Ga naar de inhoud

Chomsky: Verkiezingen bepalen of VS zich bij ‘fascistische golf’ schaart

Op de website Truthout wordt Noam Chomsky aan het woord gelaten, geinterviewd door zijn vaste gesprekspartner C.J. Polychroniou. Hij waarschuwt voor de gevolgen van de uitslag van de verkiezingen van vandaag in de VS.

2 min leestijd

(Foto van Andrew Rusk (2011) op Flickr, CC2.0)

Het gesprek op truthout gaat in het begin vooral over de ‘midterm’ verkiezingen van vandaag.

Chomsky geeft toe dat het de laatste tijd de trend is om elke verkiezingen uit te roepen tot ‘de belangrijkste ooit’. Maar in dit geval zou het wel eens kunnen kloppen volgens onze oude analyst. Hij verwijst daartoe naar een stuk van politicoloog John Nichols van The Progressive op Common Dreams  waarin deze stelt dat het wel eens de laatste verkiezingen zouden kunnen zijn waarbij de VS nog een functionerende democratie is.

De kandidaten van de republikeinen kunnen vandaag de macht naar zich toehalen, en dat zijn allemaal lieden uit de Trump-stal. En ook de republikeinse partij zelf (doorgaans GOP genaamd) is dermate verder naar rechts opgeschoven dat ze daar “plannen maken om permanent te regeren als een minderheidspartij gewijd aan het welzijn van de superrijken en het bedrijfsleven. Hoewel legitieme vragen kunnen worden gesteld over de mate waarin de VS zelfs nu nog een functionele democratie is, zou de afdaling naar de Viktor Orbán-achtige “onliberale democratie” die openlijk het ideaal is van de Trump-owned GOP een kwalitatieve verandering teweegbrengen. Het zou niet alleen de VS tot een akelig lot veroordelen, maar ook een belangrijke impuls geven aan de onheilspellende fascistische golf die de mondiale samenleving bedreigt.”

Chomsky gaat voort met uit te leggen hoe deze koers voor de Partij (GOP) zeer lukratief is, aangezien diezelfde rijken die ze bedienen, hen weer flink bedelen:

Zoals de New York Times rapporteert: “Aangewakkerd door een groeiende klasse van miljardairs, zullen de politieke uitgaven voor de tussentijdse verkiezingen van 2022 records verbrijzelen op staats- en federaal niveau, waarbij het geld veelal afkomstig is van grotendeels ongereguleerde super PAC’s gefinancierd met enorme cheques geschreven door Republikeinse megadonoren.”

Het interview gaat ook over de andere crises van dit moment, zoals de dreiging van een atomair conflict met Rusland. De VS heeft onder invloed daarvan een uitbreiding ingevoerd van haar eigen mandaat over het gebruik van atoomwapens, die ‘mag’ nu ingezet worden om conventionele militaire operaties te beschermen. Dat is een ongekende uitbreiding, die in strijd is met internationale verdragen en Chomsky vindt het vreemd dat niemand het daar over heeft.

Lees het hele interview hier bij truthout (en vergeet niet, als je het hebt, ze een donatie te geven)