Ga naar de inhoud

14 November (14N): Internationale staking

Veel activisten zal het niet ontgaan zijn dat op woensdag 14 november in verschillende Europese landen een algemene staking is afgekondigd. In andere landen, ook buiten Europa worden ander acties en demonstraties aangekondigd. Allemaal tegen de crisis en de bezuinigingen. Mainstream pers heeft er in Nederland nog niets over bericht, maar zelfs in Nederland staan er wat activiteiten op het programma. (wordt op 14 november en daarna zo nodig aangevuld). NB: er zullen vandaag voortdurend updates verschijnen bij dit artikel, onder de ‘lees meer’… Onder de updates staat dus de achtergrondinformatie.

7 min leestijd
14ngeneral

Updates:

Algemeen: soort liveblog hier (meest Franstalig) livestream Madrid (beetje instabiel) mooi liveblog van the Guardian liveblog libcom Liveblog El Pais (Spaans dus)

(tijdsvermelding) betreft moment van plaatsing op website 

*) Soliactie in Berlijn

*) Nieuwsoverzicht Z24

*) Fotoserie El Pais

*) Video-Overzicht Portugal. Veel arrestanten kregen geen toegang tot advokaat (reportage)

*) Democracy Now overzicht

*) Impressie (Spaanse tekst en foto’s) van ware volksopstand in Zaragoza

*) Duitstalig verslag van de stakingen

*) (18:02) Verslag Rondje Binnenhof

*) (17:55) Politie in de aanval in Valencia

*) Verbluffende timing sociaaldemokraten in België

*) (14:25) Stakende verpleegsters in Portugal

*) (14:24) Ondertussen in Athene (saai filmpje met Itailaans commentaar)

*) (14:20) Fotoserie El Pais

*) (14:17) NRC snapt het eerst nog niet helemaal enkele uren later valt het kwartje

*) (13:55) Vannacht: politie valt piket bij fabriek Granada aan (filmpje)

*) 13:47: Filmpje: heftig bookblock in Milaan

*) (13.44) Update Parool: Gestrande Thalys en geannuleerde Vluchten Schiphol door Staking

*) (13:01) Nu.nl: Miljoenen staken tegen Europese Bezuinigingen

*) (12:57) IN Mestre (Italië) is een bank bezet (film)

*) Foto’s van pikkets in Zaragoza, gisterennacht

*) Ancona, Italie (filmpje) manifestatie fleurt bank op

*) (12:44) Portugal: regelmatige update bij krant Publico. Politie zou gisteravond op dokwerkers geschoten hebben (?) (vaag filmpje van confrontatie bij Hotel Tivoli)

*) (12:39) Engelstalig verslag eerste ontwikkelingen in Spanje

*) Spaanse media maken bij begin dag al melding van 12 gewonden en 28 arrestaties. Her en der schermutselingen met politie bij picketlines.

*) Dagblad Parool: Massale acties tegen bezuinigingen op Europese stakingsdag 

*) Talys-trein uit Nederland richting Parijs staat stil in Brussel door staking treinpersoneel in Wallonie

*) Stakers Crossrails in London omsingeld door politie (foto en liveblog)

*) Digitale kaart van activiteiten ETUC-bonden

*) NOS: Stakingen tegen bezuinigingen EU

————————————-

Het begon toen vakbonden in Spanje en Portugal bedachten op deze dag een algemene staking uit te roepen tegen het door de EU opgelegde extreme bezuinigingsbeleid. Daar voegden zich toen bonden uit andere Europese landen bij…

Peter Storm heeft er sindsdien over geblogd en er zijn wat Nederlandstalige vertalingen van oproepen verschenen, zoals deze radicale en deze van een Belgische Trotskistische groep. Ondertussen is zo’n beetje elke linkse splinterorganisatie er op gedoken.

 

Het wemelt inmiddels van de websites en de facebookevents, ook voor de paar dingen die ondertussen in Nederland georganiseerd zijn.

 

In Spanje zullen in tientallen steden demonstraties gehouden worden

 

In Nederland

 

(copypaste van de facebookgroup)

 

Op 14 November 2012 zijn er stakingen in Griekenland, Spanje en Portugal. Ook in Frankrijk, Italië, België, Malta en Cyprus en Duitsland zijn er acties die blijk geven van solidariteit. Wij roepen heel Nederland op om ook solidariteit te tonen!

De Europese Verbond van Vakverenigingen (EVV) heeft 14 november tot een ‘dag van actie en solidariteit’ verklaard, die gehouden wordt in de gehele EU met stakingen en protesten tegen de bezuinigingsmaatregelen van de overheid. Het EVV benadrukt in een Communique: ‘Met deze protesten brengen de vakbonden hun volledige verwerping van de bezuinigingsmaatregelen die Europa dieper in de crisis en recessie kunnen brengen en en een voortdurende vermindering van het Europees sociaal model ten gevolgen heeft.

Niet alleen het zuiden maar ook het noorden van Europa is slaaf geworden van de financiële markten en geen enkel aspect in ons leven is hierdoor niet negatief beïnvloed. Nationale politici en Europese instellingen hebben zichzelf overgegeven aan de wensen van het kapitaal. Buiten Europa is dit hetzelfde model te zien.

Terwijl onze levenskwaliteit en welzijn worden verkwanseld en de bezuinigingen op essentiële behoeften, zoals gezondheidszorg en onderwijs ten kosten gaan van kwetsbare mensen, zijn oneerlijke belastingvrije handel en ondoorzichtige financiële transacties de regel.

We willen een betere samenleving dan de huidige die is gebaseerd op dit kapitalistische systeem. Wij zijn ons bewust van de toenemende onrechtvaardigheden, van de verslechtering van de gezondheidszorg en van achteruitgang van de arbeids-en leefomstandigheden, binnenin en tussen landen, evenals de milieuvernietiging dat dit economisch model met zich meebrengt.

Wij roepen daarom iedereen op om 14 november te staken van werk of school en als consument, en om hardop Nee! te roepen tegen de bezuinigingsmaatregelen.

Iedereen kan meedoen aan de massale consumenten boycot!

Wanneer een staking van school of het werk niet mogelijk is, dan kun je nog steeds je ongenoegen over het huidige systeem duidelijk maken met een “consumenten boycot, door die dag elke financiële of banktransactie te weigeren en geen enkele aankoop te doen. #14N: No Work No School No Shopping!

Wees solidair met de Europese algemene staking, neem deel aan #14 N!

Website http://europeanstrike.org/
Website NL http://14novemberstaking.wordpress.com/
Facebook https://www.facebook.com/EuropeanStrike
Twitter https://twitter.com/StrikeEuropean
Nederlandse [werkgroep] Global Grassroots Movement – Europese Totaalstaking #14N
https://www.facebook.com/groups/164167023723011/

Locaties in Nederland:

-Den Haag https://www.facebook.com/events/284270535026256/

-Tilburg https://www.facebook.com/events/367652786652165/

-Ede https://www.facebook.com/events/463652787007316/

-Amsterdam: FNV flyeractie bij CS http://is.gd/RGvyJv

-Rotterdam https://www.facebook.com/events/506171439402328/

-Woerden http://www.abvakabofnv.nl/nieuws/nieuws/europese-dag-actie-solidariteit

————-

 

staking-11In Amsterdam zal verder AGA de binnenstad onveilig maken met pamfletten met de volgende tekst: http://www.agamsterdam.org/14-november-laat-de-crisis-exploderen/

 

14 November Laat de Crisis Exploderen

 

Vandaag word er in europa massaal gestaakt en actie gevoerd tegen de verstikkende bezuinigingen. De mensen zijn woedend, er word steeds meer van onze boterham afgeknabbeld, en tegelijkertijd worden we meer en meer in onze vrijheden beknot (er word nooit bezuinigd op repressie). De financiële misere is in nederland nog niet zo groot als bij onze verre zuiderburen, maar ook hier hebben steeds meer mensen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. En toch is het nog steeds stil op straat!

We leven in een tijd van economische en politieke crisis, eigenlijk een crisis van de staten, banken en grote bedrijven, en zeker niet van de mensen. De aasgieren van de politiek en multinationals hebben simpelweg een nieuwe stok gevonden om de mensen mee te slaan. Er wordt van ons verwacht onze schouders eronder te zetten, niet te klagen – alles om hun positie en bankrekening veilig te stellen. Omdat de economie van de rijken alleen kan bestaan door de arme onderlaag.  Ze willen ons verslaafd houden aan werk, geld en consumeren zodat we tam blijven.

De regering gaat wederom snijden in de kinderbijslag, de stufi, de uitkeringen, de pensioenen en tig andere voorzieningen. En terwijl de “sociale zekerheden” met de grond gelijk worden gemaakt,   worden wij bang gehouden, bang om ons baantje of ons huis te verliezen… Maar in bijvoorbeeld Griekenland, Portugal en Spanje hebben de mensen al veel van hun angst verloren, want het meeste is hen al afgenomen. Wat overblijft is hun rebellie en daarmee hun waardigheid. Maar in Nederland is de media stil over de massale demonstraties en rellen, de machtsspelletjes van de EU en het IMF. We kijken stilletjes naar DWDD, het shownieuws en de reclame, we horen niets over de opstanden elders- omdat ze doodsbenauwd zijn dat ook hier de vlam in de pan slaat.

Het is tijd om onze levens in eigen handen te nemen, om de regering en de financiële machten, de politie en de bazen, ons niet langer te laten onderdrukken. Om een wereld te creëren waarin we geen nummertjes meer zijn, en waarin de draaimolen van school, carrière en consumeren tot de dood erop volgt niet langer bestaat. We willen zelf en samen onze levens inrichten, gebaseerd op solidariteit. We wachten niet langer om te zien waar de volgende klappen vallen, we laten ons niet bang maken en zullen voor onszelf en elkaar denken en doen.

Daarom: pik het niet langer en organiseer jezelf, op school of werk en in je buurt en stad, rebelleer!

Lees verder over de algemene staking en acties in europa:

Oproep; /Naar een wereldwijde permanente algemene staking/
http://www.ravotr.nl/internationale-oproep-14-naar-een-wereldwijde-permanente-algemene-staking/

Andere acties in Nederland http://14novemberstaking.wordpress.com/

 

Ook zijn er al vele mobilisatievideos verschenen. de mooiste is die van de Spaanse CGT:

 

{youtube}8Y-H_KssDdk{/youtube}