Ga naar de inhoud

Arbaro Fund: Meer geld voor ‘groene’ bomen, meer conflicten?

Het bedrijf plant uitbreiding van industriële boomplantages met 75.000 hectare in zeven landen in het Zuiden: Sierra Leone, Ghana, Oeganda, Ethiopië, Peru, Ecuador en Paraguay.

3 min leestijd

(Bron World Rainforest Movement, vertaling globalinfo.nl)

(Zie ook: Wat kan er nou mis zijn aan het planten van bomen?)

Deze folder beschrijft wie er achter het Arbaro-fonds zit. Ze waarschuwt ook dat het bedrijf van plan is om land over te nemen dat al gebruikt wordt voor boerenlandbouw. Dit zal waarschijnlijk leiden tot conflicten over de toegang tot land en de vervuiling van water als gevolg van het gebruik van agrotoxines in hun monocultuurplantages.

>>> Download om online te lezen

>>> Download om af te drukken (2 p. per A4-vel)

INHOUD:
1. Plannen van Arbaro
2. Wie zit er achter het Arbaro
Fund?
3. Meer conflicten en problemen voor de gemeenschap als gevolg van de investeringen van Arbaro?

In februari 2020 ontving een bedrijf genaamd Arbaro Fund 25 miljoen US-dollars van het Groene Klimaatfonds voor de uitbreiding van industriële boomplantages in zeven landen in het mondiale zuiden. Voordat Arbaro deze 25 miljoen US-dollars aanvroeg, had het al 60,2 miljoen US-dollars ontvangen, waarvan 30 miljoen US-dollars van publieke banken (“ontwikkelingsbanken”). Met de 25 miljoen US-dollars aan overheidsgeld van het Groene Klimaatfonds hoopt Arbaro in de toekomst nog meer geld veilig te stellen en 75.000 hectare aan industriële boomplantages in Sierra Leone, Ghana, Oeganda, Ethiopië, Peru, Ecuador en Paraguay te creëren.

In Sierra Leone en Ghana is Arbaro Fund al betrokken bij industriële boomplantages, via een partnerschap met een bedrijf genaamd Miro Forestry Developments Ltd (UK). In Paraguay heeft Arbaro Fund zeggenschap over een boomplantagebedrijf genaamd Forestal Apepú SA. De mede-oprichter van Arbaro Fund, het bedrijf Unique, heeft ook al een grootschalig eucalyptusboomplantageproject in Paraguay, via een investering in een bedrijf genaamd PAYCO.

Toen Arbaro Fund het geld van het Groene Klimaatfonds aanvroeg, noemde het alleen de landen waar het wil investeren in de uitbreiding van industriële boomplantages. Dit suggereert dat het bedrijf de grond nog niet heeft veiliggesteld. Het betekent ook dat het bedrijf nog steeds in overleg is met welke reeds bestaande plantagebedrijven ze gaan samenwerken om de reeds bestaande plantagegebieden uit te breiden in de zeven landen waarin ze van plan zijn te investeren.

Gemeenschappen die getroffen zijn door industriële boomplantages hebben vaak de boodschap gedeeld dat het gemakkelijker is om plantages te stoppen en de conflicten die ze veroorzaken te voorkomen voordat de bomen worden geplant en dat het veel moeilijker is om zich te ontdoen van de bomen als ze eenmaal in de grond zijn gezet.

Dit is dus een belangrijk moment voor gemeenschapsorganisaties en activisten in de landen die Arbaro heeft geïdentificeerd als bestemming voor hun investeringen. Zij moeten alert zijn als adviseurs op zoek gaan naar grond en beginnen te praten over het “herstellen van aangetaste” gemeenschapsgrond en gemeenschapsleiders bezoeken om hun voorstellen te presenteren.

>>> Download om online te lezen

>>> Download om af te drukken (2 p. per A4-vel)