Ga naar de inhoud

De donkere dagen voor Kerstmis en de onwetendheid over TTIP

Vandaag ging ik na een dag demonstreren in Brussel boodschappen doen bij de grootste kruidenier van Nederland. Voor de winkel stonden enthousiaste CDA’ers met boodschappenkarretjes, boodschappenkarretjes waar je je gift voor de voedselbank in kon deponeren. Er lag al van alles in, koffie, thee, rijst, koekjes, kransjes en de glimlach van het CDA. Ik kon het niet laten om mijn kritiek te leveren, het is mede door het CDA dat er voedselbanken zijn en dat mensen in armoede zijn geraakt. Het was het CDA die met de fascistoïde PVV ging samenwerken en de besparingen en bezuinigingen doorduwde.

6 min leestijd

(Foto: ander europa Bezoek bij BusinessEurope)

Schouders eronder en gaan met het liberaliseren en het besparen op overheidsuitgaven. Dit vond men natuurlijk niet leuk zo’n boodschap in hun karretje en men wenste mij een goede kerst. Met ingehouden woede ging ik mijn boodschappen halen en kwam weer terug met de vraag: hoe stemt het CDA bij de TTIP?

TTIP wat is dat, waar gaat dat over? Zie je nou, niemand of weinigen weten waar TTIP voor staat, laat staan wat dit voor hen gaat betekenen als zelfs actieve leden van het CDA niet weten wat het inhoudt. In het kort verteld waar TTIP overgaat en toen ging er een klein belletje rinkelen. Handelsverdragen zijn iets waar je voorzichtig mee moet zijn, een land heeft geen vrienden maar belangen, was het antwoord van een van de CDA’ ers. Een ander zei dat de burgers in slaap worden gehouden door o.a. ‘de Voice of Holland ‘. Maar wat nou als vele anderen van politieke partijen niets weten te vertellen over TTIP (kunnen ze ook niet echt want het is allemaal geheim) hoe kunnen burgers dan weten wat hen boven het hoofd hangt? Regelmatig probeer ik mijn collegae in de zorg iets te vertellen over politieke onderwerpen, men luistert met een oor waarbij de vingers zich over het beeldscherm van hun smart Phone bewegen, te ingewikkeld allemaal .

De Europese top.

Vanuit Wageningen met kritische studenten naar Brussel, Brussel wat ondanks de energieproblemen fel verlicht werd door de kerstversieringen en lantarenpalen. Brussel wat je wilt doen geloven dat de EU een gezellige groene en democratische familie is, waar je stem geldt als middel voor democratische besluitvorming. Brussel waar vrouwen op straat rondom het Europees parlement in de kou en regen hun diensten aanbieden, Brussel waar het sprookje in stand wordt gehouden, maar waar weinig mensen in geloven.

Europese leiders zouden een tweedaagse top houden over Europese begrotingen en VS/EU handelsverdrag TTIP. Twee dagen dat vond men toch wel heel lang voor de kerstdagen en de oliebollen, hups even de punten er door heen jassen en snel weg om de cadeautjes onder de eigen kerstboom te leggen. Alle lekkere hapjes en drankjes voor de tweede dag van de top bleven onaangeroerd achter, wie weet of ze in de grote Europese afvalbak terecht zijn gekomen. Ondanks het vertrek van de Europese leiders gingen enkele duizenden demonstranten de straat op. Uit verschillende Europese landen waren demonstranten al dan niet met tractor gekomen om hun protest te laten horen en zien.

Regen, kou en wind hielden hen niet tegen om uren te demonstreren in de zwaar bewaakte Europese wijk van lobbyisten, multinationals en parlementsgebouw. Vlaggen van vakbonden, regenponcho’s van ATTAC, nagemaakte wapenschilden van de Alliantie D19-20, een samenwerkingsverband van een tachtigtal organisaties waaronder boeren, vakbonden, Ngo’s, jongerenorganisaties, feministen, milieumilitanten. Tenten waar je warme chocolade melk en croissants kon krijgen en kon schuilen tegen de regen en wind.

Voor een van de ingangen die lijden tot het Europees parlement stonden tractoren van boze boeren en drie brandstapels waar de koppen van Angela Merkel, Juncker en Di Rupo onder luid gejuich werden geslagen en in de fik gestoken. Een brand die groot werd en de lucht bedoezeld met rook en vonken. Ik vroeg mij af waar het hoofd van Frans Timmermans was gebleven, hoort hij niet naast Juncker te staan en te zweten van angst en de hitte onder zijn voeten? Een waterkanon van de politie verscheen om klaar te staan om het vuur en demonstranten te kunnen bewateren. Oorverdovende schoten die uit een soort kanon kwamen die demonstranten hadden meegenomen.

Van de ene ingang naar de ander ingang gelopen waar brave agenten met wapenstok, schild en lichaamsbedekking achter hekken met prikkeldraad stonden. Misschien waren deze brave lieden bang dat de paar duizend demonstranten zich in de hekken met prikkeldraad zouden werpen. Met moed en gevaar voor hun eigen leven leken zij het parlement te beschermen. Onder bescherming van een politiehelikopter konden wij onze demonstratieve tocht rondom het parlement aanvangen. Deze tocht werd natuurlijk ook begeleid door stille agenten die zich hadden omgetoverd tot demonstranten waarbij een vrouwelijke agent haar gezicht had bedekt. Stond heel stoer en gevaarlijk, veel gevaarlijker dan de aanwezige demonstranten.

Doordat de demonstranten zo verdeeld over het gebied verspreid waren, was het niet duidelijk hoeveel er waren. Tijdens het lopen werd dit duidelijker en dat gaf moed, veel moed, een hele lange stoet met demonstranten kleurde de lange weg naar het parlement. Banners in diverse kleuren en talen, regenponcho’s, een zakenman die met zijn chloorkippen achter een consument aan rende, muziekbandjes, het geluid van tractoren, prachtig om te zien en te horen. Na de demonstratie werden er toespraken gehouden, gepassioneerd en fel werden er de volgende acties aangekondigd, Blockupy voor de acties op 18 maart 2015 aan de ECB in Frankfurt, 18 april 2015 een internationale actiedag tegen het EU-US vrijhandelsverdrag TTIP komt, met deelname aan weerszijden van de Oceaan.

Terugkomend op de CDAers bij de grootste kruidenier.

Natuurlijk weten zij weinig over de TTIP en de Europese top, ook zij moeten werken voor hun beleg en hebben natuurlijk van hogerhand de opdracht gekregen om net zoals andere politieke partijen voedsel te verzamelen voor de voedselbank. Als op google kijkt naar de artikelen over de Europese top dan vind je enkele hits, Rutte afwezig in verband met de crisis rondom de vrije artsen keuze, Bert Koenders geweigerd tijdens de top en de vertegenwoordiging van Rutte door de Luxemburgse premier Bettel.Het financieel dagblad en BNR nieuwsradio heeft er aandacht aan besteed, media die door velen juist niet gelezen of beluisterd worden. Als je kijkt op de site van de rijksoverheid dan kun je lezen hoe Nederland en de EU de onderhandelingen en voorstellen zo transparant mogelijk willen houden, je moet alleen de pagina in de gaten houden en geloven in sprookjes http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ttip-handelsovereenkomst-tussen-europese-unie-en-de-verenigde-staten/onderhandelingen-en-inspraak-transatlantic-trade-investment-partnership-ttip

Miljarden rollen weer over tafel om innovatiever te worden, haast te maken met handelsverdragen en publieke investeringen om groei te stimuleren en zo als Europa te kunnen concurreren in de boze buitenwereld. Teksten uit de Europese raad waar weinigen zich iets bij kunnen voorstellen of zullen merken, zeker niet als je naar je boodschappenlijstje voor de voedselbank kijkt.

Bnr

2e Kamer

Ander Europa

Aanvulling:

Eerder verslag op globalinfo