Ga naar de inhoud

De grensverleggende feministische staking in Spanje

De oproep van dit jaar voor een wereldwijde vrouwenstaking ter gelegenheid van de vrouwendag op 8 maart leverde overal ter wereld protesten en demonstraties op. Maar nergens was de weerklank groter dan in Spanje.

3 min leestijd

(Bron: Enough is Enough, die het van autonomies had, vertaling globalinfo.nl die zit te springen om donaties)

(Zie eerdere aankondiging van de feministische staking op 8 maart hier)

De oproep om te staken was op zichzelf al een radicaal gebaar, om verder te gaan dan de vaak zo lauwe parades van leuzen voor gelijkheid van rechten. Hoe nuttig zulke momenten ook mogen zijn, hun politieke beperkingen gaan ver

In Spanje werd de oproep tot staking gedaan in de naam van het feminisme: 8 maart zou een Huelga Feminista worden, met als strijdkreet “Als we stoppen, stopt de wereld!”. En als Spanje misschien niet helemaal tot stilstand kwam, protesteerden tienduizenden gedurende de dag en mobiele piketten blokkeerden wegen, openbaar vervoer, winkels. Werknemers in de publieke en private sector (leraren, journalisten, hulpverleners, schoonmakers (las kellys) en dergelijke) kwamen in actie.

Oorspronkelijk opgeroepen door radicale vakbonden (de CNT, CGT, Solidaridade Obrera, onder andere), samen met honderden feministische collectieven en andere politieke groepen, dwong de buitengewone weerklank ervan uiteindelijk ook de grotere vakbonden van de Spanjaarden (de CCOO en de UGT) om mee te doen, en hun achterban op te roepen tot een werkonderbreking van twee uur, waar ongeveer 6 miljoen mensen aan deelnamen. (El Pais 08/03/2018). In de avond kwam de slotact, met massale demonstraties in de Spaanse steden (met een half miljoen mensen in zowel Madrid als Barcelona). En voor degenen die de straat niet op konden, werden gebaren van solidariteit verveelvoudigd (zoals een schort gehangen in een raam of op een balkon, door vrouwen die zouden kunnen ophouden te voorzien in zorgbehoeften).

vrouwenstsp2Als een “feministische staking” was het doel nooit om “productie” gewoon te sluiten, maar om “alles” te sluiten: productie en consumptie, dienstverlening, transport, enz .; om de veelheid aan verschillende activiteiten die toegewezen worden aan vrouwen (en waardoor ze gedefinieerd en onderdrukt worden als ‘vrouwen’) te ondermijnen die de reproductie van de sociale relaties van het kapitalisme verzekeren; om een eind te maken aan het geweld tegen vrouwen, het geweld dat de onderdrukking en uitbuiting van het patriarchaat verzekert (in Spanje, waar in de afgelopen 14 jaar 1000 vrouwen zijn vermoord, vaak door mannen die ze kennen, dragen ze tweemaal de last van onbetaald huishoudelijk werk, en wanneer betaald, gemiddeld 30% minder verdienen dan mannen). (Kaosenlared.net 08/03/2018) Wat dus uiteindelijk op het spel stond en staat, zijn de overlappende (praktische, institutionele en lichamelijk-conceptuele) binaries en grenzen die steken achter de mannelijk-gecentreerde, hiërarchische seks-gendered wereld waar het kapitalisme op gestoeld is.

Het doel maakte de staking onvoorspelbaar rebels. Maandenlang was de verspreiding en en discussie het werk geweest van oudere, horizontale netwerken van solidariteit en strijdbaarheid, terwijl er nieuwe fora en relaties ontstonden en gedurende een dag lang de pleinen en straten van de steden zich vulden met leven in plaats van koopwaar.
De verleiding en / of inspanning om zo’n staking te beteugelen blijft krachtig.

En vrouwendag mag nooit gewoon een ‘dag’ zijn.

En de straten mogen niet terugkeren naar “normaal”.

Een vrouwen- of feministische staking moet verder gaan dan de kalender van conservatieve viering. De staking zou permanent moeten worden, overvloeiend, wild, een toegangspoort naar weigering en creatie.

Video van dagblad El Pais …

{youtube}3GABTH8d7sI{/youtube}

Barcelona (El Salto)

{youtube}kBO_CpAGenQ{/youtube}

Diario Público

{youtube}Gt0Of8SXbpg{/youtube}

Madrid, El Diario …

{youtube}D1JHIGal9oU{/youtube}