Ga naar de inhoud

Hollanditispodcast: de kraakbeweging

Uw radicale huisvaders zijn eindelijk toegekomen aan een van de meest intrigerende bewegingen in de polder: de kraakbeweging.

2 min leestijd

Na heel wat afgeleuterd te hebben over vredesbeweging en antimilitarisme, boeren, globalisering (drie delen!), transport en logistiek, en de anti-apartheidsbeweging, en ook nog een 2Dh5-livegesprek met Wendela De Vries vol moeilijke vragen over Oekraïne te hebben gehad, zijn we nu toegekomen aan de moeder aller na-oorlogse bewegingen: kraken.

Hollanditis being hollanditis beginnen we in de oertijd, met de eerste sociale huisvesting en de oproerige antwoorden daarop, in de vorm van huurstakingen. Wist u dat er in de jaren 1930 werd geschoten op huurstakers? In de Tweebosbuurt in Rotterdam!

We babbelen rustig verder naar begin jaren 1960 als er ongeorganiseerd gekraakt wordt en al snel wat gestructureerder. En we leggen uit hoe dat juridisch zat en dat Van Agt probeerde kraken te verbieden, maar de Raad van Kerken daar in de jaren 1970 met een gedegen rapport een stok voor stak. Daarna was het hek van de dam en werden overal in het land grote panden gekraakt, die deels nog steeds bestaan. Maar voor een ander deel met veel spektakel ontruimd werden. Van beide passeren voorbeelden de revue, waarbij we zoveel mogelijk proberen buiten 020 te blijven.

Het huidige deel is nog maar het eerste deel. In de komende weken komt er een episode over de jaren 1980 en het nieuwe kraakverbod. En daarna een deel over de ‘nieuwe woonopstand’. Maar luister het zelf maar,

https://www.hollanditispodcast.nl/

Bij de weg: we hebben ook nog een gastoptreden gedaan bij de podcast over ouderschap – radicale en luie huisvaders als we zijn – van Julia Rosebud, Axi in de Maxi, die als titel het welluidende ACAB heeft gekregen, en gaat over wat je met de politie aanmoet als je kinderen hebt.