Ga naar de inhoud

Russische oligarch koopt Fins eiland met gekocht Europees paspoort

We schreven al eerder over de merkwaardige handel in ‘nationaliteiten’ waardoor rijke mensen ongehinderd kunnen rondreizen en leven. Nederland en Portugal handelen in ‘gouden visa’ maar Cyprus spant de kroon. Nu is er ophef over, omdat een Russische oligarch met zo’n Cipriotisch paspoort een strategisch stuk van Finland heeft gekocht.

2 min leestijd

(Door Kees Stad, globalinfo, dat graag meer donateurs ziet, bron Pekka Vänttinen op EURACTIV.com screenshot from website passport index)

(Zie eerder stuk over de Lucratieve Markt in Paspoorten voor de Rijken)

De website Euroactive schrijft vandaag:

In 2020 kocht Igor Kesaev, nummer 727 op de lijst van miljardairs van Forbes voor 2021, een groot eiland in Oost-Finland. Door gebruik te maken van een Cypriotisch paspoort zou de tycoon de door het Finse ministerie van Defensie voor een dergelijke transactie vereiste goedkeuringsprocedure hebben omzeild. Naar verluidt controleert Kesaev ongeveer 70% van de Russische tabaksmarkt en wordt hij in verband gebracht met wapenhandel. Volgens de Global Intelligence Files die door Wikileaks en de krant Novaya Gazeta zijn gepubliceerd, heeft Kesaev nauwe banden gehad met de maffia en de Russische veiligheidsdiensten FSB en GRU.

Deze connecties hebben het Finse Ministerie van Defensie gealarmeerd, aangezien het Russische staatsapparaat de reputatie heeft oligarchen als lokvogels te gebruiken voor politieke en strategische doeleinden. Na de aankoop werden in het gebied uitgebreide accommodatievoorzieningen gebouwd en een landingsplaats voor helikopters, wat niet in het oorspronkelijke plan zat.

In 2018 werd er al een inval op de eilanden gedaan, die toen nog eigendom waren van een andere Russische oligarch, Pavel Melnikov.

Euractiv vervolgt:

In november 2020 heeft Cyprus de regeling afgeschaft nadat Al Jazeera televisie een documentaire had uitgezonden waarin verslaggevers zich voordeden als tussenpersonen voor een Chinese zakenman die een Cypriotisch paspoort wilde ondanks een strafblad.

Vorige maand heeft de voorzitter van de Commissie, Ursula von der Leyen, Malta een soortgelijke waarschuwing gegeven en er bij de autoriteiten op aangedrongen zo snel mogelijk met de regeling te stoppen. “We mogen niet vergeten dat de gouden paspoorten de betrokkene potentieel toegang verschaffen tot 27 lidstaten van de Europese Unie”, aldus von der Leyen.