Ga naar de inhoud

Amazon betreedt Nederland met opmerkelijke vrienden

Amazon, het omstreden wereldomspannende bedrijf dat een steeds groter deel van de markt opslokt, middenstanders wegconcurreert en gruwelijke arbeidsomstandigheden gepaard laat gaan met beleid tegen vakbonden, en ‘s werelds grootste belastingontwijking, was lange tijd niet echt in Nederland aanwezig. Wie in Nederland iets bestelde bij de gigant, kreeg dat veelal uit magazijnen in België of Duitsland aangeleverd. Daar komt nu verandering in, met dank aan opmerkelijke ‘partners in crime’. (Toegevoegd: correctie over Duits minimumloon)

4 min leestijd

(Door Kees Stad, globalinfo.nl (donateur worden?), foto blokkade in Wenen in 2019 door Attac Oostenrijk, CC2.0/Flickr)

Misschien was Nederland als markt te klein voor Amazon, en zaten ze in de maag met concurrent bol.com (van Ahold). Maar de constructie gaat natuurlijk ten koste van de snelheid, wat het bedrijf kwetsbaar maakt, en nu wordt dan langzaam ook de laatste polder direct bediend. Er komen twee distributiecentra, of eigenlijk een echt centrum en een ‘bezorghub’ bij Schiphol.

Het echte distributiecentrum komt helemaal in het zuiden bij Heerlen. Formeel ligt het zelfs in Duitsland, maar heel handig op een industrieterrein aan de grens met Nederland zodat ze naar believen in Nederland of Duitsland zitten.  Het moet gevestigd worden op het ‘grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis’. Volgens een brandbrief van Henk Verreck in de Limburger is dat tactiek van het concern. Het kan dan personeel in dienst nemen volgens de Duitse lonen die nog lager liggen dan in Nederland (ze hebben daar weliswaar sinds januari van dit jaar voor het eerst ook minimumloon (9,50 Euro bruto) maar ook minijobs met een maximumloon van 450 euro per maand bij 48 uur werk per week). Ook voor in Nederland wonende chauffeurs zou het rampzalig zijn.

Verreck (die met de PvdA in Heerlen in de oppositie zit) verbaast zich erover dat de SP de vestiging van Amazon juichend onthaalt. Ook Groenlinks zit daar in het college van B&W, maar zonder wethouder. Saillant detail is dat de verantwoordelijke wethouder in Heerlen, Martin de Beer (VVD, en vreemd genoeg ook D66)  ook bestuurder is bij Avantis…

Verreck roep op om het voorbeeld uit Duitsland na te volgen, waar de linkse partijen Die Linke en de SPD en de vakbeweging (DGB) zich verzetten tegen de komst van de distributiegigant. Misschien een goed idee voor de FNV?

In Amsterdam wordt Amazon binnengehaald door SADC, de beruchte ‘publieke projectontwikkelaar’ die de gebieden rondom Schiphol te gelde mag maken en daar maar slecht in slaagt. Ze hebben steeds injecties van miljoenen belastinggeld nodig om de salarissen van al die medewerkers te betalen. SADC is eigendom van de Gemeente Amsterdam en nog twee overheden, naast de Schiphol Groep (die wederom grotendeels in publiek bezit is). SADC staat in het centrum van (negatieve) belangstelling vanwege haar pogingen om de biologische akkers en roerdompen in de Lutkemeerpolder te verpatsen. Maar daarover morgen meer!

Nu hebben ze dan bij schiphol toch een stukje grond te gelde gemaakt, aan een bouwondernemer die daar een ‘bezorghub’ gaat neerzetten… voor Amazon. Hier is dus wederom een ‘kneiterlinkse’ coalitie een van de meest schadelijk multinationals aan het faciliteren die er op deze aardbol te vinden is. En altijd is het argument dat er ‘werkgelegenheid’ komt terwijl het netto effect natuurlijk is dat er massaal goede banen verdwijnen omdat Amazon alles dat klein is verplettert (en vervolgens ook geen belasting betaalt).

“In juli opent Amazon bij Schiphol wel een bezorgcentrum. Pakketten zullen vanuit de bestaande Europese fulfilment- en sorteercentra naar het delivery station worden verstuurd om vervolgens te worden verspreid in de regio Amsterdam.¨ (bron: emerce.nl)

stopponsamazonOverigens is op beide industrieterreinen het bouwwerk nog niet af. In Frankrijk wordt bij elke nieuw geplande distributiecentrum van Amazon actie gevoerd en geprobeerd de bouw te stoppen. (Zie eerder bericht daarover hier, en aankondiging komende acties hier). De leus is daar: voor een toekomst zonder beton en zonder Amazon.

Zie verder de acties vanwege de uitbuiting van haar arbeiders, en dat wereldwijd, en tegen de vorming van vakbonden binnen het bedrijf.

(Van de Schone Kleren Campagne) Bezoek https://www.payyourworkers.org/globalgarments voor meer (Engelstalige) informatie over deze zaak, of bekijk hier het voorbeeld van de Hulu-fabriek in Cambodja.

Samen met Somo is globalinfo trouwens een serie gratis webinars begonnen over de macht van Big Tech en de gevolgen van de platformeconomie. Zie de website van Crash Course Economics voor eerdere afleveringen en aanmelding voor toekomstige webinars.