Ga naar de inhoud

Bob Crébas- Het land van goed naar beter. Op weg naar Blue Zone NL.

Bob Crebás wil met zijn boek Het land van goed naar beter ideeën aanleveren voor de vele problemen dat Nederland kent op gebieden als werk, inkomen, schulden, huisvesting en gezondheidszorg. Om zo een verandering in gang te zetten omdat de aan hun lot overgelaten burgers anders een gewillige prooi zijn voor nationalisten. Een Blue Zone zou een uitkomst kunnen bieden.

3 min leestijd

(Door Christiaan Verweij)

Het boek telt ruim 300 pagina’s, maar in het kort komt het hier op neer. In een Blue Zone worden mensen makkelijk 100 jaar omdat ze in gezondheid leven en gelukkig zijn. Dit krijgen ze voor elkaar omdat ze goed voor zichzelf zorgen maar ook voor hun medemens en hun omgeving. Mensen zouden dan ook veel gezonder moeten gaan eten, beter op hun slaappatroon moeten passen, de natuur met respect moeten behandelen en een doel in hun leven hebben. Volgens Crébas begint het al als je opstaat. Als je een doel hebt als je ontwaakt en met plezier je dag begint, dan win je hier al een aantal jaren mee omdat het een zeer positieve invloed heeft op je kwaliteit van leven. Een grote illusie? Volgens Crébas niet.

In het boek valt te lezen dat Blue Zones al bestaan in Sardinië bij Italië, Okinawa in Japan, Loma Linda in Californië, Ikaria in Griekenland en Nicoya in Costa Rica. Deze zones worden verder niet uitgewerkt. Het boek is vooral bedoeld om een discussie op gang te brengen over de toekomst van ons land. Zelf stelt de auteur zich niet op als een goeroe of heilige. Zo las ik ergens een interview waarin hij aangaf dat hij een verzot bierdrinker is en dat voor hem vrijdag patatdag is en zaterdag pizzadag. Het schrijven van Het land van goed naar beter is hem vooral te doen om een rol te kunnen spelen/vervullen in de broodnodige discussie voor een mooiere, schonere en eerlijkere wereld.

Velen van jullie zullen misschien denken: Crébas waar ken ik die naam ook al weer van. Het is de man die als bijstandtrekker de kringloopwinkels uit de klei wist te trekken en later van de website Marktplaats.nl een miljoenenbedrijf wist te maken. Inmiddels heeft Crébas het voor 225 miljoen euro verkocht aan EBay en steekt hij zijn tijd in andere projecten. Bijvoorbeeld Netl de Wildste Tuin in Kraggenburg. Zelf is Crébas nog altijd een tevreden inwoner van Bant. En het hele boek is doorspekt van zijn liefde voor de polder. Dat hij hier opgegroeid is als boerenzoon is overduidelijk.

Persoonlijk vind ik het jammer dat Crébas het niet bij een select aantal onderwerpen heeft gehouden en dit vervolgens had uitgewerkt. Nu komt het op mij soms over als een beetje teveel van het goede, waardoor het zijn slagkracht kan verliezen. Zo houd hij de volgende onderwerpen onder de loep (gelijk een opsomming van hoofdstukken): een goed gesprek, motivatie, meedoen, ondernemen, belastingen, basisinkomen, schuld, gezondheid, zelfredzaamheid, samen regelen, wonen, platteland, sociale cohesie, betrokkenheid, dorpstraat ons dorp, de toekomst in, eigen land, bestuur en hoe het nu verder moet allemaal. Een Blue Zone. Ik ben er helemaal voor. Een handleiding heeft Crébas niet geschreven. Hopelijk kan zijn boek wel interessante discussies op gang zetten.

Ik sluit graag af met een recensie van het boek door Johannes van Papendrecht uit Groningen op bolcom.nl.
‘Bob Crébas heeft zijn hart op de juiste plaats: links van het midden. Een buitengewoon vermogend man met een zeer sociale kijk op onze maatschappij. Helder geschreven en toegankelijk door iemand die niet alleen ‘zijn’ evangelie preekt maar een heel eigen kijk heeft op onze huidige samenleving. Mocht je het boek toch vinden tegenvallen dan zet je het gewoon op Marktplaats.’

Bob Crébas- Het land van goed naar beter. Op weg naar Blue Zone NL.
ISBN 978 94 92495 242/Uitgeverij Water bv
www.bobcrebas.nl

—————

Ps: steun globalinfo.nl, meer informatie hier!