Ga naar de inhoud

Kapitalisme voor beginners

Politiek organiseren is zwaar werk, maar politieke vorming hoeft dat niet te zijn. Maak kennis met Lava’s eerste boek: Kapitalisme voor beginners.

3 min leestijd

(Bron: aankondiging Lava)

Politiek organiseren is zwaar werk, maar politieke vorming hoeft dat niet te zijn. Geheel in de traditie van socialistische vorming slaan Catalyst en Jacobin de handen in elkaar voor een nieuwe reeks pamfletten, genaamd de The ABCs of Kapitalisme. Elk pamflet staat op zichzelf en kan afzonderlijk gelezen worden. De eerste drie pamfletten geschreven door de hoofdredacteur van Catalyst Vivek Chibber vormen een coherent geheel die Lava uitgeeft als boek in samenwerking met uitgeverij EPO. Hoofdredacteur van Lava Ruben Ramboer voorzag de teksten van feiten en cijfers uit België, Nederland en Europa voor de Nederlandstalige lezer.

Het boek is bedoeld voor studenten, organisatoren en militanten. We hopen dat het in deze bewogen tijden ook nuttig blijkt bij het opbouwen van een nieuwe generatie activisten voor een systeemwijziging.  De eerste drie pamfletten worden ook vertaald in het Arabisch, Bengaals, Duits, Hindi, Kannada, Malayalam, Perzisch, Punjabi en Spaans. Andere talen volgen. Lava zal later werk maken van de Franstalige versie.

Deel 1: “Kapitalisme Begrijpen”

Een tekst van veertig pagina’s waarin duidelijk uitgelegd staat waarom kapitalisme niet gewoon een verzameling individuen is, maar individuen die onderverdeeld zijn in maatschappelijke klassen met erg verschillende belangen. Kapitalisten zijn niet noodzakelijk “hebberig”, maar worden aangedreven door druk van de markt. Deze druk schept enorme weelde, maar ook enorme ellende voor de meerderheid van de mensheid. Vanwege de aard van dit systeem kunnen arbeiders enkel vooruitgang boeken door collectief te handelen.

Deel 2: “Kapitalisme en de Staat”

We leven in een nieuwe Belle Époque, waarin een immense concentratie van rijkdom en politieke macht vergroeid zijn met elkaar. Dit pamflet analyseert de oorzaken van de partijdigheid van de staat. We moeten begrijpen waarom staten de neiging hebben de macht van het kapitaal te versterken, in plaats van het in toom te houden. We moeten de structurele krachten herkennen die de staat aan kapitalistische belangen binden, ondanks het feit dat kapitalisten, vanwege hun gering aantal, in een democratisch systeem net zwakker dienen te staan.

Deel 3: “Kapitalisme en Klassenstrijd”

De reden waarom de strijd van de arbeidersklasse centraal staat in linkse politiek is omdat het de basisvoorwaarde is voor elke andere strijd. Het vormt de macht en de politieke hefboom waarmee we onze ideologische overtuigingen waar kunnen maken. Zonder deze hefboom zouden onze waarden en overtuigingen een dode letter blijven. In dit derde pamflet zetten we de klassieke motivering voor een politieke strategie op basis van klasse uiteen. We onderzoeken hoe dit in zijn werk gaat, maar ook waarom ze zo moeilijk te organiseren en aan te houden valt, zelfs al dient ze de kern van progressieve politiek te zijn.

Je kan het boek hier bestellen.