Ga naar de inhoud

Trump zal woensdag overwinning opeisen en chaos oproepen

Alles wijst erop dat we bij de verkiezingen in de VS, dinsdag/woensdag in de chaos zullen belanden. Trump en zijn kamp zullen alle trucs uit de kast trekken om zich alsnog tot overwinnaar te verklaren, en de democraten zijn niet voorbereid op een verdediging van Biden.

4 min leestijd

(Foto CC2.0/flickr Joe Flood)

Er is nog een kleine kans dat Trump officieel wint. Bij CNN wordt die kans op 12 procent geschat. Ingewikkeld gedoe met twee ‘swing states’ winnen en nog wat uitslagen die net de Trump-kant op vallen. Maar verder voorspellen alle polls een overwinning voor Biden. Het is nu al duidelijk wat we dan kunnen verwachten: Trump zal claimen dat het allemaal fraude is. En hij zal een juridische strijd aangaan (met het hooggerechtshof aan zijn zijde) om zoveel mogen democratische stemmen ongeldig te verklaren. Op Vox wordt uitgelegd hoe dat aangepakt zal worden. First, make it illegal to count votes quickly. Second, paint the slow count as suspicious.

Ook Common Dreams heeft een duidelijk verhaal, met commentaar van Bernie Sanders, over een dergelijk scenario.

Naar verwachting zal de meest brute strijd om de deelstaat Pennsylvenia plaatsvinden. Eerder al werd gepoogd om stemmen per post onmogelijk te maken (democraten zijn meer geneigd dat te doen dan republikeinen en dit wordt nog versterkt door corona). Nu zullen juridische middelen ingezet worden om te eisen dat alleen de stemmen die op 3 november geteld zijn, mee mogen tellen. Dat is onmogelijk (in sommige deelstaten mag juist wettelijk pas begonnen worden met tellen na sluiting van de stembus). Alles zal langer duren, de kans is groot dat er in de nacht van 3 op 4 november geen uitslag komt. Trump zal dan zijn achterban opzwepen en allerlei conspiracy-verhalen de wereld inslingeren. In Europa wordt door de Europese autoriteiten rekening gehouden met het scenario dat vervolgens de grootste fans van Trump buiten de VS (Bolsonaro, Orban, Savini en co) al voorbereid hebben om hem te gaan ‘feliciteren met zijn herverkiezing’.

Republikeinen proberen ook stemmen die vroegtijdig zijn afgegeven ongeldig te laten verklaren, zoals deze 130.000 ergens in Texas.

Ondertussen bedreigen de hardcore Trump-fans overal kiezers en democratische campagne-activiteiten. Eerder had Trump de fascistische knokploeg Proud Boys al aangemoedigd om dat te gaan doen, en ook zijn niet al te snuggere zoontje heeft ze in Texas opgeroepen om (voor het optreden van vice-presidentskandidaat Kamala Harris) een ‘welkom op zijn Texaans’ te houden. Wat de ‘uitslag’ ook zal zijn: Trump zit nog tot eind januari in het Witte Huis en is al bezig zich daar te verschansen

In normale tijden organiseert de zittende president na verkiezingen de overdracht aan zijn opvolger. Trump zou wel eens hele andere dingen kunnen uitspoken, ook omdat hij de gevangenis in gaat draaien als hij president af is en dus weinig te verliezen heeft. Eigenlijk geldt dat – dat Trump hun enige kans is om aan de macht te blijven – voor de hele Republikeinse partij, die en massa achter Trump aan blijft hollen. Republikeinse gouverneurs bijvoorbeeld, gaan een belangrijke rol spelen bij de ‘ordehandhaving’ tijdens en na de verkiezingen, en hebben tot nu toe nog weinig blijk gegeven van het afvallen van Trump. Hopelijk sleept hij daarmee die partij grondig de vernieling in.

Het enige scenario dat een dergelijke burgeroorlog kan voorkomen, is een ‘landslide’ voor Biden. Dat zou nog kunnen, de polls staan over het algemeen zijn kant uit zijn kant uit, maar hij heeft een ongelofelijk slappe campagne gevoerd en niks is zeker. Maar als de uitslagen duidelijk in meerderheid uitgesproken voor Biden zijn, kan Trump zijn show moeilijker uitvoeren. Als dat niet zo is, kunnen we ons opmaken voor chaos en zeer onsmakelijke taferelen in Washington en elders in the United Snakes.

Gelukkig wordt er in de VS zelf natuurlijk door activisten rekening gehouden met dit scenario: As Common Dreams reported last week, a coalition of progressive advocacy groups is planning nearly 400 rallies across the nation to protest any effort by Trump to falsely claim victory or refuse to accept the election results.

Wetenschappers met verstand van autoritaire geschiedenis waarschuwen ondertussen voor het einde van de democratie.

Trump may try to steal the election. Americans may have to take to the streets (Niet alleen Amerikanen moeten dan de straat op trouwens)

Het is zowiezo een ‘verkiezing in de hel’.

En Trump heeft er in zijn eerste vier jaar van ‘regering’ al met zijn ‘cataclysmic deregulation’ voor gezorgd dat hij de boel dermate zwaar de vernieling in gedraaid heeft, ten gunste van zijn corporate power vriendjes, dat een nieuwe regering zowiezo het nakijken heeft.

En dan nog deze mededeling:
{youtube}k2dnbLg0TIg{/youtube}