Ga naar de inhoud

Lutkemeer en uw bestuurders als grondspeculanten

De Lutkemeerpolder in Amsterdam is een goed voorbeeld van volslagen uit de bocht gevlogen gehandel in grond. Wat eerst ‘goedkope’ biologische landbouwgrond was, werd door een ondoorzichtig gekonkel tussen politieke partijen en projectontwikkelaars plotseling een goudmijn voor speculanten. Dat werd ontdekt, maar in plaats van de boel te herstellen en beschaamd terug te geven aan de boeren, gaat het bestuur, GroenLinks voorop er zelf mee speculeren. Hoe is dat in zijn werk gegaan, en wat kunnen we er aan doen?

2 min leestijd

Er is nu een prachtig filmpje dat de geschiedenis van het gekonkel met grond in de Lutkmeerpolder uitlegt:

{youtube}5oBlK2dRahg{/youtube}

Vorige week bracht de campagne tot behoud van de Lutkemeer een rapport uit over het gekonkel onder de titel Bestemmingsplan Lutkemeer, Beïnvloeding Over en Weer.

En daar werd een webinar aan gekoppeld dat nu terug te zien is bij youtube.

{youtube}-0NnqGcl18I{/youtube}

Uit de beschrijving:

Het verhaal van de Lutkemeerpolder is een verhaal over vastgoed. Grond tussen Amsterdam en Schiphol is veel waard. De druk op dit soort gronden voor meer ‘rendabelere’ exploitatie dan landbouw is dan ook enorm. Er kunnen miljoenen verdiend worden.
Daar komt bij dat we in de Lutkemeer te maken hebben met de gemeente Amsterdam in verschillende rollen: als grondeigenaar, aandeelhouder en vergunningverlener.

Ingewikkelde constructie die leiden tot veel vragen. Wie is nu de eigenaar van de grond? En hoe zit het nu met die corruptie?

Deze en alle andere vragen rond dit onderwerp willen we beantwoorden tijdens het webinar.

Sylvia Kay van TNI vertelt over ‘landgrabbing’ in het algemeen, Kees Hudig en Petra Bouwknegt lichten de onderzoeken toe en Mr. Jobien Monster schetst de juridische mogelijkheden. Prof Arnold van der Valk neemt ook deel aan het gesprek, onder leiding van Roelant Stegmann en Alies Fernhout.

En dan is er nog de actie rond Voedselpark Amsterdam. Het zou goed zijn als zoveel mogelijk mensen daaraan deelnemen. Ook als je bijna geen geld hebt, kun je wat overmaken om te laten zien dat je er achter staat. Er is al een paar ton opgehaald. Maar als GroenLinks en de gemeente alleen maar wil speculeren met grond, dan zullen we nooit genoeg op tafel kunnen leggen. Dan kiezen ze voor de Zuidas en Wall Street voor de 1% in plaats van voor spruitjes en spreeuwen voor de 99%. Doe mee, dan winnen wij eens een keer!

{youtube}0o8mIJT2uGo{/youtube}

https://voedselparkamsterdam.nl/

http://behoudlutkemeer.nl/