Ga naar de inhoud

Woede over Razzia’s tegen migranten in Hamburg

Ongedocumenteerde migranten in Hamburg voeren al maanden actie en worden door duizenden Hamburgers gesteund. Politie en autoriteiten kiezen voor frontale aanval.

7 min leestijd

Zelfgeorganiseerde ongedocumenteerde migranten voeren in Duitsland al maanden fel actie, onder andere tegen de door hen verfoeide ‘Residenzpflicht’. In Hamburg is een groep van enkele honderden ‘migranten zonder papieren’ zeer zichtbaar aanwezig om een oplossing voor hun status te eisen. Ze zijn er in geslaagd om vanuit Libië op Lampedusa te belanden, en zijn vervolgens (met Italiaanse tijdelijke papieren) doorgereisd naar Hamburg en eisen nu een menswaardig bestaan. Ze hebben onderdak gevonden in een kerk, en bemensen een permanente picket (Mahnwache) voor het Centraal Station. Ook zijn er meerder – grote en kleine – demonstraties geweest waarbij ze samen met sympathisanten om een oplossing vroegen.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de politie bij verschillende plekken in de stad (waaronder de vlucht-kerk, St Pauli-Kirche) gericht mensen ‘met een Afrikaans uiterlijk’ controleert om de Lampedusa-leden eruit te vissen en te arresteren en uit te wijzen. (*1). Dit leidde tot veel commotie. Er volgde meteen dezelfde avond een demonstratie (waar zo’n 800 mensen aan deelnamen), de volgende dag weer, en een grote groep mensen blokkeerde zondag een ingang van het Stadhuis, en werd door de politie verjaagd. Bedenk dat dit alles gebeurt terwijl de lichamen van de omgeslagen vluchtelingeboten bij Lampedusa nog niet eens allemaal geborgen zijn…

Op zondag werd er een grote vergadering gehouden in het activistische pand Rote Flora, waar zo’n 400 mensen aan deelnamen en die avond werd er wederom een strijdbare demonstratie gehouden met tenminste 1000 mensen (2*)

Ondertussen gaan de gerichte arrestaties gewoon door en heeft het Hamburgse bestuur (bij monde van wethouder Neumann (SPD) de migranten te kennen gegeven dat ze tot woensdag de tijd hebben om zich ‘vrijwillig bij de politie te melden’ (en vervolgens meewerken aan hun deportatie) als ze niet opgepakt willen worden. Vandaag, dinsdag werd ook een woonhuis waar vluchtelingen sliepen, ontruimd door de politie. De opgepakte vluctelingen worden veelal nadat hun identiteit vastgelegd is weer vrijgelaten met de verplichting zich bij het politiebureau te melden en mee te werken aan uitzetting. Bij niet naleving hiervan kunnen ze dan bij een tweede arrestatie vastgehouden en uitgezet worden.

Actievoerders hebben geantwoord met een ‘Ultimatum aan het Bestuur van Hamburg’ (*3). Ze krijgen tot dinsdag-avond (vanavond op het moment van schrijven) 20:00 uur de tijd om officieel bekend te maken dat ze stoppen met “de racistische controles en vervolging van vluchtelingen”. Als dat besluit niet komt, wordt “iedereen opgeroepen om naar het Achidi-John-Platz bij de Rote Flora te komen. “Wij zullen niet langer toestaan, dat in Hamburg vluchtelingen vervolgd en uitgezet worden”, is een van de afsluitende stellingen. Ook wordt in het ultimatum gewaarschuwd dat de stemming kookt en dat de demonstraties tot nu toe relatief rustig zijn gebleven omdat er gehoopt werd dat er een redelijke oplossing zou komen. Maar als die niet komt, zou het wel eens heel anders kunnen worden.

Verder:

Elke woensdag was er al een solidariteitsdemonstratie voor de groep Lampedusa in Hamburg, die gaat ook nu versterkt door.

Voor zaterdag 26 staat een grote demonstratie gepland (*4)

Het stadsbestuur zet ook de kerken die de vluchtelingen helpen onder druk om de hulp te staken (*5)

Meer info:

http://lampedusa-in-hamburg.org/

https://www.facebook.com/lampedusainhamburg

Noten:

(*1) http://www.taz.de/1/archiv/digitaz/artikel/?ressort=sw&dig=2013%2F10%2F14%2Fa0073&cHash=d1a2e0583b8a4c7c969796dd39938543

Merk op dat het krantebericht besluit met de constatering dat ‘verschillende politie-agenten zich voor de operatie met buikklachten ziekgemeld hebben’ om niet aan de razzia mee te hoeven doen.

zie ook: Protest nach Rassistischer Hetzjagd http://lampedusa-in-hh.bplaced.net/wordpress/protest-nach-rassistischer-hetzjagd-auf-mitglieder-von-lampedusa-in-hamburg/

(*2) http://lampedusa-in-hh.bplaced.net/wordpress/protest-nach-rassistischer-hetzjagd-auf-mitglieder-von-lampedusa-in-hamburg/

(*3) http://florableibt.blogsport.de/2013/10/14/ultimatum-an-den-hamburger-senat-alle-auf-die-strasse-schluss-mit-der-rassistischen-machtpolitik/

(*4) http://gefahrengebietegefaehrden.noblogs.org/post/2013/10/11/26-10-2013-demo-gegen-polizeiwillkuer-und-rassistische-kontrollen/

(5) http://www.ndr.de/regional/hamburg/fluechtlinge499.html

Omroep NDR, duidelijk in solidariteit met de vluchtelingen heeft op de website “tips hoe u de Lampedusa-vluchtelingen kunt helpen”: http://www.ndr.de/regional/hamburg/fluechtlinge501.html

—————————

Razzia’s Hamburg gaan door, felle reacties ook

Sinds de openlijke razzia’s tegen ‘mensen met een Afrikaans uiterlijk’ in Hamburg begonnen, op vrijdag 15 oktober, staat de stad op z’n kop. Het ultimatum dat solidaire activisten stelden, na een massavergadering in actiecentrum Rote Flora, en dat dinsdagavond 20:00 afliep, werd naar verwachting niet beantwoord door het stadsbestuur. Zo’n 1000 mensen verzamelden zich daarop op het Achidi-John-Platz maar werden door een grote hoeveelheid ME verhinderd in het demonstreren, waarna er relletjes uitbraken..

In de dagen daarna bleven er gerichte politie-acties tegen ‘Afrikanen’ uitgevoerd worden, op internet werden er op speciale pagina’s voortdurend waarschuwingen daarover gepubliceerd, en oproepen om er heen te gaan om te protesteren. Ook werd er donderdag voor het eerst melding gemaakt van twee opgepakte migranten die niet na ID-vaststelling weer vrijgelaten werden (met meldingsplicht), maar in voorrarrest gezet werden. (http://www.die-linke-hamburg.de/presse/detail/artikel/24-stunden-inhaftierung-von-fluechtlingen-in-hamburg-kirche-soll-namen-und-aufenthaltsstatus-der-fl.html) Een andere provocatie van het stadsbestuur is de eis aan de kerken waar vluchtelingen onderdak hebben, om de namen en verblijfplaatsen van de gasten door te geven aan de politie.

Temidden van deze ellende zijn echter ook voortdurend opbeurende solidariteitsacties te zien, en zijn media overwegend op de hand van de migranten. Er zijn voortdurend oplopen op plekken waar politie controles probeert uit te voeren, of buurtbewoners hangen er meteen spandoeken op. Ook onroerend is het bericht dat een bekende oude uitsmijter uit de rosse buurt naar de St Pauli vluchtkerk is gekomen om de vluchtelingen te helpen beschermen (http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Politik/d/3693564/tuersteher-bewacht-fluechtlinge.html). Of deze actie (https://www.openpetition.de/petition/online/macht-die-turhalle-fuer-die-fluechtlinge-aus-der-st-paulikirche-auf) van leerlingen van klas 10-b van de lagere school Am Hafen in St Pauli, die eisen dat hun gymzaal aan de vluchtelingen ter beschikking wordt gesteld.

Op de traditionele woensdagmiddagdemonstratie waren meer dan 1000 mensen en ook in Berlijn werd een solidariteitsdemonstratie gehouden met een paar honderd mensen, die door de politie belaagd en soms omsingeld werden.

Ondertussen is in Parijs – geheel los hiervan – een vergelijkbare ontwikkeling op gang gekomen:

http://www.ravotr.nl/2013/10/18/parijs-scholierenopstand-tegen-deportaties/

———————-

Update ma 21 oktober

Even een snelle update over Hamburg (zie wat achtergrond hier: https://www.globalinfo.nl/Nieuws/woede-over-razzia-s-tegen-migranten-in-hamburg.html)

Even leek het erop dat de controles afnamen, en zelfs verdwenen waren. Op de facebookpagina https://www.facebook.com/lampedusainhamburg van de groep Lampedusa in Hamburg werd dat afgelopen weekend ook opgemerkt (doorgaans staat die vol meldingen van controles waar mensen voor op moeten passen of juist heen moeten om te protesteren). Ook is er een kleine demonstratie geweest die voor het eerst niet door de politie tegengehouden werd… Maar nu beginnen er weer meldingen van controles te komen…

In de linksliberale krant TAZ http://www.taz.de/Lampedusa-Fluechtlinge/!125832/ wordt de hoopgevende reactie op de razzia’s vanuit de Hamburgse bevolking geschetst: Als wären es die Achtzigerjahre, öffnete die St.-Pauli-Gemeinde ihre Tür und beherbergt seit Monaten 80 der Flüchtlinge in ihrer Kirche.

Frauen aus dem Stadtteil kochen ihnen Suppe, ein Kiez-Türsteher schiebt Nachtwachen. Fans des FC St. Pauli spielen mit den Afrikanern Fußball, Schüler bieten ihre Turnhalle als Schlaflager an. Die Altonaer CDU fordert eine humanitäre Lösung für die Männer. Polizisten bekommen plötzlich „Bauchschmerzen“, wenn sie Afrikaner kontrollieren sollen.

Weekblad Stern http://www.stern.de/politik/deutschland/lampedusa-in-hamburg-nagelprobe-fuer-europas-fluechtlingspolitik-2065513.html zet de gebeurtenissen in een opmerkelijk kader. Als het verzet tegen de ID-controles (en daaropvolgende uitzettingen) succesvol zou zijn, zou het hele Europese vreemdelingenbeleid op de schop komen. Want dat is geheel volgens de Dublin afspraken opgebouwd, dat beveelt dat migranten alleen status kunnen krijgen in het land van binnenkomst (en de leden van de groep in Hamburg dus terug naar Italie zouden moeten). Verder beschrijft het stuk goed hoe racistisch de betreffende migranten in dit geval behandeld worden en rechteloos gemaakt zijn. Ze weigeren zich in veel gevallen bijvoorbeeld niet eens te identificeren (namelijk met de tiijdelijke papieren die ze bij binnenkomst in Italie kregen), en worden toch gearresteerd om lichaamskenmerken te kunnen vastleggen en worden gedwongen hun vingerafdrukken achter te laten….

Er is nu ook een groep Lampedusa in Berlin https://www.facebook.com/lampedusainberlin?fref=ts

Zaterdag 26 grote demonstratie in Hamburg (vanuit Rote Flora, was al langer geleden gepland) http://gefahrengebietegefaehrden.noblogs.org/post/2013/10/11/26-10-2013-demo-gegen-polizeiwillkuer-und-rassistische-kontrollen/

en de week erop, zaterdag 2 ook weer, maar dan vanaf de Mahnwache voor het Centraal Station

https://www.facebook.com/events/582250265175518/