Ga naar de inhoud

Amazon boos over computergame over eigen bedrijf

Het Australische ABC News ontwikkelde de game ´The Amazon Race´ op basis van de barre ervaringen van ex-orderpikkers in de distributiecentra van Amazon. Het spelletje toont het zware werk en de ontberingen van de orderpickers van Amazon. De onderneming protesteerde tegen de ABC-game wegens het ‘neerbuigende‘ karakter.…

4 min leestijd

(door Matt Hermers, oorspronkelijk verschenen op supermacht.nl)

De Australische nieuwszender ABC publiceerde deze week het digitale spelletje ´The Amazon Race´ [1] waarmee je een orderpikker in een distributiecentrum van Amazon kunt besturen. Deze maakt alles mee wat een gemiddelde Amazon-werknemer ook mee maakt. Het spel is ontwikkeld op basis van de ervaringen van acht voormalige Amazon-orderpikkers.

De opdracht van de game is om je speler zo efficiënt mogelijk te laten werken door deze op het tempo van Amazon [2] door de opslagloods te sturen, van order naar order, om een berg pakketten te verzamelen. Als wedstrijdelement wordt de snelheid daarbij secuur geregistreerd, zoals ook gebruikelijk bij Amazon.

Angstcultuur

Volgens de acht anonieme bronnen voor het ABC-spel heerst er in de distributiecentra van Amazon een angstcultuur. Deze is ook in de spelopzet verwerkt. Zo worden spelers die hun orders binnen de gestelde tijd afhandelen naar huis gestuurd zonder dat hun resterende uren worden uitgebetaald. Verder is het voortdurend (bang) afwachten of er een volgende dienst wordt toebedeeld (of niet). En een toiletbezoek levert strafpunten op. Om tijd te winnen worden de veiligheidsregels soms niet gevolgd, met gewonden en soms zelfs doden [3] als gevolg.

Hypocriete reactie Amazon

Amazon liet het tech- en gamemagazin Mashable [4] weten dat de game van ABC ¨moedwillig sensationeel en neerbuigend is jegens de hardwerkende en toegewijde mensen die in de distributiecentra van Amazon werken¨….

RTL Nieuws verwijst naar een twitterploeg die door Amazon wordt betaald om voortdurend de bestaande kritiek op de werkomstandigheden te ¨neutraliseren¨. Dat ´leger´ van twittteraars werd in 2018 ontmaskerd door het magazin TechCrunch [5].

Acties en protest

De omstandigheden bij de retailer zijn en blijven dermate slecht dat vorig jaar duizenden Amazon-medewerkers in Europa uit onvrede over de werkomstandigheden staakten tijdens de drukke Black Friday [6].

En in het distributiecentrum in de buurt van Minneapolis (Minnesota, VS) leverden acties voor het toestaan van bidden tijdens de Ramadan concessies op van Amazon [7]. Desondanks ontkende de retailer hardnekkig dat de acties zouden hebben geleid tot onderhandelingen. Want het bedrijf is als de dood voor het ontstaan van vakbonden en doet er alles aan om te voorkomen dat werknemers zich organiseren en samen eisen op tafel gooien.

Ook recent is het lokale verzet in de stad New York waardoor Amazon zijn plannen coor de bouw van een nieuw nieuw hoofdkwartier in trok [8].

Andere games

Andere games om de problemen aan de kaak ts stellen die grote Amerikaanse internetbedrijven veroorzaken zijn de The Uber Game [9] van de The Financial Times en American Mall [10] van Bloomberg.

Meer lezen:
– ¨Make Amazon Pay: Block Black Friday 24.11.17,¨ Globalinfo, 20 oktober 2017.
– ¨Waar Google en Amazon elkaar kruisen in Berlijn,¨ Globalinfo, 6 maart 2018.
– ¨Internationale stakingen bij Amazon: Een grote stap vooruit,¨ Globalinfo, 27 augustus 2018.
– ¨Amazon-werkers leggen werk neer en zijn ´geen robots´,¨ Globalinfo, 26 november 2018 .
– ¨Vrouwen kraken Amazon,¨ Globalinfo, 2 januari 2019.
– ¨Amazon’s Defeat in NYC Galvanizes Movement to End Billion-Dollar Corporate Welfare,¨ Democracy Now!, 19 februari 2019.
– ¨Amazon Paid Zero Corporate Taxes Last Year. Why Aren’t 2020 Democrats Talking About It?,¨ Inside Sources, 22 februari 2019.
– ¨´They resent the fact I’m not a robot´, ¨ ABC (au), 27 februari 2019.

Noten:
[1] https://www.abc.net.au/news/2019-02-26/amazon-race-promo/10833286
[2] Ofwel de ‘Amazon Pace’ tussen wandelen en rennen in.
[3] Zie bijvoorbeeld ¨Amazon faces fines following the death of a second warehouse worker in as many months – The state of Indiana found four potential violations,¨ Recode net, 9 november 2017.
[4] ¨Try your hand at working in an Amazon warehouse with this game,¨ Mashable, 27 februari 2019.
[5] ¨What is this weird Twitter army of Amazon drones cheerfully defending warehouse work?,¨ Techcrunch, augustus 2018.
[6] ¨Amazon-werkers leggen werk neer en zijn ´geen robots´,¨ Globalinfo, 26 november 2018.
[7] ¨Vrouwen kraken Amazon,¨ Globalinfo, 2 januari 2019.
[8] ¨Amazon cancels plans for New York headquarters after fierce opposition,¨ The Guardian, 14 februari 2019.
[9] https://ig.ft.com/uber-game/

[10] https://www.bloomberg.com/features/american-mall-game/

Bronnen:
– ¨Amazon boos om game over werkdruk orderpikkers,¨ RTL Nieuws, 27 februari 2019.
– ¨The Amazon Race: A news game about what it’s like to work at Amazon Australia,¨ ABC (au), 27 febaruari 2019.