Ga naar de inhoud

Wereldhandelsoverleg levert niets op

De ministeriële vergadering van de WTO, die afgelopen week in Genève gehouden werd, heeft  weinig substantieels opgeleverd. De handelsorganisatie en de Doha-ronde zit nog steeds aardig in het slop.

2 min leestijd
wto7

Zie ook eerdere berichten over de wto-top op globalinfo:
WTO-top Genève: protesten, gefrustreerde ministers, en onzekere inzet EU en VS.
WTO-top komende week in Genève.
WTO-top, wat staat er op de agenda?

Volgens NRC Handelsblad (3 dec. 09) is de interessantste ontwikkeling “een akkoord tussen 22 arme en opkomende landen onderling over het reduceren van importtarieven op industriegoederen met zo’n 20 procent in de onderlinge handel.” Doha, het akkoord over een ‘ontwikkelingsronde’ die in 2001 net na de aanslagen in de woestijn gesloten werd, stond “überhaupt niet op de agenda”. “De gesprekken zitten zo vast dat men zich heeft beperkt tot een algemeen onderwerp” de WTO, het multilaterale handelsstelsel en het huidige economische klimaat. De ministers namen ook geen moeite om te komen tot een slotverklaring.” (NRC). De bijdrage van de Nederlandse delegatie beperkte zich tot het voorstel van Heemskerk om een “groene kopgroep” binnen de WTO te vormen. Die zou de handel in duurzame producten geheel ‘vrij’ moeten maken.

Zie verder commentaar en analyse van Myriam vander Stichele op de website van TNI.
En een debat (video en tekst) van Myriam met voormalig  minister van Handel van Canada en voorzitter van de WTO-vergadering Sergio Marchi.

Een uitgebreid (Duitstalig) verslag en omstreden evaluatie van de uit de hand gelopen demonstratie voorafgaande aan de WTO-vergadering is hier te vinden.
en een filmpje.
Vreemd pro-politie-filmpje.

 

Aanvulling:

 

Zie ook :

WTO-conferentie: een maat voor niets ! (Marc Maes, 11.11.11)