Ga naar de inhoud

Solidariteit met inheemse opstand in Peru!

Vanochtend zijn er tientallen doden gevallen en meer dan honderden
gewonden bij een confrontatie tussen de Peruaanse Nationale Eenheid
Speciale Operaties (DINOES) en inheemse bevolkingsgroepen uit Bagua in
het noorden van Peru. Ojala organiseert maandag ochtend een actie in
Amsterdam in solidariteit met de slachtoffers en om hun strijd te
ondersteunen. Kom helpen met de voorbereidingen aanstaande zondag avond
om 19.00 in het Latijns-Amerika Centrum, Nieuweherengracht 29!
Achtergrond: tientallen doden bij neerslaan van inheemse opstand in de Peruaanse Amazone

4 min leestijd
Placeholder image

Vanochtend (vrijdag 9 juni) zijn er tientallen doden gevallen en meer dan honderden gewonden bij een confrontatie tussen de Peruaanse Nationale Eenheid Speciale Operaties (DINOES) en inheemse bevolkingsgroepen uit Bagua in het noorden van Peru. Verschillende inheemse bevolkingsgroepen uit de Peruaanse Amazone zijn al meer dan 50 dagen in opstand, waarbij ze verschillende belangrijke wegen en bruggen bezet houden. 

Ze zijn in opstand gekomen tegen een aantal presidentiele decreten (niet door het parlement goedgekeurd) die het de regering vergemakkelijkt om de grond uit de Amazone te verkopen aan (multinationale) bedrijven  zonder daarbij de inheemse bevolking uit het gebied te consulteren. De wetten vormen onderdeel van het Vrijhandelsverdrag (TLC) wat vorig jaar is afgesloten met de VS en geeft vrij spel aan de handelsbelangen van multinationale ondernemingen op Peruaans grondgebied. De wetten druisen echter in tegen de grondwet aangezien daarin wel is opgenomen dat inheemse bevolkingsgroepen inspraak hebben wat betreft hun leefgebied. Bovendien heeft Peru ILO verdrag 169 en de Verklaring van Inheemse Volkeren van de Verenigde Naties onderschreven die ook stellen dat inheemse volkeren weldegelijk inspraak horen te hebben in beslissingen omtrend hun leef en woongebieden.

Om hun landrechten te claimen gingen inheemse bevolkingsgroepen 56 dagen geleden in staking en bezetten belangrijke wegen en bruggen in het Amazone gebied, rond Bagua, vlakbij de hoofdstad van de Amazone, Chachapoyas. De organisatie die deze inheemse groepen bundelt, heet AIDESEP en wordt geleid door Alberto Pizango.
Vanochtend, vrijdag 5 juni, gingen speciale politieeenheden geholpen door het leger over tot het ontruimen van de wegen. Hierbij zijn tientallen doden gevallen en honderden gewonden, onder hen vrouwen en kinderen. Ook 7 politie agenten vonden de dood. Berichten uit de regio stellen dat er lijken in de rivier worden gedumpd door het leger in de hoop het dodental te drukken. Naar de aanloop van deze ontruimingen zijn er al verschillend inheemse leiders opgepakt en in de bak gegooit. Inmiddels is het ziekenhuis in Bagua gesloten omdat het zo vol zit dat er geen gewonden meer behandeld kunnen worden. De inheemse leider Mateo Impi verklaarde tegenover persbureau SERVINDI dat de politie het niet toelaat om de lijken te bergen. “We vragen om tussenkomst van de Nationale Ombudsman” zo stelde hij. In Chachapoyas protesteren er momenteel meer dat 4000 mensen voor het gebouw van de regionale regering. Ook in andere delen van het land zijn er demonstraties zoals in Lima en Cusco. Aanstaande donderdag staat er een nationale staking gepland in solidariteit met de stijd van inheemse volkeren uit de Amazone.

President Alan García weigert enige verantwoordelijkheid te erkennen in deze situatie. Eerder deze maand ze hij al dat de inheemsen niet moeten denken “Dat de amazone van een stelletje nativos” is. Vandaag gaf hij de schuld aan de leiders van de inheemse organisaties en suggereerde hij buitenlandse interventies van onder andere Evo Morales en Hugo Chavez (linkse presidenten van Bolivia en Venezuela reps.). Ook heeft hij aangekondigd Pizango en andere leiders te zullen aanklagen.
De Coordinatie van Inheemse Organisaties van de Andes (CAOI), een samenwerkingsverband van inheemse organisaties uit 6 Latijns-Amerikaanse landen, heeft aangekondigd een rechtzaak aan te spannen bij het internationaal strafhof om de Peruaanse president Alan Garcia aan te klagen voor genocide van inheemse bevolkingsgroepen. Ook roepen zij op tot internationale solidariteitsacties bij Peruaanse ambassades over de hele wereld om de slachting een halt toe te roepen en gerechtigheid te eisen.
Met Ojala willen we gehoor geven aan deze oproepen en vragen solidariteitsorganisaties en andere geinteresseerden zich bij ons aan te sluiten in het organiseren van een actie aanstaande maandag ochtend in Amsterdam. Actie bijeenkomst voor plannen en maken van spandoeken aanstaande zondag avond om 19.00 in het Latijns-Amerika Centrum, Nieuweherengracht 29.

Meer info (spaans):
http://www.democraciaglobal.org

http://www.prensaindigena.org.mx/

http://www.aidesep.org.pe/

http://www.rpp.com.pe/

http://www.servindi.org/

http://peru.indymedia.org/