Ga naar de inhoud

Wat kan er nou mis zijn aan het planten van bomen?

Wat kan er mis zijn aan het planten van bomen? Over het nieuwe streven naar meer industriële boomplantages in het Zuiden…

2 min leestijd

(Bron: Website World Rainforest Movement, vertaling globalinfo.nl)

In dit boekje wil WRM maatschappelijke organisaties en activisten waarschuwen voor de zakelijke drang naar een nieuwe ronde van uitbreiding van industriële boomplantage. Het laat ook zien waarom het planten van bomen op zo’n grote schaal uiterst schadelijk kan zijn, ondanks verleidelijke marketingcampagnes die beweren dat deze plantages een “oplossing” voor de klimaatcrisis zullen zijn.

>> Download de publication om online te lezen

>> Download de publication om af te drukken (2 pag. per A4 sheet)

Wat kan er mis zijn met het planten van bomen? Hebben gemeenschappen over de hele wereld geen diversiteit aan bomen geplant sinds het begin van de menselijke beschaving?

Ja, dat hebben zel. Maar in meer recente tijden hebben bedrijven ook bomen geplant, vooral in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, en de manier waarop ze dat doen is heel anders dan die van gemeenschappen. Ze bedekken enorme gebieden met bomen van één enkele soort, waardoor enorme industriële of monocultuurplantages zonder biodiversiteit ontstaan.

Vandaag de dag zijn deze zelfde bedrijven van plan om een nieuwe ronde van massale expansie te starten. Ze maken gebruik van het groeiende publieke bewustzijn en de bezorgdheid over de klimaatverandering en stellen dat monocultuurplantages een uitstekende optie zijn om enkele van de meest urgente problemen in de wereld op te lossen: verlies van bossen, opwarming van de planeet en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen (olie, kolen en gas).

Het bedrijfsargument is dat plantages “bosherstel” zullen aanmoedigen, kunnen dienen als een natuurlijke “oplossing” voor de klimaatnoodtoestand, of een “bio-economie” kunnen helpen bevorderen. De eenvoudige waarheid is echter dat de betrokken bedrijven meer plantages willen, alleen maar om hun winstmarges te vergroten. En ook andere industrieën en vervuilers gebruiken dergelijke bedrieglijke argumenten om hun bijdrage aan een steeds verdergaande sociale en milieucrisis te verbergen.