Ga naar de inhoud

Amazon-werkers leggen werk neer en zijn “geen robots”

‘We zijn geen Robots’: Amazon-werknemers leggen overal in Europa het werk neer op Black Friday vanwege lage lonen en ‘onmenselijke omstandigheden’. De CEO van Amazon Jeff Bezos is “de rijkste man ter wereld, hij kan het zich veroorloven om dit op te lossen”, zegt een Britse vakbondsleider.

4 min leestijd

(Door Jessica Corbett, common dreams foto: GMBunion@Amazon/Twitter vertaling globalinfo.nl (donateurs? ja graag!))

Amazon-werknemers in heel Europa organiseerden een staking op Black Friday – als de retailers de dag na Thanksgiving grote aanbiedingen doen aan shoppers voor het vakantieseizoen – uit protest tegen lage lonen en “onmenselijke omstandigheden” in de bedrijfsmagazijnen.

“Het is een van de dagen dat Amazon de hoogste omzet heeft, en dit zijn dagen waarop we ze harder kunnen treffen en ons laten horen omdat het bedrijf niet naar ons heeft geluisterd en geen enkele overeenkomst wil bereiken.”
-Eduardo Hernandez, Amazon-arbeider in Spanje

Eduardo Hernandez, een 38-jarige werknemer bij een logistiek depot van Amazon in Madrid, Spanje, waar ongeveer 90 procent van het personeel het werk neerlegde, vertelde Associated Press dat de actie met opzet was gepland op de populaire winkeldag om een negatieve invloed te hebben op de winst van het bedrijf.

“Het is een van de dagen dat Amazon de hoogste omzet  heeft, en dit zijn dagen waarop we ze harder kunnen treffen en ons laten horen omdat het bedrijf niet naar ons heeft geluisterd en geen enkele overeenkomst wil bereiken,” vertelde hij.

Protesten waren ook gepland bij Amazon-vestigingen in Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Ongeveer 620 werknemers van de Amazon-distributiecentra in Rheinberg en Bad Hersfeld, Duitsland, deden mee aan de staking om hogere lonen te eisen, terwijl vakbondsleden in het VK acties organiseerden in vijf magazijnen in het hele land om aandacht te vragen voor hun veiligheid.

Zoals Tim Roache, hoofd van de in Londen gevestigde GMB-vakbond, uitlegde: “De omstandigheden waaronder onze leden bij Amazon werken, zijn ronduit onmenselijk: ze lopen botbreuken op, vallen bewusteloos en worden in ambulances afgevoerd.”

Terwijl Amazon deze beweringen van de hand wijst en tegen Business Insider donderdag verklaart dat “al onze werkplekken veilige plaatsen zijn om te werken en dat rapporten die het tegendeel beweren simpelweg verkeerd zijn” – verklaarde Roache dat de arbeiders “opstaan en zeggen dat het genoeg is geweest”.

CEO van Amazon Jeff Bezos “is de rijkste man op aarde, hij kan het zich veroorloven om dit op te lossen. Je zou denken dat het veiliger maken van de werkplek, zodat mensen zijn niet in een ambulance uit het magazijn hoeven te worden gereden, in ieders belang is,” voegde Roache eraan toe. . “Dit zijn mensen die het  geld verdienen voor Amazon. Mensen met kinderen, huizen, rekeningen die betaald moeten worden – het zijn geen robots.”

In een video van de vakbond gericht op Bezos, hebben werknemers ook in meerdere talen verklaard: “Wij zijn geen robots.” Jeremy Corbyn, leider van de Labour Party in het Verenigd Koninkrijk, deelde de video op Twitter en uitte “solidariteit” met degenen die aan de staking deelnamen.

———————————————-
Aanvulling globalinfo:

Zie ook verslag van acties op Think Progress.

Amazon heeft nog geen vestiging in Nederland, waar concurrenten de markt beheersen. De pakjes komen uit vestigingen in Duitsland. Net is er wel door het bedrijf een mysterieuze pop-upshop in de Pijp in Amsterdam geopend,  en een kantoor bij het Amstel Station en in Den Haag voor ‘web services’in Den Haag voor ‘web services’.

Een van de voormalige opzichters van Amazon, die dus flink beter verdienen, gaf deze week dit interview

Zie ook: Grote Prijsvraag Amazon Wint op krapuul.nl