Ga naar de inhoud

Nieuwe serie Crash Course Economics over rentenierskapitalisme

Crash Course Economics is met vierde serie webinars begonnen, over ‘rentier and monopoly capitalism’ deze keer (rentenierskapitalisme en monopoliekapitalisme).

2 min leestijd

De eerste ‘uitzending’ in de serie was met de Pools/Canadese schrijver en onderzoeker Cory Doctorow, en staat inmiddels online. Het is allemaal in (snel) Engels, maar een samenvatting van de inhoud staat er onder.

Cory Doctorow vertelt over opkomst en ondergang van Big Tech in de internetsector. Hij heeft ook een theorie waarom de grote internetbedrijven er zo’n gebruikersonvriendelijke puinhoop van maken: Enshittification. Bedrijven als Facebook/Meta bieden eerst diensten aan die mensen tamelijk graag willen gebruiken. Als ze eenmaal een meerderheid van de markt beheersen, gaan ze de diensverlening afknijpen om meer inkomsten binnen te harken. Gebruikers kunnen dan moeilijk weer weglopen, om verschillende redenen die de bedrijven er heel bewust in vervlechten.

Zie ook interoperability en ‘switching costs’. Cory Doctorow gaat ook in op de vier terreinen die we moeten bewandelen om oplossingen te vinden voor de shitwereld van big tech: concurrentie, regelgeving, zelf doen en arbeid/vakbonden.

Zie hier meer over de aflevering

Hier als podcast.

De serie webinars gaat verder op donderdag 1 februari (16:00 als je het live mee wilt maken, teken hier in) met de geograaf Brett Christophers, over Asset Managers and the Rise of Rentier Capitalism. Asset Managers zijn vermogensbeheerders, degenen die bepalen waar investeringen heen gaan dus.

Daarna hebben we op donderdag 15 februari Nick Dearden over de grote farmabedrijven

(Hier meer info en hier inschrijving)

En op 29 februari politiek econoom Angela Wigger over het EU-beleid ten aanzien van monopoly kapitalisme. (inschrijving)

Eerdere series van deze webinars, die in de coronatijd begonnen, gingen over

Big Tech, Techno-feudalism and Democracy (zie hier meer informatie)

Debt Crisis in the Global South and Radical Solutions (meer hier)

en de eerste over Monetary Policy, Central Banks and Ideology (meer hier)

Maar het nieuwe werk is er dus ook, en donderdag aanstaande gaat de serie verder op donderdag 1 februari (16:00 als je het live mee wilt maken, teken hier in) met de geograaf Brett Christophers, over Asset Managers and the Rise of Rentier Capitalism.