Ga naar de inhoud

Wij staan voor Afrin!

Hieronder de tekst van een petitie op de petitie-website avaaz. Maar waarschuwing: petities veranderen op zich natuurlijk niets! We moeten ook acties en andere dingen ondernemen om druk uit te oefenen.

2 min leestijd

Wij staan voor Afrin!

Op 20 januari is Turkije, gesteund door jihadistische groeperingen, een militaire interventie begonnen in Afrin, een overwegend Koerdische regio in het noordwesten van Syrië die tot nu toe buiten de oorlog in Syrië was gebleven en een veilige plek bood aan duizenden vluchtelingen, onder andere uit het nabijgelegen Aleppo.

De agressie van Erdoğan is gericht tegen de Democratische Strijdkrachten van Syrië, SDF. Dit is de coalitie van Koerdische, Arabische, Turkmeense, Christelijke en andere strijdkrachten, die een leidende rol inneemt in de strijd tegen de Islamitische Staat en recentelijk Raqqa heeft bevrijd. De SDF menen dat de toekomst van Syrië democratisch en pluriform moet zijn. Het model is geïnspireerd op het gedachtegoed van de Koerdische beweging, die het etnisch en sektarisch nationalisme in de regio beschouwt als het grootste politieke probleem. De Turkse leider Erdoğan, maar ook de Syrische leider Assad, zien dit democratisch en pluriform model als een gevaar voor hun autocratisch leiderschap.

Turkije voert momenteel zware luchtaanvallen en artilleriebeschietingen uit, onder meer op burgerdoelen, archeologisch erfgoed en vluchtelingenkampen. Erdoğan maakte vier dagen na het begin van het offensief bekend dat hij de demografische samenstelling van Afrin wil veranderen door de Koerden, maar ook Christenen en andere minderheden, te vervangen door Arabische soennieten. Dit is een aankondiging van een voorgenomen etnische zuivering.

Het is verbijsterend hoe Erdoğan onbelemmerd in Afrin zijn gang kan gaan en zo veel mensenlevens kan verwoesten. Erdoğan kreeg van veel Westerse landen waaronder Nederland “het voordeel van de twijfel”. Dat is zeer teleurstellend en onacceptabel. Ondergetekenden spreken zich uit tegen de aanvalsoorlog van Erdoğan. We roepen individuen, maatschappelijke organisaties, politieke partijen en de Nederlandse regering op om 1) de aanval van Turkije op Afrin te veroordelen en initiatieven te nemen om de agressie van Erdoğan tegen de bevolking in Afrin te beëindigen en 2) politieke en humanitaire steun te verlenen aan het kanton bestuur van Afrin.

Je kunt de petitie hier ondertekenen