Ga naar de inhoud

WEF en WSF weer bijeen

De laatste jaren deden ze vaak stof opwaaien, maar dit jaar kwamen ze in rustiger omstandigheden bijeen.  Zowel het World Economic Forum in Davos als het (of in dit geval: meervoud) de WSF’s kwamen eind januari weer tot stand maar met minder commotie dan eerder het geval was.

3 min leestijd
wef2010

Het WEF draaide het vertrouwde programma af rond het knappend haardvuur in Davos. Zoals de laatste jaren gebruikelijk werd er ook wat (pseudo)maatschappelijke bezorgdheid in het programma verweven over crisis, klimaat en Haïti. Waarnemers berichtten echter dat de glans er flink vanaf was. Het programma zal nu gedeeltelijk verschoven worden naar landen als China.

Ook de demonstraties, die sinds 2001 ‘normaal’ waren geworden, bleven beperkt. Desondanks waren er nog duizenden militairen en was de boel tot in verre omgeving met prikkeldraad afgezet. De leider van de politie-operatie heeft de top overigens niet overleefd en heeft naar verluidt zelfmoord gepleegd in een hotelkamer in Davos.

Er waren wel wat protesten en demonstraties, maar niet meer de forse confrontaties in de sneeuw die voorgaande jaren kenmerkten. In Basel, ver weg van Davos, was de grootste demonstratie op zaterdag 30 januari. En deze was op zaterdag in Davos zelf.
Demonstranten die te dicht in de buurt van het conferentie-oord kwamen, kregen de brandslang op zich gericht.

De poging om tijdens het WEF een geheim WTO-overleg te voeren is ook alweer mislukt. De Amerikanen hebben de Chinezen teruggepakt vanwege hun poets in Kopenhagen. Maar anders was het vast ook wel een fiasco geworden. De WTO ligt immers in coma, al beweert directeur Lamy dat’ie dit jaar weer tot leven zal komen.

De EU haalt het WEF nu ook in huis, en wel op 10/11 mei als ze in Brussel confereren.

Mooi gemaakt is de spoof-versie van de WEF-website, waar de wereldproblemen ineens wel opgelost worden. Bekijk ook de kundig gemaakte webcasts op de site.

Het World Social Forum (WSF) werd dit jaar (26-28 augustus) voor de tiende keer gehouden en is terug naar z’n bakermat, Porto Alegre. Parallel was er een tweede WSF in Bahia en een week eerder een over solidair economie  in Santa Maria, allen in Brazilië. Het was was dit jaar niet als ‘wereldwijd’ gebeuren gepland. Desondanks liepen er in Porto Alegre alleen al zo’n 25.000 mensen te hoop.
De volgende echte is in november 2011 in Dakar.

Her en der waren ook lokale sociale forums, of staan die nog in de planning  (zie hier een overzicht)
en het volgende Europese Sociale Forum staat gepland voor dit jaar, 2010 dus in Istanbul, Turkije. Maar er is nog geen definitieve datum voor geprikt, hetgeen geen goed teken is (het mega-event vereist lange voorbereidingstijd en het huren van veel grote zalen). Een voorbereidend overleg staat gepland voor 13-15 maart in Athene.