Ga naar de inhoud

Buiten de Orde Nr 4 2022

Het kwartaalblad kwam nog net op tijd, in de laatste dagen van 2022 bij de abonnees in de bus. Sinds jaar en dag verschijnt Buiten de Orde, orgaan van de Vrije Bond (maar met een eigen redactie) elke paar maanden en is te koop of te abonneren tegen een bespottelijk laag bedrag.

3 min leestijd

(Zie voor abonnementsdetails of verkoopadressen onderaan dit artikel)

Het vierde nummer van 2022 staat nergens online. In de 75 pagina’s met oogstrelende opmaak, vind je unieke artikelen over zaken in Nederland, of elders die nergens anders (helaas) verslagen worden. Wat te denken van een inside relaas van een opstand op Sri Lanka?. Ook andere opstanden – anarchisten hebben daar kennelijk iets mee – komen aan bod, met nadruk op die in Iran, evenals acties en manifestaties. Opmerkelijke stukken zijn voorts een onderbouwd pleidooi tegen gevangenissen en gevangenisstraffen in de maatschappij en een educatief stuk over de voors en tegens van cryptotechnologie. De vertaling van een lezing van Michael Hudson op de conferentie over David Graeber, kon u eerder al lezen op globalinfo.nl maar is nu ook voorzien van een inleiding over het belang van David Graeber.

Verder kun je een interessante inzage lezen over het denken van de belangrijke anarchistische theoreticus Rudolf Rocker, die na de Tweede Wereldoorlog zijn ideeën over de mogelijkheden van structurele verandering omgooide. Ook is er – met de klimaatproblematiek als middelpunt – een pleidooi te lezen tegen tegen wat genoemd wordt ‘weekendactivisme’ en dus een oproep om weer eens voor het echie te gaan. Even interessant is een interview met oudgediende muziekschrijver en dichter Nico van Apeldoorn – die uitlegt hoe hij radicale inhoud in mainstream hits wist te vervlechten – gevolgd door een eerste rubriek over politieke muziek ‘een greep uit de kast’ over Bob Dylan en hoe die zelfs in 2002 Amersfoort wist op te schudden.

Het is maar een tamelijk willekeurige selectie, er staat veel meer in het blad, lees zelf maar!.

Hieronder overgenomen van de website van Buiten de Orde/ De vrije Bond:

In deze editie ruimschoots aandacht voor opstanden, internationaal en nationaal. Opstanden die geweest zijn (Sri Lanka), opstanden die nog gaande zijn (Iran) en opstanden die keihard noodzakelijk zijn (klimaat en open grenzen). In dit nummer ook aandacht voor de in de wandelgangen veel besproken discussie over de afschaffing van gevangenissen, in de vorm van een kritische reactie op een eerder verschenen artikel over dit onderwerp. In deze uitgave ook ruimschoots aandacht voor muziek mede aan de hand van een nieuwe rubriek Soundtrack voor de revolutie. Opmerkelijk is dat meerdere artikelen de link leggen met geëngageerde muziek (System of Down en Chumbawamba).
Deze editie staat wederom vol met prachtige illustraties van verschillende illustratoren. Dus zorg dat je een Buiten de Orde in handen krijgt, zodat je deze ouderwets kunt doorbladeren! Wil je zelf ook bijdragen, of heb je vragen? Dan kun je je richten aan redactie@buitendeorde.nl. De eerst volgende deadline voor het inleveren van artikelen is 1 maart 2023.
Buiten de Orde is uitgave van de Vrije Bond, en probeert hiermee een blad te zijn voor de Nederlandstalige anarchistische beweging. Wil je zelf een bijdrage leveren aan de totstandkoming van Buiten de Orde? Schrijf een artikel, een actieverslag, een column of een cartoon. Of kom de redactie versterken. Je kunt je artikel sturen naar redactie@buitendeorde.nl.
Het blad kost maar € 3,50 en is verkrijgbaar bij de betere linkse boekhandels. Voor meer informatie over abonnementen en verkooppunten, kijk dan hier of bezoek een van de plekken hieronder.
Het Fort van Sjakoo, Jodenbreestraat 24, Amsterdam
Boekhandel Rosa, Oliemuldersweg 43, Groningen
Anarchistische boekwinkel Opstand, Beatrijsstraat 12, Den Haag
Stichting Vredesburo, Grote Berg 4, Eindhoven
De Lektuurhal, Over de Kelders 10, Leeuwarden
Leden van de Vrije Bond krijgen het blad gratis thuisgestuurd, klik hier om lid te worden. Je kunt je ook enkel abonneren op de Buiten de Orde, dit kan via deze link.