Ga naar de inhoud

Massale blokkades tegen mijnbouw in Peru

Al weken lang zijn er massale acties in het zuidoosten van Peru. Tenminste 10.000 mensen houden daar wegen geblokkeerd in een poging te voorkomen dat een Canadees bedrijf daar een zilvermijn gaat openen die rampzalige gevolgen voor de omgeving zal hebben. De voornamelijk inheemse bewoners die de mijn tegen proberen te houden, weten maar al te goed dat ze alleen de schade over zich heen zullen krijgen, en niets van de baten.

2 min leestijd
aymaras_contra_minera

 

Volgens een achtergrondbericht vinden de blokkades in de provincie Puno ook navolging aan de andere kant van de grens met Bolivia.

 

Een ander bericht heeft het over 17.000 demonstranten. Het franse persbureau AFP concludeert dat de betreffende mijn de aanleiding is van het protest maar dat “de mobilisatie gericht lijkt tegen elke concessie voor mijnbouw of oliewinning op grondgebied van de Aymara”.

 

In de stad Puno zijn op 29 mei zware vernielingen aangericht, volgens woordvoerders van de demonstranten door tegenstanders die in de manifestatie zouden zijn geinfiltreerd (zie filmverslag Reuters)  Hoe dan ook, de incidenten zorgden er wel voor dat media eindelijk over de zaak gingen berichten.

 

Afgelopen zaterdag 28 mei heeft president Garcia opdracht gegeven aan het leger om de ‘orde te herstellen’, hetgeen op een bloedbad kan uitlopen.Tot nu toe is het redelijk rustig gebleven qua repressie maar dat zoj verklaard kunnen worden door de tweede ronde van de presidentsverkiezing, die zondag 5 juni gehouden wordt. Tot die tijd zou een confrontatie vermeden worden. De demonstranten zouden hebben toegestemd in opschorten van verdere acties tot na de verkiezingen.

 

Eerder in april waren er al ernstige confrontaties toen politie optrad en tenminste een demonstrant, de 61-jarige María Choque Limache om het leven kwam toen ze teveel traangas inademde. Een aanbod voor een tijdelijk moratorium op de mijn werd door demonstranten van de hand gewezen op 29 mei, omdat ze alleen akkoord willen gaan met een gehele opheffing van het plan om de mijn daar te openen.

 

De acties hebben al positief effect gehad voor andere delen van het land, waar de uitgifte van concessies is opgeschort in afwachting van de bevindingen van een onderzoekscommissie die hervormingen van het uitgiftebeleid overweegt.

 

Het bedrijf dat de bewuste mijn wil openen is het Canadese Bear Creek Mining Corporation, met als thuisbasis Vancouver. Het bedrijf wordt geleid door onder meer Catherine McLeod-Seltzer die ook in het bestuur van het veel grotere mijnbouwbedrijf Pacific Rim. Als gebruikelijk hebben de bedrijven in de statuten staan dat ze duurzaam te werk gaan en geheel ‘environmentally and socially responsible’ zijn. Als gevolg van de acties is de waarde van de aandelen van het bedrijf in ieder geval al gekelderd

 

Beelden van protest van een week geleden: {youtube}rb7jtKkxpZA{/youtube}

Eerdere berichten over verzet tegen mijnbouw in Peru op globalinfo.nl zie hier en hier

(globalinfo.nl)