Ga naar de inhoud

Mainstream media antikapitalisme

Eind van het jaar nadert en het gaat prima met het systeem. Tenminste: de beurskoersen gaan als een vuurpijl. Verder is het nog kommer en kwel en zowel het IMF als de BIS waarschuwen voor naderend onheil. Rots in de branding in tijden van aanzwellende paniek zijn de gerenommeerde kranten, met stip bovenaan natuurlijk de Financial Times.

4 min leestijd

(Foto Kent Lins (CC/flickr) )

Afgelopen zaterdag drukte die de lijsten van de beste boeken van het afgelopen jaar af. Dat is elk jaar een interessante verzameling, per categorie (fictie, geschiedenis, kunst etc. en natuurlijk met nadruk op ‘economics’ en ‘business’) worden deskundigen gevraag om hun voorkeur op te geven. Maar de lijsten lezen dit jaar als de uitstaltafel van de linke boekhandel. Zo worden onder andere aangeprezen:

(onder economie, naast de onontkoombare Kate Raworth en haar Doughnut Economics):

Unfinished Business van Tamim Bayoumi, over dat zowel de VS als de EU hebben nagelaten om het schaduwbankieren te reguleren, als oorzaak van de crisis.

Straight Talk on Trade door Dani Rodrik, over dat de hypergeglobaliseerde open markt toch eigenlijk alleen een gegoede klasse ten goede komt.

Maar vooral:

The Vanishing Middle Class: Prejudice and Power in a Dual Economy (Peter Temin, MIT).

Over het feit dat de VS een land aan het worden is met alleen maar arme en rijke mensen en niets daar tussenin. Tegelijkertijd hebben de ‘rich and powerfull’ de mensen die naar beneden zakken wijs gemaakt dat ‘hun vijanden niet degenen boven hen zijn die weigeren om nog belastingen te betalen, maar eerder de gevreesde en verguisde minderheden’. (In thisimportant and provocative book, Temin of MIT argues that the US is becoming a nation of rich and poor, with ever fewer households in the middle. But this is not inevitable. It is rather a political choice. The rich and powerfull have, alas, persuaded downwardly mobile people that their enemies are not those above them who refuse to pay taxes needed for decent social services, but rather feared and despised ethnic minorities)

Dat zeiden we natuurlijk al vaker, maar het is toch leuk als dit in de Financial Times te lezen is

En dan ook nog

Grave New World: the end of Globalization, the return of History, Stephen D. King, Yale University Press

Over dat globalisering geen natuurverschijnsel is maar het gevolg van politieke keuzes en beleid (Globalisation is not inevitable. It is driven “not just by thecnological advance, but also by the development – and demise – of the ideas and institutions that form our politics, frame our economies and fashion our financial systems both locally and globally Globalisation, then, is a political choice, argues King in this well-argued and credibly pessimistic book.)

De andere rubrieken staan ook vol pareltjes, zoals deze onder ‘Business’: Black Edge: Inside Information, Dirty Money, and the Quest to Bring Down the Most Wanted Man On Wall Street van Sheelah Kolhatkar (Over de ondergang van SAC Capital, niet lang geleden nog de grootste trader op Wall Street)

Of:

The Spider Network (David Enrich) over het Libor-schandaal waarin banken onder elkaar de hoogtes van de rentes afspraken

en

The One Device: The Secret History of the IPhone (Brian Merchant, vuil over Apple)

Ondertussen is er een verhaal in de New York times ‘viral’gegaan dat als titel heeft

No Wonder Millennials Hate Capitalism (in de papieren versie heette het nog “No Wonder So Many People Hate Capitalism”).

In dat opiniestuk vertelt Michelle Goldberg hoe ze een poging ging doen om in New York een debat te leiden over de vraag of het Kapitalisme niet beter afgeschaft kon worden. Het was georganiseerd door het linkse tijdschrift Jacobin. Degenen die het kapitalisme zouden komen verdedigen waren corpsballen van het libertarische (niet te verwarren met libertair) tijdschrift Reason. De zaal waar het debat oorspronkelijk zou gevoerd worden was, met 450 stoelen, binnen een uur uitverkocht. Toen werd het debat verplaatst naar een andere zaal met twee keer die capaciteit, en die was ook in een dag tijd uitverkocht.

Goldberg vraagt zich af waarom vooral onder het jongere deel van de bevolking kapitalisme zo impopulair aan het worden is. Volgens een opiniepeiling zou 44 procent van de ‘millennials’ (mensen geboren tussen 1980 en 2000) liever in een socialistisch systeem leven dan in een kapitalistisch. 42 Procent geldt het andersom. Ze verklaart het onder meer door te wijzen op recente wetsvoorstellen van de Republikeinen (‘smash-and-grab legislative looting’) die een plundertocht van de rijke blanke bovenlaag zijn. “The Trump era is radicalizing because it makes the rotten morality behind our inequalities so manifest. (…) It’s the raw exercise of power by a tiny unaccountable minority that believes in its own superiority. You don’t have to want to abolish capitalism to understand why the prospect is tempting to a generation that’s being robbed.”

Er komen nog interessante tijd aan…

————

Ps: steun globalinfo.nl, meer informatie hier!