Ga naar de inhoud

Brochure over nieuwe EU-plannen voor ‘investeerdersbescherming’

De Rosa Luxemburgstichting bracht een brochure uit  onder de titel A World Court for Corporations: How the EU Plans to Entrench and Institutionalize Investor-State Dispute Settlement. 

1 min leestijd

(Bron: Ander Europa)

Investor-State Dispute Settlement of ISDS, u herinnert zich waarschijnlijk dat dit een zeer omstreden/bestreden onderdeel was van het geplande TTIP-vrijhandelsakkoord, en omwille van de enorme maatschappelijke tegenkanting onder een iets gewijzigde vorm (‘ICS’) opgenomen werd in CETA, het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada. Haar parool getrouw dat burgerverzet geen reden is om EU-plannen op te bergen is de Europese Commissie over een formule van investeerdersbescherming aan het broeden die in de toekomstige vrijhandelsverdragen zou opgenomen worden.

De Rosa Luxemburgstichting bracht hierover dus een brochure uit (in het Engels, pdf, 48 blz),  in samenwerking met het Center for International Environmental Law (CIEL) en het Seattle to Brussels Network (S2B). We hebben de brochure nog niet doorgenomen, misschien brengen we er de eerste weken van 2018 een samenvatting van. U kunt de brochure ondertussen hier downloaden. (hm)