Ga naar de inhoud

Grote feministische staking op 8 maart in Spanje

8 Maart is internationale vrouwendag, dat weet iedereen. Elk jaar. Maar dit jaar maken ze daar in Spanje een echte strijddag van.  Vrouwen die georganiseerd zijn  in vakbonden hebben vrouwen opgeroepen om die dag het werk neer te leggen. Enkele radicale bonden roepen op tot een 24-uurs staking, andere bonden tot een symbolische staking van 2 uur.

5 min leestijd

(Vertaling door globalinfo.nl die dolgraag financieel gesteund wordt)

De staking is officieel aangemeld en in de propaganda wordt mensen duidelijk gemaakt dat ze het ‘recht’ hebben om te staken, en hun baas het hen dus niet mag verbieden. Er wordt verwacht dat de opkomst groot zal zijn en op veel plekken zijn ook aanpalende demonstraties. Hierbij meer informatie en een vertaling van de verklaring van de CNT.

Op de website van de  CNT en allerlei andere bonden die meedoen worden leden opgeroepen mee te doen en geïnformeerd over hun rechten in deze (zoals in dit pdf van 24 pagina’s)

Op de website van El Diario is veel (Spaanstalige) achtergrondinformatie te vinden,

en dit filmpje:
{youtube}AMKbQZIxOVs{/youtube}

Bij de vrouwenbond van de CNT  zijn mobilisatiefilmpjes per sector te vinden, zoals deze van een boerin {youtube}TVuaytwEjDc{/youtube}

Dit filmpje legt uit over de staking in de zorg {youtube}V2wYZFefPbg{/youtube}

In een mainstreamkrant wordt uitgelegd hoe het zo gekomen is en wat de verklaring is dat de staking nu zo breed gedragen wordt Het is begonnen door feministische organisaties na de 8e maart van 2017. Omdat alleen vakbonden officieel een staking uit kunnen roepen, hebben ze vakbonden benaderd om hun eisen te steunen. Drie bonden (CGT, CNT en Confederación Intersindical) roepen nu op tot een staking van 24 uur die om 12 uur ‘s nachts begint op 8 maart. De staking is officieel aangemeld en erkend door de regering, en is dus legaal (dwz: je kunt niet bestraft worden als je er aan meedoet) Andere bonden (CCOO, UGT y USO) steunen een symbolische staking van een paar uur (11:30 tot 13:30 en  16 – 18 uur). Mannen kunnen ook meedoen, maar worden opgeroepen om een ‘ondersteunende rol’ in te nemen.

Hieronder de officiële verklaring over de staking van de CNT:

VERKLARING

8M. We staken samen, en komen samen vooruit

De feministische beweging roept op tot een algemene staking, van arbeid, van zorg, van studie en consumptie voor deze komende 8 maart. De vergadering van de Confederación Nacional del Trabajo (CNT, grote landelijke anarchistische vakbond, vert.) heeft in zijn plenaire vergadering unaniem zijn goedkeuring gegeven aan de oproep om voor die dag een algemene staking uit te roepen.

We staan als vakbond pal achter een diverse beweging waarvan het kritische perspectief onze ideologie voedt. We dragen de feministische strijd in ons DNA, dit is ook wat de statuten van onze organisatie zeggen en we (vrouwen en mannen) zijn er trots op … Daarom willen we dat alle aandacht gericht moet zijn op 8 maart.

Als strijdbare mensen en kameraden verplichten we ons om zij aan zij te werken voor het succes van deze 8M in die feministische structuren waarin we al actief zijn, binnen en buiten de vakbond, om met al onze kracht bij te dragen en te demonstreren dat, als wij vrouwen stoppen, alles stopt.

Omdat we geloven dat we de confrontatie moeten aangaan met economisch geweld, zoals al is gebeurd met zorgverleners, schoonmakers, de Kellys of hotelkamermeisjes, de arbeidsters bij Berskha, Coca-Cola … en alle en elke van de vrouwen die zeggen dat het genoeg geweest is in een land waar we minder verdienen dan mannen en meer te leiden hebben van precariteit.

Omdat we de immense waarde van zorg erkennen, die zo interessant ontkend wordt door het wilde kapitalisme, dat het niet beloont of dat op een beledigend ontoereikende manier doet. Een arbeid die even vitaal is als dat het weinig wordt erkend en dat de basis van de samenleving vormt, blijft bijna uitsluitend  aan vrouwen toebedeeld.

Omdat we geloven dat seksueel geweld, dat nu eindelijk naar boven komt, eindelijk uit de kast komt, ons beïnvloedt in alle dimensies van het leven en zowel de persoonlijke als de publieke vrijheid ondermijnt. We willen vrije vrouwen en in deze strijd voor vrijheid moeten we allemaal onze heteropatriarchaal gedrag herzien.

Omdat we geloven in de noodzaak om affectieve seksuele diversiteit te verdedigen, in een samenleving waarin seksuele vrijheid iedereen toestaat om te doen wat ze willen met hun lichaam, geslacht of seksualiteit. Onze vrijheid groeit mee met die van anderen, ver verwijderd van de hypocrisie van de liberale geloofsbelijdenis die de vrijheden omzet in een handelswaar ten dienste van diegenen die ze kunnen betalen.

Omdat we het gezelschap verwelkomen van de geracialiseerde feminismen, die zo noodzakelijk is,  waarvan we zoveel moeten leren van ons eigen privilege, en die volledig meegaat met deze feministische mobilisatie, die de schandelijke prestaties afwijst van het Fort Europa, het institutionele racisme en het ongekende geweld dat wordt beoefend aan de binnen- en buitengrenzen.

We weten dat al dit niet ‘een kwestie van vrouwen’ is, maar een kwestie van feminisme: omdat er geen uitgebuitenen zijn zonder uitbuiters, maar dat wij (m/v) een nieuwe wereld in ons hart dragen en dat er in die wereld geen plaats is voor een oneerlijk, heteropatriarchaal, verouderd en kwellend systeem.

Om dit alles gaan we op 8 maart de straat op en moedigen we iedereen aan deel te nemen aan een mobilisatie die de golven van dit paarse tij opstuwt.

Op naar de staking, zusters! Op naar de staking, compañeras en compañeros!