Ga naar de inhoud

Duizenden demonstranten tegen Amazon in heel Frankrijk

Om te strijden tegen de expansie van de multinational Amazon werd op zaterdag 30 januari 2021 een nationale actiedag georganiseerd. Verzameld onder de slogan “Amazon noch hier noch elders”, mobiliseerden tegenstanders zich over heel Frankrijk in Quimper, Augny, Fournès, Rouen, Ensisheim, Carquefou, Senlis en Fontaine.

2 min leestijd

(Door: reporterre, vertaling globalinfo.nl foto’s van twitter © Compte Twitter de Leïla Chaibi)

De acties brachten evenveel gele hesjes en milieuverenigingen als leden van vakbonden en kleine ondernemers samen. Gekozen vertegenwoordigers zoals Delphine Batho, Leïla Chaibi en de burgemeester van Grenoble, Eric Piolle, sloten zich ook aan bij de mobilisaties.

In Fournes in de Gard hebben duizend tegenstanders een menselijke keten gevormd op de plaats van een toekomstige distributiecentrum Het project wordt in verschillende rechtszaken aangevochten en plaatselijke verkozen ambtenaren worden ook verdacht van belangenconflicten bij de verkoop van grond.

{youtube}MaYGc4htk-0{/youtube}

In de buurt van Nantes, in Carquefou, blokkeerden zo’n tweehonderd activisten een distributieplatform van de e-commerce-gigant. Ook vakbondsleden van La Poste werden gemobiliseerd om de “Amazonisering van de openbare dienst” aan de kaak te stellen. Enkele kilometers verder naar het zuiden, in Montbert, deelden tegenstanders folders uit om de omwonenden te waarschuwen voor de overlast die het project van een gigantische opslagplaats van 185.000 m² zou veroorzaken.

In Finistère, in de buurt van Quimper, zijn honderdvijftig mensen bijeengekomen tegen het project van een leveringsagentschap. Zij kregen bezoek van Eric Piolle die de EELV-kandidaten bij de regionale verkiezingen kwam steunen. De leider van France Insoumise Pierre-Yves Cadalen was ook aanwezig.

Ondanks hun overwinning – Amazon kondigde aan dat het geen distributiecentrum in de Elzas zou bouwen – kwamen in Ensisheim een honderdtal mensen bijeen om door de straten van de stad te demonstreren in solidariteit met de andere collectieven.

Er vonden ook acties plaats in Rouen, Senlis (Oise) en Angers, waar de plaatselijke afdeling van Jeugd voor het Klimaat lockers van de multinational blokkeerde. In de buurt van Belfort hebben betogers bomen geplant op de bouwplaats van het logistiek platform op het Aéroparc de Fontaine.

Deze dag is bedoeld als een eerste vertoon van kracht nu de regering het idee van een moratorium op de oprichting van nieuwe e-commerce-opslagplaatsen heeft laten varen. Dit was ook een eis van het Burger Klimaatberaad (Convention citoyenne pour le climat ).

————

Aanvulling globalinfo:

Zie ook Le Poing over de actie in Foumes: https://lepoing.net/la-resistance-a-amazon-franchit-un-pallier-au-pont-du-gard/