Ga naar de inhoud

20 september: Stop CETA en TTIP in Brussel

Wie wil bijdragen aan het afstoppen van nefaste zogenaamde vrijhandelsverdragen waar de EU momenteel aan sleutelt, vooral het meest dringende verdrag met Canada CETA, kan dinsdag 20 september in Brussel terecht. Aan de vooravond van de EU top van handelsministers in Bratislava (op 22 september) wordt er een grote manifestatie georganiseerd vlakbij de gebouwen van de Europese Commissie.

4 min leestijd

De manifestatie onder de heldere titel “Stop TTIP en CETA” begint om 17:00 (in de Wetstraat) (verzamelen vanaf 16:30) Er zijn acht verschillende verzamelplekken, al naar gelang de inhoudelijke belangstelling en bezorgdheid. Om 18:00 uur komen al die blokken tezamen voor een gigantische ‘flashmob’. Dit zal voor het Schuman-plein zijn, waar het gebouw van de Raad van de EU staat (leer nog even het koor van Les Miserables, als u daaraan mee wilt doen). En vanaf 19:00 begint een ‘alternatief feest’. Een deel van de organisatoren van de manifestatie (met name D19/20) organiseert vervolgens een nachtje doorhalen (Nuit Debout, bien sur). De volgende ochtend gaan de pasja’s van de Commissie aan de gang om de handelstop van Bratislava voor te bereiden. Het idee is om die waterdragers van de grote bedrijven duidelijk te maken dat we CETA niet willen, en daarna TTIP en TiSA, en alles wat ze weer zullen bedenken, ook niet.

Het zal duidelijk zijn dat hier veel mensen voor nodig zijn, dus komt allen 20 september naar Brussel, en laat ze daarna niet meer met rust.

Zie voor informatie de website http://www.stopttip.be

Er zijn acht ’thematische blokken’ rond Schuman (het plein waar het gebouw van de Europese Commissie staat), zie hier op de google-kaart.

De blokken (als je er op klikt, zie je waar ze gepositioneerd) zijn:

Bloc 1 – Démocratie et solidarité (Democratie en solidariteit

Bloc 2 – délégations internationales (internationale delegaties)

Bloc 3 – Communes hors TTIP & CETA (TTIP en CETA-vrije gemeentes)

Bloc 4 – Environnement (Milieu)

Bloc 5 – Santé (Gezondheid)

Bloc 6 – Droits sociaux et services publics (Sociale rechten en publieke diensten)

Bloc 7 – Partis politiques (Politieke partijen)

Bloc 8 – Agriculture et alimentation (Landbouw en voeding)

Een van de sprekers op de manifestatie zal de voorzitter van de Canadese Landelijke Boeren Bond NFU zijn, Jan Slomp (inderdaad, ooit uit Nederland ge-emigreerd). Zij hebben een brief gestuurd naar de Europese Commissie, waarin ze verklaren dat ze tegen CETA zijn, en niet willen dat Europese (over)productie hun veel beter gereguleerde markt zal mogen overspoelen.

Brief is hier te vinden (pdf)

Een mobilisatie video (op feesboek, sorry)

clip: {youtube}Q-2bzX7HUOw{/youtube}

————-

CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada, ook wel ‘TTIP door de achterdeur’ genoemd, bevindt zich in zijn eindfase. De tekst van het verdrag is af-onderhandeld, maar de boel moet nu officieel geratificeerd worden (en dan ook door de afzonderlijke parlementen van de lidstaten, iets wat de Europese Commissie heeft proberen te verhinderen). Op de handelstop in Bratislava op 22 en 23 september (Slowakije is nu voorzitter van de EU) zal daarover het besluit worden genomen. Ze zouden daar ook kunnen besluiten om de boel aan te houden, of geheel af te gelasten… Na het besluit in Bratislava zou het verdrag op de EU-Canada-top (Ottawa 27/28 oktober) officieel kunnen worden ondertekend, waarna het alvast ‘voorlopig in werking’ zou moeten treden. (bron). Dat is dus de dringende aanleiding om in Brussel in actie te komen. Ook in Bratislava wordt overigens gedemonstreerd (website)

Ook in Canada is men natuurlijk tegen CETA.

In het Europees parlement rumoert het nu ook rond CETA en worden parlementaire bruggen geslagen die lang niet voorkwamen

Vanaf maandag zal op globalinfo.nl dagelijks bericht worden over de wederwaardigheden van CETA/TTIP en die andere vervelende afkortingen die zoveel gevolgen voor ons dagelijks leven kunnen hebben. We zullen interviews houden met de organisatoren van de protesten, en uitpluizen welke strategieën er ontwikkeld worden om deze neoliberale agenda te torpederen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat er ook daadwerkelijk actie en verzet georganiseerd wordt. Dus komt allen naar Brussel, vanuit Nederland ligt het om de hoek, de trein kost twee tientjes (bussen zelfs nog minder). Dus tot de 20e, in Brussel!