Ga naar de inhoud

Grote demonstraties tegen TTIP en CETA in Duitsland

Afgelopen zaterdag werden er grote demonstraties gehouden tegen de vrijhandelsakkoorden die de Europese Commissie probeert af te sluiten met de VS (TTIP) en Canada (CETA). In Duitsland kwamen in verschillende steden tienduizenden mensen op de been. Ook in Oostenrijk en Zweden vonden demonstraties plaats.

2 min leestijd

De organisatoren van de demonstraties in Duitsland geven in persberichten hogere aantal demonstranten dan de politie. Maar zelfs als we de laagste schattingen van de politie nemen, dan zijn de demonstraties tegen de neoliberale verdragen enorm: we citeren het ANP: “De organisatoren telden 320.000 deelnemers, van wie 70.000 in Berlijn, 65.000 in Hamburg, 55.000 in Keulen, 50.000 in Frankfurt, 40.000 in Stuttgart, 25.000 in München en 15.000 in Leipzig. De politie kwam op veel lagere aantallen uit; in Berlijn 40.000, in Hamburg 30.000, Keulen 18.000, Frankfurt 15.000, München 23.000 en Stuttgart 20.000. De politie in Leipzig noemde geen aantal.”

Volgens de BBC waren er alleen al in Berlijn 80.000 mensen op de been

Telesur merkt op dat (in Frankfurt) “zelfs Pikachu tegen is”.

En de grote Amerikaanse tv-zender CNBC kopt dat “Honderdduizenden Duitsers de straat op zijn gegaan…”

In Nederland presteert nu.nl het om het bericht te brengen onder de kop “Weinig Animo Voor Duits Protest tegen TTIP”. De website die toch al bekend staat om de erbarmelijke kwaliteit van haar berichtgeving bedrijft hiermee regelrechte propaganda voor het grote bedrijfsleven. Dat is natuurlijk ook een verdienmodel, maar noen je berichten dan geen “nieuws”.

ttipmunch2

Vergelijk dat met een relatief neutrale berichtgeving van de Franse nieuwsdienst AFP op de nieuwssite France 24 die het heeft over “Demonstrators took to the streets across Germany on Saturday in protest over a massive transatlantic trade deal, dealing a new blow to the disputed accord.” En ook opmerkt dat de opkomst groot is ondanks het slechte weer (zware regenval): “”People are not letting their mood be ruined” by the weather, a spokeswoman for the organisers, Kathrin Ottovay, told AFP.”.

Of laat gewoon de mensen in een van de demonstraties zien.

Duitse media melden ook de bezorgdheid van de sociaaldemocratische vicepremier Sigmar Gabriel over de stemming in zijn eigen partij aangaande CETA. Maandag vindt de conventie van de SPD plaats, terwijl drie dagen de handelstop in Bratislava gehouden wordt, waar de Europese ministers moeten beslissen over de voortgang van het zwaar bekritiseerde verdrag met Canada. Gabriel is bang dat zijn partij maandag al CETA afwijst, en zet nu zoveel mogelijk druk.

Dinsdagmiddag en – avond aanstaande zijn er ook protesten tegen CETA en TTIP in Brussel.

{youtube}JAilHup8DMQ{/youtube}