Ga naar de inhoud

Komende top-protesten

Komende maanden is er een aantal interessante internationale protestacties. Op een bijeenkomst op zondag 10 maart worden deze toegelicht en kan besproken worden of en hoe er vanuit Nederland aan deelgenomen wordt. (Dit overzicht was geschreven voor indymedia.nl)

2 min leestijd
blockimages

 

Vorig jaar werd voor het eerst een poging gedaan om in Frankfurt de Europese Centrale Bank effectief te blokkeren. De acties werden gesmoord in een tijdelijke politiestaat die alles verbood en toereizende demonstranten terugstuurde. Een afsluitende demonstratie op zaterdag was strijdbaar en telde zo’n 25.000 deelnemers. De opmerkelijk brede coalitie die het ‘blockupy’-gebeuren organiseerde, heeft op een drukbezochte conferentie besloten dit jaar opnieuw hetzelfde doelwit te gaan bestoken. Als datum zijn uitgekozen: 31 mei en 1 juni. (link naar vertaling oproep)

 

Op 17 en 18 juni wordt de G8-top gehouden in Fermanagh/Enniskillen in Noord-Ierland. De Britse regering heeft besloten dat daar te doen “als eerbetoon aan het geslaagde vredesproces”. Maar het zal ook goed uitkomen dat gekozen is voor een van de meest afgelegen stukjes van het koninkrijk. De topgasten zullen per helikopter ingevlogen worden.

Een echte lokale protestbeweging is nog niet op gang gekomen. Maar antikapitalistische groepen roepen op om in Londen in de week van 10-17 juni in actie te komen. (link naar vertaling oproep)

Deze maand, van 26-30 maart wordt het Wereld Sociaal Forum in Tunis, Tunesië gehouden. Daar gaan ook enkele mensen en groepen uit Nederland heen. Het is interessant om te volgen hoe die megavergadering verloopt en wat daar aan netwerken en campagnes onwikkeld worden. (Voor meer info over het WSF zie: http://www.fsm2013.org/en)

 

Aanstaande zondag, 10 maart om 14:00 uur is er een bijeenkomst (*) in boekhandel de Rooie Rat in Utrecht. Daar worden de verschillende initiatieven toegelicht door mensen die er bij betrokken zijn. En daar kan besproken worden hoe er aan deelgenomen kan worden.

 

*) Net als voor het Londense anti-G8-netwerk, kunnen de aloude PGA-hallmarks een indicatie zijn voor de inhoudelijke richting.

 

——————–

 

demobrussel14mVoor wie meteen al aan de slag wil is er trouwens volgende week op 13 en 14 maart een internationale decentrale actiedag ivm. de Eurotop in Brussel. Dan is er oa. in Amsterdam wat te doen op de 13e (16.00 uur Frederik Hendrikplein (oproep)) Op 14 maart is er een demonstratie (12.00 uur Boulevard de Berlaimont 14) die aansluit bij een manifestatie van Europese vakbonden. (link)