Ga naar de inhoud

Eurotop ontvlucht demonstranten

De eurotop in Brussel die op 18 en 19 december plaats zou vinden, werd al na een dag afgesloten. De protesten (onder andere gericht tegen het TTIP-vrijhandelsverdrag dat door de EU met de VS wordt uitonderhandeld) gingen de volgende dag gewoon door.

3 min leestijd

Zie onder andere berichtgeving van de BBC en euroactiv

Zie ook fotoreportage met inleiding bij Ander Europa.

Op De Wereld Morgen een verslag van de acties van vrijdag 19 december, hieronder overgenomen.

Actievoerders tegen TTIP omcirkelen Europese wijk in Brussel (christophe callewaert)

Hoewel de Europese top een dag eerder beëindigd werd dan voorzien, wordt in Brussel toch actiegevoerd. De actievoerders hebben het gemunt op het vrijhandelsakkoord TTIP en het besparingsbeleid van de EU.

De actievoerders hadden de ambitie om de toegang tot de top te blokkeren, maar de Europese leiders vertrokken een dag eerder dan voorzien naar huis. De actie ging wel door. In de kleine straatjes rond het Schumanplein stelden boeren hun tractor op en schuilden betogers onder tenten en paraplu’s. 

Ze waren met te weinig om de hele Europese wijk af te sluiten maar daar zorgde de politie wel voor. Er was geen doorkomen aan. Zelfs op het perron van het metrostation stonden agenten in een lange rij zij aan zij.

D19-20, de alliantie achter de actie, protesteert tegen het vrijhandelsakkoord TTIP waar de Europese Unie en de VS sinds vorig jaar over onderhandelen. “Het TTIP zal de concurrentie tussen werknemers doen toenemen en de democratie uitleveren aan de multinationals”, klinkt het.

Door het TTIP wordt het voor individuele landen veel moeilijker om nog strenge regels te handhaven rond bijvoorbeeld voedselveiligheid. Multinationals zouden de kans krijgen om overheden voor de rechter te dagen als bepaalde regels hun belangen schaden.

NGO’s en vakbonden kregen in Brussel ook de steun van boerenorganisaties zoals de Confédération Paysanne uit Frankrijk. Die waren donderdagavond al met bussen vertrokken uit onder meer Metz.

“Als dit handelsverdrag er door komt, wordt de Europese markt overspoeld met melk en andere producten van producenten die zich aan geen enkele regel moeten houden. Dan kan ik er mee ophouden”, zei een jonge boer uit Frankrijk.

Protest is er ook tegen het besparingsbeleid van de Europese Unie. Veel zicht op beterschap zit er niet aan te komen. Op de ingekorte top werd wel beloofd om een Europees fonds voor strategische investeringen in het leven te roepen. Maar aan de lidstaten werd ook gevraagd om de structurele hervormingen (lees afbouw van de sociale welvaartsstaat) verder te zetten en om de begroting op orde te krijgen.

Om 10u begint een betoging. Rond 9u hebben de actievoerders ook even het hoofdkwartier van FoodDrinkEurope, de werkgevers uit de voedingsindustrie bezet.