump tijdens de verkiezingsavond waarschijnlijk vooraan in Pennsylvania zal verschijnen – hoewel de uiteindelijke uitkomst van de staat aanzienlijk zou kunnen veranderen naarmate de stembiljetten de komende dagen worden geteld.”

Terwijl hij met zijn adviseurs achter de schermen een strategie aan het uitwerken was, heeft Trump ook maandenlang publiekelijk de basis gelegd voor het Election Night-plan met zijn met leugens gevulde aanvallen op de legitimiteit van post-stembiljetten en andere overheidsinspanningen om de toegang tot stemmen uit te breiden te midden van de coronavirus-pandemie, die onder bestuur van de president meer dan 230.000 Amerikanen heeft gedood.

Trump’s inspanningen om twijfel te zaaien over de verkiezingsresultaten, evenals zijn weigering om zich in te zetten voor een vreedzame machtsoverdracht, hebben geleid tot waarschuwingen dat de president de gevaarlijkste elementen van zijn achterban aanmoedigt , waardoor de kans op massale chaos op 3 november en de dagen die volgen toeneemt.

“Zoals ik al vele malen heb gewaarschuwd, zal Trump zichzelf hoogstwaarschijnlijk tot winnaar uitroepen op een moment dat een groot deel van de Republikeinse, persoonlijk afgegeven stemmen is geteld, maar voordat een groot aantal Democratische post-in-stembiljetten wordt geteld, ‘Zei Sanders zondag. ‘Dan zal hij zijn leugens over kiezersfraude voortzetten in een poging om genoeg stemmen te onderdrukken om te winnen. Dat laten we niet gebeuren. Elke stem moet en zal worden geteld.’

Toen hij zondagavond met verslaggevers sprak, verwierp Trump de berichtgeving van Axios als ‘vals’ voordat hij een aanval begon op staten die van plan zijn om na de verkiezingsdag door te gaan met het tellen van legaal ingediende stembiljetten – een praktijk die, in tegenstelling tot de herhaalde beweringen van de president, volstrekt normaal is.

President Trump: “I think it’s terrible that we can’t know the results of an election the night of the election.” pic.twitter.com/YTAlDRjNzE

— The Hill (@thehill) November 1, 2020

Zoals de New York Times zondag opmerkte: “Amerikanen zijn gewend te weten wie er op de verkiezingsavond heeft gewonnen, omdat nieuwsorganisaties winnaars projecteren op basis van gedeeltelijke tellingen, niet omdat het tellen feitelijk zo snel is voltooid.”

Nu Trump naar kennelijk van plan is om de overwinning te claimen als hij voor ligt op de democratische presidentskandidaat Joe Biden bij het vroegtijdig tellen van de stemmen, staan nieuwsmedia en sociale media platforms onder druk om mogelijke desinformatie van de verkiezingsnacht door de zittende partij te bestrijden, die herhaaldelijk heeft gelogen dat de hij alleen kan verliezen als de race tegen hem is “opgetuigd”.

“De pers speelt een cruciale rol als/wanneer dit gebeurt: het is niet partijdig om dit gedrag te veroordelen”, tweette Brian Klaas, medewerker van Washington Post . “Niemand mag erover twijfelen. Het is absoluut noodzakelijk dat Amerikanen zich verenigen tegen deze autoritaire strategie.”

201028 Protect the Results How to Pack Your Bag TrainingSquare

Zoals Common Dreams vorige week berichtte, plant een coalitie van progressieve belangengroepen bijna 400 bijeenkomsten in het hele land om te protesteren tegen elke poging van Trump om ten onrechte de overwinning te claimen of te weigeren de verkiezingsresultaten te accepteren.

“We denken dat de kans dat we in actie zullen moeten komen groot is”, zei de coalitie.

{youtube}n2DOARoWxFI{/youtube}