Ga naar de inhoud

“Met anarchistische ogen”, foto’s van Spanje jaren 1936-39

Nog een paar dagen gratis te bezichtigen: tentoonstelling: “Met anarchistische ogen: Margaret Michaelis en Kati Horna in de Spaanse burgeroorlog”.

2 min leestijd

(Bron: facebook IISG/Cervantes)

Vlak voor het einde van de Spaanse burgeroorlog in 1939 hebben de anarchisten van de Confederación Nacional del Trabajo (CNT) en de Federación Anarquista Ibérica (FAI) hun archieven gered door ze naar ons IISG in Amsterdam te sturen.

Onze collega Almudena Rubio heeft in deze archieven het werk van de fotografen Margaret Michaelis en Kati Horna geïdentificeerd.

Hun werk zal tot 30 januari nog worden tentoongesteld in de OBA Amsterdam, op de vierde verdieping (Oosterdokskade 143 Amsterdam, nabij CS)

(Hieronder, overgenomen van de website van cervantes)

Net voor het einde van de Spaanse Burgeroorlog in april 1939 slaagden de anarchisten van de Confederación Nacional del Trabajo en de Federación Anarquista Ibérica, beter bekend als CNT-FAI, er in om hun foto archieven veilig te stellen door ze naar het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISH) in Amsterdam te sturen. Opgeborgen in 48 houten kisten, in die tijd de Amsterdamse kisten genoemd, kwamen de archieven uiteindelijk in 1947 aan in de Nederlandse hoofdstad. De kisten bleven meer dan dertig jaar gesloten, terwijl de CNT ondergronds overleefde tot de dood van dictator Franco in 1975.

De Spaanse onderzoeker en historica Almudena Rubio heeft het Foto Archief van de Propagandabureaus van de anarchisten met meer dan 2000 foto’s, 5000 negatieven en bijna 300 fotografische platen, geïndentificeerd en ontsloten. Bovendien heeft Rubio het werk van de Poolse en van origine Joodse fotografe Margaret Michaelis (1902-1985) en de Hongaarse, en tevens Joodse Kati Horna (1912-2000) toegankelijk gemaakt. Twee vrouwen die hun lens in dienst stelden van de CNT-FAI en als twee van hun belangrijkste fotografen beelden vastlegden tijdens de sociale revolutie (1936-1937) in de oorlog.

De tentoonstelling Anarchistische visies tijdens de Spaanse Burgeroorlog: Kati Horna en Margaret Michaelis, presenteert voor de eerste keer het werk van deze twee fotojournalisten voor de CNT-FAI. De tentoonstelling zal plaatsvinden in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en is georganiseerd door het Instituto Cervantes Utrecht en het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), in samenwerking met de CNT en de Fundación Anselmo Lorenzo (FAL) in Madrid, eigenaren van het archief.

Almudena Rubio, curator van de tentoonstelling, geeft sinds 2015 leiding aan het onderzoek in het IISG en is momenteel bezig met de voorbereiding van een reizende tentoonstelling die in 2022 Spanje zal aandoen.

Zie voor meer informatie: https://iisg.amsterdam/en/blog/anarchist-eyes-margaret-michaelis-and-kati-horna-spanish-civil-war