Ga naar de inhoud

ADM ontruimd voor leegstand (en crimineel)

Het blijft merkwaardig hoe graag de Amsterdamse stedelijk bestuurders als het om vastgoed gaat, met criminelen in zee gaan. Het is natuurlijk ook een wereld die doorspekt is met zwart geld en duistere transacties. Maar je zou verwachten dat een zichzelf respecterend bestuur, af en toe een poging doet om de ergste boeven er uit te werken en die ruimte aan bewoners te schenken die het nodig hebben?. Maar nee hoor, ze werken veel liever krakers en boeren er uit.

6 min leestijd

(Door een vriend van de Lutkemeer)

Neem het ADM; een van de eerste daden van zowel de nieuwe burgemeester, als het nieuwe stedelijke bestuur onder aanvoering van de partij van die burgemeester. Met haast sadistisch genoegen hebben ze de mensen van het terrein af laten halen waar ze al 21 jaar een vrijhaven en werkplaats vormden en met als alternatief een tijdelijk veldje slibafval tussen snelwegen in Noord…

De zogenaamde huurder die als alibi werd gebruikt om de ontruiming uit te kunnen voeren (Koole BV), is nu door de Italiaanse politie gearresteerd. Maar ook voordat die rare huurder in beeld kwam, was er van alles bekend over de officiële eigenaar van het terrein, Chidda Vastgoed BV, zeg maar ‘de erven Luske’.

Chidda werd voor het eerst algemeen bekend door de Lucky Luik, een kraakpand in sjiek Amsterdam (om de hoek van de PC Hooft). Het was een pand waar zo’n beetje alle criminele handelingen voor vastgoed bij elkaar kwamen, er is een Notaris voor de bak in gedraaid en nadat het leeg kwam te staan en gekraakt werd, werd het gekocht door Lüske/Chidda en die stuurde een knokploeg op de krakers af om ze eruit te rammen. De Telegraaf stond te juichen en het spoorde meer huiseigenaren aan om hun leegstand zo te bestendigen, maar de Amsterdamse kraakbeweging pakte het pand terug in een van de meest militante (anderen zeggen martiale) acties in haar bestaan (denk helmen en katapulten en stormrammen). Toen het later – na te zijn aangekocht door de gemeente voor sociale huisvesting – toch weer door de staat werd ontruimd, leverde dat een van de grootste rellen in de Amsterdamse geschiedenis op, die onder andere niet overleefd werd door Tram 10… Maar dat was dus Chidda. Lüske bezat ondertussen zo’n beetje het hele Rembrandtplein, zoals u weet het hart van brandschoon Amsterdam.

{youtube}oaQfYoZ6HDE{/youtube}

Lüske is later, in 2003, op de Middenweg in de Watergraafsmeer omgelegd door andere criminelen. Ondertussen had hij (in 1997) het leegstaande ADM gekocht en bleek zijn les van de Luik niet te hebben geleerd toen hij weer een knokploeg op de krakers afstuurde – hij was er in eigen persoon bij –  en deze keer met een graafmachine een van de gebouwen begon te slopen terwijl de bewoners binnen zaten. Hij heeft er even voor vastgezeten.

Maar de ADM is ook het vastgoedproject waar de criminele VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers tegen de lamp liep. Die zou namelijk, voor en met Lüske, de ontruiming en lucratieve doorverkoop wel even regelen. Ze zijn hier in een verbluffend filmpje samen te zien

Korte tijd later werd Luske doodgeschoten. En ging het eigendom over naar de Erven, die Chidda overnamen. Hooijmaijers is tien jaar later veroordeel tot meer dan twee jaar gevangenisstraf, vanwege corruptie. Die zaak begon te rollen omdat een advokaat uit de school klapte over zijn rol bij de ADM-koop.

Vreemd genoeg hebben dergelijke malversaties geen gevolgen voor de eigenaren van het vastgoed, als Chidda. De Amsterdamse politiek, op het laatst met GroenLinks voorop, heeft zich het vuur uit de sloffen gelopen om de boel voor ze te laten ontruimen, ook al was er helemaal geen huurder voor. Het sloopbedrijf dat uiteindelijk gevonden werd was Koole BV dat zijn naam waarmaakte en de bezittingen van degenen die dachten dat ze nog tijd hadden om weg te komen, genadeloos vernielde. Denk woonwagen, zelfgebouwde huizen, voertuigen, werkplaatsen etcetera.

Nu blijkt dat de eigenaar van dat sloopbedrijf, Paul Koole, opgepakt is in Italië en daar vast zit, omdat hij betrokken zou zijn bij malversaties in Nigeria. Er is nog niets bewezen, het is allemaal op basis van Nigeriaanse verzoeken via interpol en de Italiaanse politie is natuurlijk ook zo onbetrouwbaar als wat. Maar het voegt zich wel erg makkelijk in het plaatje dat het een bende criminelen zijn.

Minstens zo schandalig is dat dat bedrijf maar een klein deel van het ADM areaal wilde gaan gebruiken. de rest staat een half jaar later nog – kennelijk onverkoopbaar/huurbaar in de folders van dure internationale vastgoedbedrijven als CBRE.

CBRE verwijst door naar het highbrow Cushman & Wakefield maar die hebben kennelijk een half jaar later ook nog geen klanten kunnen interesseren

Ook bij Chidda zelf, op diezelfde Middenweg, hangen de fletse ontwikkelingsplan-folders voor het ADM-terrein nog in de etalage.

Een duidelijk geval van ontruimen voor leegstand dus, waar Groenlinks zich geel aan zou moeten ergeren (en de coalitiegenoten SP en PvDA evenzeer, van D66 hebben we natuurlijk nog nooit een zinnig woord gehoord over rechtvaardige indeling van de stad). We stellen daarom voor dat de oorspronkelijk gebruikers en bewoners het terrein weer teruggegeven wordt, en dat ze schadeloosstelling krijgen voor de vernielde eigendommen. De vernielde natuur zal zich zelf weer kunnen herstellen, mits ze eindelijk eens met rust gelaten wordt.

Lutkemeerpolder

Waar Groenlinks weigert om criminele vastgoedjongens aan te pakken, toont ze enorm veel daadkracht als het gaat om het wegpesten van hardwerkende boeren. De Lutkemeer heeft een en ander met de ADM gemeen. Ten eerste dat de huidige gebruikers veel meer voor klimaat en gemeenschap doen dan de bedrijven waarvoor het ontruimd wordt. Ten tweede: Hooijmaijers. Ook daar is hij voor veroordeeld. En ook nu weer weigert de gemeente daar wat mee te doen en gaan de steekpenninggevers vrijuit. Interessant was te horen op een proces wegens de omkoping, dat de grondspeculant vond dat hem geen blaam trof omdat degene die zo graag wilde dat Hooijmaijers er bij gehaald werd, de SADC-directeur was. Die zou dus op de beklaagdenbank moeten zitten. En wie is een van de vier aandeelhouders van SADC? De gemeente Amsterdam. Ze zijn dus eigenlijk zelf door corruptie aan de grond gekomen, waar ze nu de McDonalds of zoiets op willen laten vestigen.

Wat ze ook gemeen hebben is de ontruiming voor leegstand. Tot dusver heeft de gemeente nog geen koper voor enig stukje bedrijfsterrein kunnen produceren. Ze hebben zelf nog veel leegstand op andere bedrijventerreinen. Maar wel willen ze op 1 september met bouwwerkzaamheden beginnen. De biologische boeren van de Boterbloem zijn gemaand om zelfs hun boerderij en boomgaard te verlaten. Tot dusver was er alleen sprake van dat de 11 hectare akkers zouden worden ingepikt. Maar omdat De Boterbloem weigert mee te zingen in het greenwash-koor van wethouder Marieke van Doorninck, wordt nu ook hun gebouw en boomgaard afgepakt. Tenminste, dat dreigt, als we het toestaan. Maar dat zal toch niet? Wil je nog wat behouden, van groen en stadslandbouw en klimaat, dan moeten we dat verdedigen, van onderop, met z’n allen. Lutkemeer mag geen tweede ADM worden…