Ga naar de inhoud

Zware straf dreigt voor geniale actie in Brussel

Een man die ervan verdacht wordt dat hij vier reusachtige reclamefilmborden van de suikerwatermultinational Coca Cola had gehacked om de reclamefilmpjes te vervangen met boodschappen tegen het vrijhandelsakkoord TTIP (tussen de VS en de EU) dreigt nu een zware geldstraf te krijgen.

1 min leestijd

Zier hier een filmverslag van eerdere poging tot vervolging in deze zaak:
{youtube}0LqPCU_Ub9w{/youtube}
Toen ging het om de eerste stap in de vervolging van Hugo Périlleux Sanchez.

Zie over de achtergrond in het Frans dit artikel. Na de actie in 2016 werd de verdachte al gearresteerd en werd er een huiszoeking uitgevoerd bij de man, die ook gemeenteraadslid is voor de groene partij Ecolo

Nu komt de zaak voor de rechter en blijkt de actievoerder te worden aangeklaagd voor “beschadiging van onroerende goederen, hacking en informaticafraude”. Let wel het betrof hier een volslagen vreedzame actie, het tijdelijk veranderen van reclamfipmpjes in de openbare ruimte. (bron)

De aanklager eist een boete van 12.116 euro, dat is namelijk precies het dubbele van de opbrengst die eerder werd opgehaald om de verdachte te steunen. Als de rechter in de eis meegaat, zou die ook nog eens instemmen met het opleggen van een boete op solidariteit.

Het vrijhandelsakkoord TTIP met de VS raakte tijdelijk in het slop toen Donald Trump de scepter overnam in de VS. Momenteel beginnen er weer nieuwe onderhandelingen over een dergelijk handelsverdrag.

De uitspraak zal op 8 mei zijn, om 16:00 uur.